avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate vinde dintr-o casa doar o camera?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate vinde dintr-o casa doar o camera?

Am o casa bun propriu luata inainte de casatorie.Dupa casatorie am renovat-o complet adaugandu-i o camera in plus.Cheltuielile cu materialele le-am suportat doar eu,sotul meu a facut toata manopera( inaltat peretii casei, acoperis nou,tencuit si izolat + construit o camera in plus)Daca la un eventual partaj nu ne putem intelege la suma ce trebuie eu sa i-o achit sau nu imi permit atat cat cere el pot sa ii vand o camera din casa daca e de acord si el?
Cel mai recent răspuns: ContSters274581 , utilizator 07:50, 13 Aprilie 2013
Daca vanzarea acelei camere ar fi o solutie la problema dumneavoastra,vindeti-o ; ( un topograf v-ar putea ajuta)
Consider ca solutia sa ii vindeti o camera nu este viabila din urmatoarele motive:

- daca nu va intelegeti la divort asupra impartirii va exista o stare de conflict permananta iar Dvs veti locui in aceeasi curte cu el ceea ce va fi un factor generator de stres. Asta in situatia in care exista posibilitatea legala de a vinde acea camera. Dar pe langa acea camera sotul va avea nevoie de o bucatarie, de o baie, de un spatiu pe unde sa patrunda etc. ceea ce complica suficient de mult situatia.
- Daca nu reusiti sa ajungeti la un acord cu el eu va sugerez sa luati legatura cu un mediator care sa va ajute in incheierea unei intelegeri reciproc avantajoasa.
- ca posibile alte solutii in afara sa ii vindeti acea camera eu vad: sa evaluati valoarea manoperei prestate si sa incercati sa ii platiti in timp (rate) acea valoare, sa ii propuneti ca de valoarea manoperei sa stea in chirie la Dvs pana isi gaseste o alta locuinta (evaluati valoarea manoperei si a chiriei medii si semnati o intelegere in acest sens), sa il ajutati si Dvs la o alta constructie cu bani sau munca/manopera, sa renuntati la acea camera si sa recuperati din materialele folosite (daca este posibil) iar o parte din ele sa i le oferiti pentru a-si construi pe terenul lui, etc. Pentru a gasi o solutie eficienta insa trebuie cunoscuta intreaga situatie dar si eventualele pretentii ale lui.
Aceasta constructie (camera) nefiind in cadrul legal, nu se poate pune problema vinderii, impartirii casei etc, deci nu exista. La terminarea divortului, sotul va cere partaj. Pt aceasta, trebuie sa vina un evaluator sa evalueze casa. Dupa evaluare, acea constructie trebuie adusa in cadrul legal,aparand diferenta intre ceea ce este pe teren si ceea ce apare in acte. Apoi se face partajul si trebuie aduse actele doveditoare pt constructie (daca se pune problema impartirii casei): cheltuieli cu materiale, cu manopera. Daca dvs aveti facturile de la cumpararea materialelor (care ar trebui sa fie pe numele dvs), ramane problema manoperei. Cum poate demonstra ca a facut constructia? E autorizat? Aduce martori? Poate emite pretentii, dar ii va fi greu sa dovedeasca ca el a ridicat-o, sunt doar vorbe, nimic scris...nimic legal. Daca ar fi destept, ar accepta o intelegere prin care sa primeasca o sulta, dar una reala nu exagerata.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
alexcs_1, utilizator
Poate dovedi cu martori (vecinii) ca el a ridicat casa.In ce priveste facturile pt materialele cumparate nu le mai tin ,nu le-am pastrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Afacere pe baza conventiei intre persoane fizice ili47 ili47 Pe baza unei conventie facut la avocat,legalizat exista o afacere "de a construi si vinde casa" ,priofitul va fi 50%,din casele nevindute. 1 asociat are ... (vezi toată discuția)
Ce cod caen pentru productie textile prin terte firme? ddragan ddragan Buna dimineata si La Multi Ani! Sunt Intr. Ind. si doresc sa imi extind obiectul de activitate in domeniul comertului cu produse textile. Nu reusesc sa ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate asupra unui bun comun cu fosta sotie AdrianaH25 AdrianaH25 In 2003 am achizitionat un teren+casa (banii mei) dar pe act a fost trecut si prietenul meu care era casatorit dar in divort(deci separat in fapt) ,divortul a ... (vezi toată discuția)