avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Legalitate semnatura elevi pentru regulamente si ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Legalitate semnatura elevi pentru regulamente si proceduri in scoala

Buna ziua.

Ma confrunt cu o situatie care mie mi se pare ciudata si mai putin legala: copilului meu, in varsta de 9 ani, elev al unei scoli, i se cere semnatura pe diferite acte emise de scoala. Ultima data pe ROI, citit elevilor de invatatoare la clasa si apoi dat elevilor sa-l semneze obligatoriu. Nici mie si nici altor parinti nu le-a fost prezentat acest ROI, doar ca este afisat la panou in hol.
Directorul zice ca tine de organizarea interna si ca asa trebuie sa pregateasca actele pentru inspectie; in plus mai este si revoltat ca i-am cerut sa-mi explice unde scrie ca elevii au drept de semnatura si nu parintii sau tutorii legali.

Va rog sa imi spuneti daca este in regula aceasta procedura.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mircha , utilizator 05:32, 20 Februarie 2013
Nu mai am de facut nici un comentariu. Sunt uimita. Vorbeam de copii de 9 ani, nu de liceu, vorbeam de lipsa comunicarii scolii cu parintii. In orice regulament de institutie de invatamant scrie ca acesta se prelucreaza parintilor si elevilor (in aceasta ordine si impreuna) si ca asta este de datoria invatatorului/dirigintelui. Orice abatere de la regulament este adusa la cunostinta parintelui/tutorelui legal al elevului sub semnatura. Multumesc frumos.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
Silvia Monica, utilizator
Silvia Monica a scris:

In orice regulament de institutie de invatamant scrie ca acesta se prelucreaza parintilor si elevilor (in aceasta ordine si impreuna)

Serios? Aveti dv. vreo norma metodologica in maneca si de care nu a aflat inca nimeni? Daca da, postati-o aici, ca sa stim si noi!
elena138, utilizator
Tocmai asta cautam. Ceva din legislatie care sa ma contrazica sau sa-mi dea dreptate. Multumesc frumos pentru comentarii si v-as ruga, daca se poate un extras din legea scrisa.
Silvia Monica, utilizator
Cautarea prin legislatie e time consuming, aveti cautare pe internet.
Personal, mie imi pare stupid sa semneze un copil de 9, 5 sau 13 ani. E absolut stupid, fara temei legal si daca n-are efect juridic semnatura asta, ce doreste scoala aia? Sperierea? Intimidarea? Unor copii?
Care ar fi logica, nu inteleg?

Din Regulament din 08/09/2005, versiune consolidata la data de: 22/11/2012, de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar: "Art. 167. - (1) Prezentul regulament va fi adus la cunoştinţa elevilor şi a părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai acestora.
(2) În baza prezentului regulament şi a regulamentului intern al unităţii şcolare, directorul va încheia cu părintele/elevul de clasa IX-XII/XIII un acord de parteneriat pentru educaţie, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul regulament."
Asta in coroborare cu prevederile anexei la regulament care prevede la semnatari: Beneficiarul direct, elevul (în vârstă de cel puţin 14 ani), ma face sa cred ca e abuziva aceasta procedura interna de semnare a orice de catre elevul de sub 14 ani.
Ba si pentru acest elev de 14 ani, semnatura lui neinsotita de cea a parintelui nu produce efecte.
Or fi si alte acte, trebuie sa aveti in vedere si Legea 272 pentru drepturile copilului... poate si alte documente, insa cum Regulamentul de fata nu contrazice Codul civil, ma tem ca nici altele n-o vor face.

Interventie moderator: elena138, apreciez interventiile dv. foarte logice uneori, insa va rog sa nu mai fiti atat de agresiva, vi s-au mai sters mesaje pe acelasi considerent. Va multumesc pentru intelegere.
@AVLIL, nu mi s-au sters mesaje... Dar, daca doriti, puteti s-o faceti. Eu am explicat care este rostul semnaturii elevului fara discernamant.
Regulamentul , de oricare ar fi el, se considera cunoscut de catre parinti. De altfel, acestia sunt informati inca din prima zi de scoala de prevederile sale. Se incheie proces-verbal la aceasta sedinta, semnat de toti parintii participanti. Ma refer aici la prima zi de scoala din clasa I.
Doamna moderator, daca tot vreti sa informati corect, cereti punctul de vedere al ministerului ... n-ar mai fi nicio pierdere de timp si nici n-ar trebui sa avem astfel de discutii.
O seara frumoasa va doresc!

Alte discuții în legătură

Semnatura minor cico2cico cico2cico Buna ziua. Am si eu 2 intrebari : Diriginta solicita copilului meu sa semneze diferite procese verbale, declaratii sau instiintari. Desi am cerut acesteia si ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar preuniversitar ceapraga ceapraga Buna seara, Am o nelamurire referitoare la Regulamentul scolar. Copilul meu este in clasa a zecea, la un liceu evaluat al treilea pe oras (media de ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - sanctionare disciplinara elevi Bestparents Bestparents Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. ... (vezi toată discuția)