avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare salariu la 750 lei pentru cim suspendat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare salariu la 750 lei pentru cim suspendat

Buna ziua,
De la 1 feb 2013 se modifica salariul minim la 750 lei.
Cum se procedeaza in situatia in care contractul de munca este suspendat (pana la 28.02.2013) si este cu un salariu de 700 lei?
Cand se face modificarea prin act aditional, la data de 1 feb sau la 1 martie 2013?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 13 Decembrie 2013
@vindictive, referitor la raspunsul dat, va rog sa ma lamuriti cu doua aspecte:
1) in Codul muncii, art.17 scrie ca modificarea se face prin Act Aditional si nu prin Decizie. De ce ar trebui sa interpretez ca, va citez; \"in cazul modificarii salariului minim pe economie se intocmeste o decizie colectiva de majorare a salariilor si nu act aditional...\"
2) nu credeti ca exceptiile prevazute in textul art.17 din Codul muncii si in textul art.4(2) din HG500/2011 se refera la data la care se face înregistrarea în registru si nu la tipul actului intocmit? (nu stiu daca m-am facut inteles!)

As dori sa ne aplecam un pic asupra acestei probleme din necesitatea de a nu gresi in fata organelor de control, dat fiind si timpul limitat pentru intocmirea actelor.
Multumesc


P.S. acum am vazut ce ati scris cu privire la art.49 (6). Aici lucrurile par foarte clare. Multumesc.
Ramane de clarificat doar problema act aditional vs. decizie.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
trandafir2, moderator
1. Art. 17 alin 5 Codul muncii: orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Modificarea salariului minim pe economie intervine ca urmare a prevederilor unui act normativ, in speta HG 23/2013, deci se face de drept si nu necesita intocmirea unui act aditional care ar presupune acordul partilor pentru incheierea lui. Angajatorul si salariatul nu au asupra a ce sa cada de acord, legea stipuleaza ca salariul minim se majoreaza la 750 lei, angajatorul trebuie doar sa constate modificarea printr-o decizie.

2. Prevederile art. 17 alin. 5 Codul muncii nu se refera la inregistrarea in Revisal a modificarilor prevazute de acest articol.
Doriti sa stiti cum faceti inregistrarea in Revisal sau doar de ce nu se face act aditional la c.i.m?
Discutia cu privire la ce act se va incheia este clar transata de partea finala a textului art.17 alin.5 C.mun. .. o intrebare retorica pentru cei care sustine incheierea actului aditional pentru asa ceva, daca salariatul nu semneaza actul, ce se intampla?
@vindictive, Multumesc.

Initial aveam o problema cu privire la CIM suspendate in aceasta perioada de marire salar minim. Problema clarificata cu ajutorul art.49 Codul muncii. Este ok, am inteles.

In urma dialogului, am constatat ca s-au mai generat doua probleme:

Una - legata de data transmiterii modificarii salariului minim, intrucat la art.4(2) din HG500/2011 "... înregistrarea în registru se face în ziua în care angajatorul se prezumă, potrivit legii, că a luat cunoştinţă de conţinutul acestora."
Ca atare data transmiterii trebuie sa fie 1 feb 2013 sau in intervalul de 20 zile lucratoare pana la 28 feb 2013? Asta este o intrebare?

Cea de-a 2-a - legata de felul actului ce trebuie intocmit (act aditional sau decizie). Deoarece am primit doua raspunsuri (@vindictive, @factorZ) ca trebuie intocmita decizie, desi sincer eu nu am inteles din lege asa ceva. Am retinut punctele dvoastra de vedere cu privire la decizie, urmand sa ma hotarasc ce imi asum. Multumesc.

Practic a mai ramas o singura necunoscuta si anume intrebarea 1). Multumesc.

@freeelis, putem presupune totusi ca textul art.17 este cel putin un pic cam lacunar din moment ce in text se specifica cuvantul "act aditional" insa noi trebuie sa tragem concluzia ca exceptiile trebuiesc tratate cu "decizie"? Intradevar prin deductie logica, nu stiu ce este de facut daca salariatul nu vrea sa semneze actul aditional de marire salariu (in beneficiul sau), insa ... salariatul nu ar trebui sa semneze si de luare la cunostinta a deciziei?
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
trandafir2, moderator
Transmiterea revisal-ului se va face cel mai tarziu in data de 01.02.2013 ... sunt aplicabile prevederile mentionate de dvs ... chiar daca textul se refera la alta data.

Alte discuții în legătură

Depunere revisal mihaelarad mihaelarad Cind trebuie transmis revisal-ul cu majorarile de salar? (vezi toată discuția)
Salariul minim pe economie gera67 gera67 Buna ziua. La CIM cu timp partial, 12 ore/ luna =100lei NET in prezent, se impune act aditional ptr. marirea tarifului orar de 8, 74 lei ptr. cele 12 ... (vezi toată discuția)
Revisal- termen transmitere decizie colectiva majorare salariu minim roxana69 roxana69 Termenul de 19 zile lucratoare pentru transmitere revisal este valabil si pentru situatia in care se face decizie colectiva de modificare salariu minim? (vezi toată discuția)