avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... control si amenda ITM 2012
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

control si amenda ITM 2012

Buna ziua !

Am avut un control la firma de la ITM in luna octombrie anul trecut in urma caruia am primit amenda.

Am semnat si primit procesul verbal de control cu masurile instituite insa nu si procesul verbal de control sau notificare de plata, suma, etc,...ceva.

Stiu ca termenul de prescriptie a intocmirii procesului verbal de contraventie este de 6 luni, insa de unde stiu eu ca nu a fost deja intocmit si inca nu l-am primit ?

Daca nu l-am primit pana acum, dupa 4 luni, ce pot sa deduc ?

Dumneavoastra ce ziceti ?
Am citit pe forumul acesta ca au fost cazuri cand s-au trezit cu amenzile direct la ANAF, de asta mi-e teama. Pe site-ul lor nu exista nici o lista cu astfel de debitori ?
As vrea sa am posibilitatea de a lua la cunostinta de ea prin oricare metode legale: comunicare, afisare, et. Insa nu s-a intamplat nimic pana acum.
Au vreun termen maxim de aplicare si comunicare ?

Am sunat si la ei si inspectorul respectiv a zis ca el poate trimite amenda cand vrea, exact asa s-a exprimat. Asta inseamna ca e deja facut procesul verbal, nu ?

Sunt derutata rau, ma scuzati, dar nu stiu ce as putea face eu.
Multumesc

Cel mai recent răspuns: danaradu90 , utilizator 19:56, 17 Aprilie 2013
Ce institutie a statului ar fi putut emite adresa de poprire pe conturile disponibile, inainte de a primi o somatie de plata de la fisc/ administratia financiara a primariei ?
Verificati mai intai la ce se refera poprirea pe conturi.
Amenzile ITM se platesc in contul Inspectiei muncii/ ITM deschis la Trezorerie, nu in conturile ANAF de la Trezorerie.
Personal nu cred ca exista o legatura intre amenda aplicata de catre ITM si ANAF.
Deschideti actiune in instanta civila de contencios administrativ, daca nu ati primit dvs./ firma, documentele preliminare blocarii conturilor. Cei care au blocat conturile, vor trebui sa dovedeasca ceea ce scriu in PV de aplicare contraventie, respectiv ca firma a fost anuntata. Exista posibilitatea de a se afisa datornicii pe site-ul ANAF, care conform codului fiscal se considera tot anuntare.
Verificati totusi documentele intocmite de catre ITM si semnate de dvs., daca nu cumva ati semnat dvs. sau altcineva din firma si pentru primire PV de contraventie, nu doar PV de control. Cititi cu atentie si PV de control.
N-am primit nimic, daca primeam nu scriam nici aici pe forum despre acest lucru, inca de acum cateva luni. Am tot asteptat. Am auzit ca se practica astfel, trimit poprire in ideea ca eu ca si contribuabil ma supun cu ochii inchisi. Sunt curioasa si eu cum s-a facut instiintarea .
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
danaradu90, utilizator
Tare imi este frica ca procesul verbal a fost scris si comunicat prin afisare. Cu un document lipit pe usa sau poarta se poate intampla orice, sau daca ati avut parte de un inspector comod (ca sa nu zic rau intentionat) poate executa afisarea doar in acte fara sa se mai deplaseze pana la sediul firmei, cu un martor de "profesie" (deobicei soferul ITM-ului) . Daca s-a intamplat asa urmatorul pas de la afisare este ca dupa 15 zile ITM-ul sa transmita la ANAF solicitarea de executare, care mai devreme sau mai tarziu o va pune in aplicare.
Nu ne-ati spus ce scria in procesul verbal de control, facea referire la acel salariat care a dat declaratie?
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
inspectorSSM, utilizator
Da, asa banuiesc si eu ca s-a intamplat, sa facut o afisare " fictiva ", am auzit ca se practica.
In acest caz, ce mai este de facut ? Mentionez ca la aceeasi adresa cu sediul firmei am si adresa de domiciliu, deci nu aveam cum sa nu primesc ori prin posta, sau oricum, acest proces verbal.

In PV de control, da, se face referire la exact ce au gasit la firma adica la acel baiat care venise cu o ora in urma sa dea testul la PC. In aceeasi zi, la sfarsitul zilei a si semnat Contract de Munca. Insa cand au venit inspectorii nu semnase nimic, nici nu aveam cum sa fac asta, abia venise si vroiam sa stiu ce poate face , ce stie.

Angajatul putea depune marturie in acest caz.

Acum, faptul e consumat., asa cum au vrut ei, insa...ce mai pot face eu.
Azi merg la ANAF sa iau o copie a acestui Proces Verbal si sa vad pentru prima data ce scrie in el.
Mai departe ?
Am fost privata de dreptul la contestatie a sanctiunii aplicate.

Mai am o intrebare : cum mai pot plati impozitele la salarii si TVA-ul, din moment ce orice ban care intra in cont este blocat ?

Multumesc
Cred ca nu va ramane decat o actiune in instanta. Anexati documentele pe care le detineti. Solicitati instantei audierea martorului dvs. dar si a martorului ITM. Puteti invoca faptul ca ati fost privata de dreptul de a contesta un act al ITM, prin neprimirea de catre dvs. a acestuia.
"Afisarea" se pare ca a disparut de curand din codul de procedura fiscala, fiind posibila numai dupa dovedirea, cu documente, a celorlalte posibilitati legale de instiintare.
Pentru modul de plata a salariilor, taxelor si a TVA, in cazul blocarii conturilor din cauza neplatii unei amenzi contraventionale (intai sa va convingeti despre ce este vorba), ar trebui sa deschideti o discutie in sectiunea taxe si impozite.

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal romalex romalex Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie,am primit o amenda de la ITM de 20000 RON,cum pot contesta pv-ul?#-o (vezi toată discuția)
Am un srl cu o amenda de la itm pe care nu am platit-o. ce se va intimpla cu srl-ul daca nu voi plati amenda? ContSters26766 ContSters26766 Am un SRL cu o amenda de la ITM pe care nu am platit-o. Ce se va intimpla cu SRL-ul daca nu voi plati amenda? (vezi toată discuția)
Amenzi itm Ana joc Ana joc Am primit o amendă pe firma de construcții. Nu am primit procesul verbal pentru a face contestația. De unde pot sa l iau? La sediul firmei nu a ajuns. ... (vezi toată discuția)