avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Anulare factura de catre Garda Financiara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Anulare factura de catre Garda Financiara

Buna ziua,
Recent am avut un control inopinat de la Garda Financiara datorita unei societati cu care am lucrat acum mai bine de 8 luni. Ideea este ca dupa iarna 2011-2012 societatea la care lucrez a facut o revizie si verificare la tot parcul auto (aprox 45 masini - berline), dar greseala este ca nu am folosit un service autorizat. Din comoditate si lipsa de personal, cei cu care am lucrat au venit si au luat masinile de la sediul societatii, le-au facut reviziile, au schimbat piesele si le-au adus reparate tot la sediul societatii. Exista contract pentru prestari servicii de reparatii si intretinere auto si cate un deviz cu piese si manopera pt. fiecare auto.
Firma aceea era veche si verificata de noi, dar cei de la garda ne-au spus ca chiar daca toate facturile au fost inregistrate si declarate la timpul, ei au intrari fictive cu chitante si prin urmare nu au platit tva si impozit la stat.
Noi am platit reparatiile auto prin banca cu op pe baza facturii emise si contractului existent dupa ce am primit masinile reparate si am si mers ceva vreme cu ele (cateva saptamani).
Garda ne-a obligat sa platim TVA si impozit aferente facturilor inregistrate de la acea firma, ne-au facut inca 2 dosare si au spus ca le inainteaza la admin. fin si la parchet pt cercetari.
Nu inteleg ce vina avem noi, care am achitat prestatiile prin banca cu op ca ala si-a bagat facturi fictive cu chitante si ca nu a platit impozitul la stat??? La vremea aceea noi am verificat firma pe listafirme.ro, la mfinante.ro ba chiar si pe portal.just.ro si totul era ok.
Daca cineva s-a mai confruntat cu un asemenea caz, doresc sa stiu ce e de facut si la ce sa ma astept de la adm. fin si de la parchet/politie.
Cel mai recent răspuns: vasilemb , utilizator 19:39, 12 Februarie 2013
R:
1. Firma nu are autorizatie RAR, dar acea autorizatie este necesara doar pentru ITP si nu toate service-urile auto au ITP. Firma deasemenea nu are intrari de piese auto (cei ce au facut controlul ne-au spus ca nu au gasit astfel de intrari in actele contabile)
2. Obiectul principal de activitate nu este de intretinere si reparare auto. Nu le-am vazut actul constitutiv sa vad daca are ca obiect secundar aceasta activitate.
3. Factura este una singura, a fost emisa dupa prestatie si contine o singura rubirca: prestatii cf. contract.
Separat de factura exista contract si devize pt fiecare auto, devize care contin piesele si manopera.

Dupa cum am mentionat, banuiesc ca ne-au reparat auto intr-un servcice sau garaj si apoi ne-au dat o factura de pe o firma a respectivului pentru ca am insistat sa platim prestatia prin banca, neavand banii cash in casierie.

Noi avem factura, avem contract si devize iar plata este certificata de banca. Cei de la control ne-au spus ca el si-a declarat factura emisa catre noi dar nu a platit nimic la stat pentru ca are intrari de la alte firme. Dar ce legatura are asta cu noi?
Ce trebuie noi sa mai demonstram?

Eu inteleg ce au spus cei de la garda ca a fost o greseala ca am nu am dus masinile intr-un service autorizat, fiind incantati de pret, ca a fost o greseala ca am acceptat si am dedus banii de pe o factura de la o firma care nu avea obiect de activitate service auto, dar legal eu cred ca avem toate documentele necesare ca sa nu fim trasi la raspundere si din acest motiv scriu pe acest forum.
Vreau o parere a unui profesionist, vreau sa stiu la ce sa ma astept in continuare de la organele de control si ancheta si sa stiu ce pozitie este mai bine sa adopt fata de acestia.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 25 Decembrie 2012
vasilemb, utilizator
daca firma prestatoare nu a inregistrat in contabilitate intrari de piese auto, atunci sunt mari semne de intrebare cu privire la realitatea operatiunilor derulate.

garda financiara va emite un proces-verbal care nu are valoare de act administrativ fiscal. acest p.v. va ajunge si la directia generala a finantelor publice - activitatea de inspectie fiscala, care va efectua inspectia fiscala la firma dvs. incrucisat cu firma prestatoare.

dupa finalizarea inspectiei se va emite un raport de inspectie fiscala si o decizie de impunere pentru obligatii fiscale stabilite suplimentar de plata, in care vor fi precizate motivele de fapt si temeiurile de drept.
aceasta decizie poate fi atacata in termen de 30 de zile la organul emitent si ulterior in contencios administrativ.



Multumesc de raspus. Garda financiar a emis acest pv la data controlului si dupa cum am spus a inaintat 2 dosare la adm si parchet. Prejudiciul a fost platit de noi in conturile bugetului la data controlului si asteptam si restul controalelor.
Mai am cateva intrebari ca sa stiu ce am de pregatit :
1. Controlul de la fisc vine sigur? Daca prejudiciul a fost recuperat dosarul nu se caseaza?
2. Controlul de la fisc cu cat timp se anunta inainte? Se anunta obiectul controlului si perioada controlata?
Inspectia fiscala este de doua feluri: innopinata si anuntata. Daca este o inspectie anuntata veti primi in prealabil un aviz de inspectie fiscala. Cu privire la perioada controlata in cazul dumneavoastra se va face aplicabilitate art. 98 alin. 3 Cod procedura fiscala.

Alte discuții în legătură

Monografie service auto animis animis Buna ziua, doresc sa ma ajutati daca se poate, in lamurirea urmatorului aspect. Un service auto (care nu efectueaza comert cu amanuntul ci efectueaza ... (vezi toată discuția)
Leasing - despagubire - asigurare Puff Daddy Puff Daddy Buna ziua, am cumparat un Camion prin leasing pe o perioada de 2 ani ... cu 3 luni inainte de terminarae leasing-ului camionul a fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Service auto autorizat rar refuza sa verifice/repare pe garantie Catalin_George Catalin_George In data de 15 iulie 2020 am schimbat kit ambreiaj + volanta la un service auto autorizat RAR din Bucuresti, cost aprox. 5000 lei. Imediat dupa preluarea ... (vezi toată discuția)