avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Incinerarea corpului lui Sergiu Nicolaescu si reactia ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Incinerarea corpului lui Sergiu Nicolaescu si reactia BOR

Unu. Se pare ca Sergiu Nicolaescu a dispus prin testament ca trupul lui sa fie incinerat. E dreptul fiecaruia sa faca ce doreste - in limitele legii, desigur - cu trupul sau iar art. 80 din Codul civil stabileste ca fiecare om poate dispune cu privire la propriile funeralii.
Doi. Odata ce stirea a aparut in mass-media a urmat reactia BOR insotita de discursurile unora dintre cei care conduc aceasta institutie care m-au lasat perplex. Pe scurt, reprezentantii de frunte ai ortodoxiei tunau si fulgerau impotriva practicii necrestine a incinerarii trupurilor aratand ca Sinodul BOR a stabilit ca oricare preot care slujeste la o astfel de ceremonie va ajunge sa fie exclus din preotie :O
Trei. Cu riscul de a fi excomunicat ma vad silit sa amintesc ca incinerarea a fost aproape mereu privita in mod ambivalent: atat ca o jertfa placuta divinitatii care cel putin in Vechiul Testament se bucura nespus de cate ori i se aduceau arderi de tot dar si ca un semn al distrugerii totale a unor simboluri (de ex. arderea idolilor ori a cetatilor cucerite)

Facerea 22.2
ªi Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, şi du-te în pământul Moria şi adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ţi-l voi arăta Eu!"
Deuteronomul 13.16
Iar prăzile ei să le aduni toate în mijlocul pieţii ei şi să arzi cu foc cetatea şi toată prada ei, ca ardere de tot Domnului Dumnezeului tău; să fie ea pe vecie dărâmată şi niciodată să nu se mai zidească.
etc.

Veti spune, probabil, ca dupa venirea lui Iisus Christos acest lucru trebuie ca s-a schimbat, nu-i asa? Da, s-au schimbat. Insa nu in sensul ca incinerarea trupului ar fi necrestina ci, dupa cum rezulta dintr-o sursa si dintr-un citat de prima marime ar fi un sacrificiu inutil in lipsa dragostei.

ªi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Apostolul Pavel, Epistola intaia catre Corinteni 13.3

Patru. Trebuie sa constat cu dezamagire ca niciunul dintre dreptcredinciosii preoti ortodocsi nu au gasit de cuvinta sa-si riste slujba nu pentru ca sa-i faca o slujba ortodoxa pe care, foarte probabil, Sergiu Nicolaescu nu si-o dorea de vreme ce a dispus incinerarea trupului sau, ci pentru a face un marunt gest demn de mult predicata dar nepracticata dragoste crestina, aducandu-i un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu fara sa-i puna la indoiala vointa.
Cinci. Marlanii isteric-ortodoxizati care i-au huiduit sotia la iesirea din crematoriu, fara macar sa fie amendati pentru tulburarea linistii publice de impotenta noastra politie, nu sunt decat purtatorii de cuvant ai societatii noastre care regresand din cauza lipsei de educatie catre un nou Ev Intunecat umple scolile de tampiti care se balbaie jalnic la romana si numara pe degete la matematica dar isi pun increderea pentru o viata mai buna in cruci si in icoane.
Rusinos.

Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:43, 22 Ianuarie 2013
Unu @AVLIL. Bunele moravuri romanesti impun inmormantarea? Sa fim seriosi! Acum doua zeci de mii de ani bunele moravuri stramosesti impuneau destul de des metoda econmica a canibalismul. Daca am renuntat la acest obicei care a durat sute de mii de ani, de ce n-am putea renunta si la obiceiul inmormantarii care, (pre)istoric vorbind, e foar o gaselnita moderna? Gaypride de ziua nationala odata cu defilarea militara? Nimic nu mai e solemn si serios pentru ca zeul "Libertate de exprimare" vrea jertfe? Asa vezi tu institutia libertatii de exprimare in Romania? Decat asa, mai bine ma duc sa-mi fac bagajele ca sa emigrez in Coreea de Nord.
Doi. @Joha.In interiorul BOR fiecare membru poate sa-l considere pe celalalt sfant, sacru, de natura divina, poate sa creada ca sinoadele au luat hotarari inspirate de divinitate, ori chiar ca divinitatea le aproba toate hotararile. Orice. De fapt, acesta e scopul unor astfel de asociatii religioase, care in lipsa convingerii absolut hilare ca grupul lor (BOR in speta) este mai asociat cu divinitatea decat oricare alt grup religios de pe planeta s-ar desfiinta. Aici discutam despre o reactie publica prin care conducerea BOR a amenintat ca va concedia (raspopirea este de fapt o concediere) pe oricare preot care manifesta alte convingeri in privinta incinerarii. Chiar daca Iisus ar aparea maine si le-ar zice ca nu e nimic rau in legatura cu incinerarea, foarte probabil ca reactia ar fi aceeasi (ca in "Fratii Karamazov" unde Marele Inchizitor e convins ca cel arestat de el este chiar Iisus venit a doua oara pe Pamant insa il intreaba: "De ce ai venit sa ne tulburi linistea? ")
Reactia aceasta poate sa para socanta dar este perfect normala pentru un grup religios care a ajuns sa detina puterea si sa realizeze importante beneficii materiale pe care doreste sa le sporeasca (sau credeti ca o biserica noua construita la fiecare doua zile, mertzanurile, vilele si lanturile de cocalari de la gatul unora dintre sfintiile lor sunt gratis?)
Tocmai pe cand BOR anuntase ca voia sa deschida o afacere grozava cu locuri de veci de care duc lipsa toate marile orase si pentru care se platesc bani frumusei, apar unii care vor sa fie arsi si pastrati apoi intr-o clepsidra! Ei bine, asta nu se va intampla! BOR are o afacere de milioane de euro anual si nu o va lasa din mana!
Intrucat am o memorie ca un ciur (adica retin numai lucrurile de oarecare importanta B-) ) o sa va rog sa ne amintim impreuna de reactia fariseilor care-l acuzau pe Iisus ca incalca dogmele. Stiti ceva? Fariseii aveau dreptate! Iisus chiar incalca dogmele iar crestinii ortodocsi fac la fel incalcand, exempli gratia, porunca de a nu manca decat dobitoate curate. Crestinii sunt nascuti revolutionari. Cred ca ar trebui sa i se urmeze exemplul si in cazul dogmelor BOR pentru ca discutiile acestea vis-a-vis de incinerare taaaare imi aduc aminte de discutiile fariseilor si saducheilor cu Iisus.
BOR nu e un grup religios.
Nu cred ca putem spune ca Biserica ameninta! E normal ca preotii sa nu faca slujba religioasa daca s a hotarat ca cei care sunt incinerati sa nu beneficieze de serviciul divin. Eu cred ca cine doreste incinerarea isi asuma acest lucru si nu e nimic de commentat.
Dvs confundati Biserica cu preotii sau cu slujitorii ei sa zicem cei mai apropiati! Biserica suntem noi toti si preoti, si credinciosi, morti si vii. Are un concept mult mai larg Decat o institutie care are televiziune radio si mai stiu eu ce lucruri lumesti.....
Nu trebuie sa mi spuneti mi despre coruptia lumii acesteia....am trait in sistem 4 ani....asa cum v am relatat..insa nu I judec....si cel mai important nu confund Biserica in ceea ce are ea sfant si in sensul ei apostolic cu preotii sau numai cu ei!
Nu cred ca cineva din BOR a afirmat ca se afla mai aproape de divinitate Decat alt cult!!! Sa nu exageram....
Extremismele nu sunt bune..si nu duc la nimic bun si constructiv si folositor.....
Vreau doar sa intelegeti ca trebuie sa disociem continutul din vase. Desi vasele sunt aceleasi sunt momente din zi din viata cand continutul se schimba ca apa in vin....si aceste vase sunt preotii .....datorita acelor Sf Taine, care nu exista doar in ortodoxie.
Oricat de revolutionari sunt crestinii, asa cum spuneti , totul se repeta iar si iar, nimeni nu inventeaza nimic, totul este o repetitie....pentru ca Sf Taine isi au izvorul din Scriptura....iar dogmele le explica.
Nu cred ca este acelasi lucru in privnta saducheilor si fariseilor si a Bisericii de azi! Repet Biserica!

Avlil Biserica este Noul legamant , cele 10 porunci erau Vechiul legamant.
Biserica este comuniunea omului cu divinitatea. Si aici am raspuns la ambii.

Repet nu sunt mistica! Incerc sa pastrez o cale de mijloc o cale sanatoasa cred eu...in care nu doresc a huli pe nimeni....
Caci cel fara de pacat sa arunce cu piatra...

U.b.i.k., la primul punct nu avem ce face, suntem diferiti in gandire. Prin obicei sau morav inteleg practica din ultimele 2-4 generatii si nu de la momentul cand degetul ne-a devenit opozabil...
Si nu vad de ce nu ar fi si gayfest si zi nationala in aceeasi zi, doar autoritatea locala da autorizatii in zone diferite bla-bla. Tocmai ca sa nu fie jertfe pe altarul liberatii de exprimare, ca de cand am mai crescut, am ajuns sa nu mai apreciez extremele asa tare.

La doi insa, am o oarecare apropiere de convingerea lui matale, in detrimentul cuvintelor frumoase in teorie ale lui Joha... sorry, biserica e pamanteasca, asa zic si eu, asa zice si ea si, mai mult, mai zice si ca divinitatea exista acolo unde ii permite biserica sa existe. Adica pamantescul, omul. Lucru cu care sunt de acord, dar care anuleaza ideea de divinitate in sine.
@Joha

Stiti de ce mi-am pus la avatar chipul unei vrajitoare? Glumesc, desigur. Lasand gluma la o parte reactia BOR dincolo de toate povestile despre har, gratie divina si etc. tin de afacerile BOR. De aceea dogma nu poate fi schimbata. Dogma care le apara si sporeste veniturile.
Ziceti ca Biserica e chestia aceea complicata compusa cu vii si cu morti (brrr creeeepy)? Asa? Bun! Atunci daca Romania este formata din milioane de cetateni cu drept de vot intre care ma aflu si eu si d-voastra de ce e mereu condusa de escroci si profitori?. Credeti ca cei care platesc impozite si voteaza au puterea? :weg: Credeti ca milioanele de babute care cred sincer in dogmele bisericii au vreo putere? Nu. Cei care conduc BOR, Romania, si oricare alta tara, religie, secta, grup etc. sunt aceeasi. Au abilitati de conducatori si o lipsa cronica de scupule, fac bani multi, isi doresc sa aiba putere si stiu sa o pastreze si sa conduca. Despre ei discutam. Afacerile lor ma deranjeaza pe mine, nu povestile despre harul divin. Lipsa lor de scrupule ma irita, nu ritualurile si cantecele. Afacerile de milioane de euro anual pentru care nu se plateste niciun impozit ma irita, nu preotul sarac din satul vecin. Si cred ca e bine ca oamenii sa fie constienti ca banii si castigurile sunt motivul pentru care dogma BOR este ca sinucigasii sa aiba parte de o slujba cu preot (in fond, cat de multi sinucigasi pot sa fie intr-un an?) iar cei care nu vor sa dea banii pentru ca sa cumpere "locuri de veci", nu (in timp s-ar putea ajunge ca acestia sa fie majoritari). Acestia din urma le strica afacerile.
Nimic nou, Joha. Se pare ca de cand specia noastra a inceput sa se ridice in doua labe unii din noi au inteles ca pot sa-i conduca pe ceilalti mult mai usor daca le spun povesti despre un tata invizibil, atotputernic si atotstiutor care sta undeva in cer si care vede si aude tot si care-i arunca intr-un foc vesnic, in chinuri grrroaznice, in intuneric, plans si scrasnit de dinti pe cei care-i incalca poruncile (dar in acelasi timp e un tata iubitor si ii iubeste nespus de mult :foottap:) porunci pe care le comunica in mare secret NUMAI celor care conduc (in general pe un munte, dintr-o tufa in flacari, cand nu mai e nimeni de fata :fight: ) pentru ca apoi acestia sa le comunice prostilor de rand. Ce ciudat! Ati observat ca aceste porunci divine conduc INTOTDEAUNA, direct sau indirect, la imbogatirea conducatorilor? Hmmm.

Religia - o fraza de dânsii inventata
Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug,
Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata,
Dupa ce-amar muncirati mizeri viata toata,
Ati mai purta osânda ca vita de la plug?

Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Si v-a facut sa credeti ca veti fi rasplatiti...
Nu! moartea cu viata a stins toata placerea -
Cel ce în asta lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, caci morti sunt cei muriti.

Adalbert, sunt de acord cu tine în ceea ce priveşte reproşurile faţă apucăturile mult prea lumeşti ale clerului, dar şi faţă de tratamentul aplicat de statul nostru laic cultelor şi personalului lor (fiscalitate, remunerare etc.). De asemenea, cred că sunt ridicole şi fără suport în scripturi justificările invocate în sprijinul înhumării, în defavoarea incinerării (sau a oricărui alt mod de a trata cadavrele; ex. aruncarea în mare). Chiar mă întrebam cam ce explicaţie "canonică" ar putea da biserica în cazul în care mortul piere într-un incendiu puternic care îl transformă în cenuşă sau când incinerarea se impune ca măsură de carantină ş.a.m.d. Sufletul acela nu mai poate fi salvat pentru că a fost distrus cadavrul?
Cu singura rezervă a poluării rezultate din incinerare, această metodă îmi pare una preferabilă faţă de înhumare.

Există şi un dar. Oricât de mult am putea comenta dogme, tradiţii, ritualuri etc. specifice unui cult, nu cred că există căi pentru a le schimba (poate doar norocul de a avea ierarhi mai înclinaţi spre modernizare). Modul de apariţie a multitudinii de culte desprinse din altele mai vechi este un argument în sprijinul ideii că practicile şi credinţele unei religii nu se schimbă prin dezbatere publică, ci eventual prin schismă şi înfiinţarea unui nou cult. În această materie nu există loc de negociere sau de opţiune democratică.

Atunci când cel despre a cărui incinerare vorbim a optat, cu toată îndreptăţirea legală şi morală, pentru acest mod de tratare a cadavrului său, el a atras implicit şi consecinţa refuzului bisericii de a-i acorda serviciul religios obişnuit.

Alte discuții în legătură

Schimbare orientare religioasa flicsn flicsn Buna seara, \"Religia - o fraza de dinsii inventata Ca, cu a ei putere sa va aplece-n jug, ... (Eminescu) Desi incinerarea este o practica in lumea ... (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)