avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Incinerarea corpului lui Sergiu Nicolaescu si reactia ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Incinerarea corpului lui Sergiu Nicolaescu si reactia BOR

Unu. Se pare ca Sergiu Nicolaescu a dispus prin testament ca trupul lui sa fie incinerat. E dreptul fiecaruia sa faca ce doreste - in limitele legii, desigur - cu trupul sau iar art. 80 din Codul civil stabileste ca fiecare om poate dispune cu privire la propriile funeralii.
Doi. Odata ce stirea a aparut in mass-media a urmat reactia BOR insotita de discursurile unora dintre cei care conduc aceasta institutie care m-au lasat perplex. Pe scurt, reprezentantii de frunte ai ortodoxiei tunau si fulgerau impotriva practicii necrestine a incinerarii trupurilor aratand ca Sinodul BOR a stabilit ca oricare preot care slujeste la o astfel de ceremonie va ajunge sa fie exclus din preotie :O
Trei. Cu riscul de a fi excomunicat ma vad silit sa amintesc ca incinerarea a fost aproape mereu privita in mod ambivalent: atat ca o jertfa placuta divinitatii care cel putin in Vechiul Testament se bucura nespus de cate ori i se aduceau arderi de tot dar si ca un semn al distrugerii totale a unor simboluri (de ex. arderea idolilor ori a cetatilor cucerite)

Facerea 22.2
ªi Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, şi du-te în pământul Moria şi adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ţi-l voi arăta Eu!"
Deuteronomul 13.16
Iar prăzile ei să le aduni toate în mijlocul pieţii ei şi să arzi cu foc cetatea şi toată prada ei, ca ardere de tot Domnului Dumnezeului tău; să fie ea pe vecie dărâmată şi niciodată să nu se mai zidească.
etc.

Veti spune, probabil, ca dupa venirea lui Iisus Christos acest lucru trebuie ca s-a schimbat, nu-i asa? Da, s-au schimbat. Insa nu in sensul ca incinerarea trupului ar fi necrestina ci, dupa cum rezulta dintr-o sursa si dintr-un citat de prima marime ar fi un sacrificiu inutil in lipsa dragostei.

ªi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Apostolul Pavel, Epistola intaia catre Corinteni 13.3

Patru. Trebuie sa constat cu dezamagire ca niciunul dintre dreptcredinciosii preoti ortodocsi nu au gasit de cuvinta sa-si riste slujba nu pentru ca sa-i faca o slujba ortodoxa pe care, foarte probabil, Sergiu Nicolaescu nu si-o dorea de vreme ce a dispus incinerarea trupului sau, ci pentru a face un marunt gest demn de mult predicata dar nepracticata dragoste crestina, aducandu-i un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu fara sa-i puna la indoiala vointa.
Cinci. Marlanii isteric-ortodoxizati care i-au huiduit sotia la iesirea din crematoriu, fara macar sa fie amendati pentru tulburarea linistii publice de impotenta noastra politie, nu sunt decat purtatorii de cuvant ai societatii noastre care regresand din cauza lipsei de educatie catre un nou Ev Intunecat umple scolile de tampiti care se balbaie jalnic la romana si numara pe degete la matematica dar isi pun increderea pentru o viata mai buna in cruci si in icoane.
Rusinos.



Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:43, 22 Ianuarie 2013
Buna seara,

Ma aflu intr o pozitie destul de stranie, sunt absolventa atat a Facultatii de Teologie cat si a Facultatii de Drept.
Am studiat teologie din setea de cunoastere , am studiat o cu mintea, nu am avut acea chemare mistica ci mai degraba m am asemanat cu fariseii, in sensul propriu, ai Vechiului Testament, care erau invatatii poporului evreu, insa nu mistici.
In activitatea mea prezenta am avut de a face cu oameni din lumea artistica care si au incredintat si si au asternut pe hartie ultimele dorinte pentru momentul incetarii din viata. Unii dintre ei specificau clar ca la deces sa fie incinerati si cenusa lor sa fie aruncata in Mare .....Dorinte pe care le am asternut pe hartie cu empatie si cu credinta ca cel desemnat le o va implini, fiind o datorie morala.
Pe de alta parte nu am facut pana azi conexiunea intre faptul ca incinerarea este condamnata de Biserica a carui dogmatica am facut o la facultate si dorinta intima a fiecaruia dintre noi sa avem un sfarsit in limitele posibilului cum I'l dorim.
Inteleg reprezentantii Bisericii care nu au fost prezenti, nu poti incalca o dogma , cum nu poti incalca legea civila.
Inteleg si dogma Bisericii care spune ca trupul este plamadit din lut si suflare dumnezeiasca si se intoarce in pamant iar sufletul la Creator. Incinerarea in VT se facea numai pt jertfe, sa nu uitam ca la Invierea lui Iisus mortii au iesit din morminte. Ritualul era astfel acestia se asezau in panze in stanci, deci nu se incinerau, despre asta ne vorbesc Evangheliile. Mantuitorul a fost ingropat la fel , in traditia iudaica.
Insa asa cum inteleg aceste lucruri si nu condamn o dogma a unei Bisericii de 2000 de ani , inteleg si dorinta celor care aleg sa treaca spre lumea de dincolo incinerati.
Cred ca in cazul de fata Maestrul stia aceste lucruri si si a asumat acest fapt.
Nu cred ca Biserica trebuia sa vina cu acea propunere, ci la fel ca familia sa treaca discret peste acest eveniment nefericit, pana la urma nu putem comanda si ordona peste vointa nimanui.
Reactiile din mass media ca au fost ale oamenilor obisnuiti usor de manipulat sau ale unor personalitati care pana la urma nu cred ca vaneaza Decat aparitii noi la tv mi se par deplasate si penibile in raport cu personalitatea Maestrului si gravitatea unui astfel de eveniment.
Dar cum noi Romanii suntem obisnuiti sa facem circ din orice, aici se pare ca suntem rude cu Romanii nu cu Balcanicii, care spuneau dati poporului Paine si circ, nu trebuie sa ne mai mire nimic.
Inchei cu un citat care l am avut pana azi ca status , II apartine lui Saint Exupery :" in moarte unui om , moare o lume necunoscuta".
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
ContSters250994, utilizator
Mai ciudat mi se pare ca la crematoriu existau raspopiti care tineau slujbe si care acum au disparut cu totii in neant...
Nu mai vorbesc de faptul ca biserica ar trebui sa aiba mai multa grija si toleranta fata de sufletele "rebele" sa le aduca pe calea cea buna, caci in fond si asta este una din menirile ei!
Sa-i cinsteasca pe cei buni si sa aiba toleranta fata de oile ratacite !Mai abitir le-as face slujba sinucigasilor, celor care doresc incinerarea, etc. tocmai ca macar in viata de apoi sufletele lor sa-si gaseasca linistea si mantuirea
Si eu ma declar indignata de cele intamplate si ader la punctul cinci al lui U.B.I.K.sustinand dintotdeauna ca lipsa de cultura, de educatie duce de rapa un popor. Nu mai continui cu revolta mea caci am toate sansele sa blochez serverul site-ului.
Este mai mult decat interpretabila atitudinea si comportamentul BOR,in conditiile in care se cunoaste si se recunoaste ca la multe cazuri similare marelui om,regizor,actor,scriitor care a fost Sergiu Florin Nicolaescu,au fost oficiate slujbe religioase
Ma raliez condamnarii "isterizatilor" prezenti la crematoriu si condamn atitudinea acestora, precum si lipsa de reactie a fortelor de ordine.
O veche invatatura spune "dati Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu (Marcu 12:17). Atunci cand optezi pentru alegerea unui cult, pentru ca avem aceasta libertate, implicit alegi sa respecti regulile acelui cult. Daca Biserica Ortodoxa a stabilit ca liturghia se face duminica, de ce sa ne gandim ca este mai bine sambata? Asa este regula, asa facem, nu ne place, suntem liberi sa mergem la un cult unde liturghia se savarseste sambata sau in oricare alta zi a saptamanii ori care are alte reguli canonice.
Este drept ca maniera de raspuns a B.O.R. la starea de fapt generata de dorinta maestrului Nicolaescu a fost "cam din topor" este discutabila, insa aceasta este regula.
La capacitatea intelectuala pe care maestrul o avea, la cunostintele-i vaste pe care le detinea, la multitudinea de carti citite in cele 8 decenii de viata, cu siguranta a stiut care sunt exceptiile pentru oficierea slujbei de inmormantare pentru ca era un om care se informa, era un strateg, un regizor al filmului si al vietii.
Sunt convins ca daca ar putea ne-ar spune cu carisma-i specifica "voi nu aveti alte treburi, s-au terminat problemele Romaniei"?.
Cred ca este mult mai important sa ne aducem aminte de viata, imaginea, rolurile si filmele domniei sale si sa depunem un efort substantial in a-i pastra vie amintirea decat sa blamam anumite institutii sau persoane. Cred ca este mai important sa gasim o modalitate de a vorbi copiilor despre maestrul Sergiu Nicolaescu si a-i constientiza ca si tara noastra a avut regizori de exceptie.
Eu personal cred, ca acum, maestrul spune glume si deapana amintiri de la filmari impreuna cu Amza Pelea, Jean Constantin, Iurie Darie, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Ilarion Ciobanu, Magda Barbu si multi altii. Imi place sa cred ca "se ia" de Dinica si ii spune "iti mai aduci aminte Paraipane cand te-am ciuruit?" ... Imi place sa cred, ca la felul domniei sale de a fi, se va duce la Dumnezeu si ii va propune sa il lase sa faca un film despre viata pe Pamant ....
Aceasta cred, aceasta imi place sa cred ...
Odihneste-te in pace maestre! Cei care au invatat istoria Romaniei cu filmele tale nu te vor uita!


Daca imi este lehamite de ceva dupa clasa politica, atunci aceasta ar fi biserica ortodoxa...mai bine zis ce a ajuns ea.
Nu stiu daca ati auzit de cei 40 de defuncti nerevendicati de nimeni, care zaceau in morga Institutului de Medicina legala din Iasi, unii dintre ei de luni bune. "Si-a facut pomana" un crestin om de afaceri si a sponsorizat inmormantarea lor.
Eu ma intreb, retoric bineinteles, unde erau reprezentantii bisericii care acum se bat cu "pumnii in piept" pentru inmormantarea dlui. Nicolaescu, atunci cand cele 40 de cadavre zaceau uitate in morga? De ce au fost inhumati doar cand Crestinul acela a suportat toate costurile cu inmormantarile? Unde este pilda crestineasca cu iubeste-ti si ajuta-ti aproapele?

Slujba astazi s-a facut, in cadru restrans la crematoriu, de catre un raspopit...fara "picior de presa"...de aceea nu auziti inca la stiri, nimic in acest sens.

...si Da. dl. Nicolaescu a dorit sa fie incinerat si sicriul sa fie acoperit...cand avea ocazia,el mereu spunea: "urata este batranetea" si "moartea este hidoasa".

A vrut sa ramana in amintirea noastra asa cum il stim din filme...cuceritor,curajos, flegmatic, misterios, mandru, patriot, gentelman, bun, dar si dur.

In tinerete si-a dorit sa devina ofiter de armata, dar nu a fost admis la academia militara...poate de aici si rolurile lui de capitan, ofiter, comisar, etc.
Pentru filmul Mihai Viteazul, dl. Nicolaescu a dorit actori straini de talie internationala, dar Nicolae Ceausescu a intervenit si astfel a iesit acesta superproductie romaneasca.
Pentru acest film s-a primit din partea Ministerului Apararii Nationale, aprobarea de a folosii in film aproape 8.000 de soldati. Inainte sa il aleaga pe Amza Pelea in rolul domnitorului, dl. Nicolaescu a jucat el insusi in rolul domnitorului, in scenele de exterior. Ar fi multe de spus dar ma indepartez de subiectul topicului.

...sa revenim
Intrucat o mare parte din activitatea in film si-a desfasurat-o in Buftea, dl. Sarbu doreste sa ii faca in incinta studiourilor un monument, practic un mormant simbolic, unde cei care l-au apreciat pot aprinde o lumanare si se pot reculege. Bineinteles ca s-a trezit nu stiu ce purtator de cuvant de la Patriarhie sa fie deranjat si de acest gest, sustinand ca biserica ortodoxa nu a fost de acord cu incinerarea si nu este de acord nici cu acest mormant simbolic si ca atare vor refuza sa faca slujba de pomenire la acest mormant, daca vor fi solicitati.
..acum chiar imi este sila de ce spun acesti mai mari ai bisericii...imi este greu sa mai si alatur cuvantul "credinta" sau "crestin" cu "biserica".

Acestui reprezentant al bisericii Imi vine sa-i dau aceelasi raspuns ca cel din filmul Nemuritorii, pe care i l-a dat Capitanul Andrei (Sergiu Nicolaescu), lui Iusuf Pasa (Colea Rautu) atunci cand a fost intrebat: "Pot sa fac ceva pentru tine capitane Andrei?" :foottap:


Alte discuții în legătură

Schimbare orientare religioasa flicsn flicsn Buna seara, \"Religia - o fraza de dinsii inventata Ca, cu a ei putere sa va aplece-n jug, ... (Eminescu) Desi incinerarea este o practica in lumea ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox Ares-3 Ares-3 [quot] O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la ... (vezi toată discuția)