avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Legalitate semnatura elevi pentru regulamente si ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Legalitate semnatura elevi pentru regulamente si proceduri in scoala

Buna ziua.

Ma confrunt cu o situatie care mie mi se pare ciudata si mai putin legala: copilului meu, in varsta de 9 ani, elev al unei scoli, i se cere semnatura pe diferite acte emise de scoala. Ultima data pe ROI, citit elevilor de invatatoare la clasa si apoi dat elevilor sa-l semneze obligatoriu. Nici mie si nici altor parinti nu le-a fost prezentat acest ROI, doar ca este afisat la panou in hol.
Directorul zice ca tine de organizarea interna si ca asa trebuie sa pregateasca actele pentru inspectie; in plus mai este si revoltat ca i-am cerut sa-mi explice unde scrie ca elevii au drept de semnatura si nu parintii sau tutorii legali.

Va rog sa imi spuneti daca este in regula aceasta procedura.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mircha , utilizator 05:32, 20 Februarie 2013
Multumesc mult, dna. avocat AVLIL.

Stimata doamna elena138, multumesc si dumneavoastra pentru raspuns si implicare. Tin sa va anunt, cum de altfel am mai precizat si in mesajele anterioare, acel regulament nu ne-a fost prezentat si nici n-am semnat nimic in clasa I, in prima zi de scoala, si aveti dreptate ca asa ar fi trebuit.
De aceea, am reactionat acum si am cerut parerea competenta a unei persoane din domeniul juridic, care imi poate da un raspuns motivat, pe baza unui text din lege in vigoare la acest moment.

Am incredere totala si sunt foarte multumita de acest forum; de cand il utilizez, ma simt mai protejata ca cetatean, cu atat mai mult ca nu mai bat la alte porti, ci pot afla direct raspunsul.

O zi excelenta. :)
Daca toti parintii si ar apara Copilul precum o faceti dumneavoastra prin ridicarea acestui subiect , demult se schimba perspectiva scolii romanesti! Dar neimplicarea parintilor, neprezentarea documentelor scolare cu responsabilitate si fara presiune , impusa de factori externi. interni oglindeste realitatile triste din scoala publica romaneasca!! Cu respect!
Meseria de parinte e sfintenie!
Doamna, aveti perfecta dreptate in nemultumirea dvs. A cere semnatura de luare la cunostinta unui copil de 9 ani este un act de formalism facut cu intentia de a acoperi responsabilitatea educatorilor. In fapt educatorii ar trebui sa implementeze in mentalitatea copiilor regulile de buna comportare, nu doar sa le "aduca la cunostinta" acoperindu-se cu semnatura acestora lipsita de orice semnificatie juridica. Si fara nici o discutie, profesionist ar fi fost ca educatorii sa fi discutat anticipat regulamentul in sedinta cu parintii. Numai afisarea la avizierul scolii este de asemenea doar un act formal facut cu intentia de acoperire a raspunderii educatorilor, dar fara a duce munca necesara de comunicare reala cu parintii care ar fi presupus in acest caz explicarea intentiilor educative, consultarea parintilor si asigurarea colaborarii parintilor in procesul educativ legat de implementarea regulilor de buna purtare a copiilor.
In probleme legate de copii nimic nu ar trebui "considerat" ca find indeplinit ci totul ar trebui verificat si asigurat ca fiind indeplinit. Referitor la parinti, in calitatea lor de raspunzatori legali a tot ceea ce se intampla cu copilul, inclusiv actul educativ, " informarea " nu este suficienta, CONSULTAREA fiind absolut necesara
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Buna dimineata.

Multumesc frumos pentru mesaje.
Va doresc si dumneavoastra, succes ca parinti!

Cu respect,
Silvia.
Codul muncii obliga angajatorii sa intocmeasca regulamentul intern al societatii/institutiei in maxim 60 de zile de la momentul in care aceasta isi dobandeste personalitatea juridica. Documentul trebuie neaparat afisat la sediul angajatorului, dar si comunicat salariatilor, adica e la portar la director (in ordinea in care reusesti sa treci de fiecare) si fiecare va semna pentru luarea la cunostinta, tabelul fiind anexa la RI.
R.I. trebuie adus la cunostinta clientilor (elevilor) si vizitatorilor (parintilor) pentru ca toti cei care petrec o peioada de timp in intreprindere/institutie sa stie cum trebuie sa se comporte, cui trebuie sa se adreseze in cazul in care apare vreo problema
Dl. director de scoala a sarit peste cativa pasi ori din delasare a omis sa adune parintii, chiar si pe clase, si sa pelucreze RI si a incercat sa o ia pe scurtatura uzand de neinformarea elevilor care nu s-au putut opune unei solicitari ferme din partea directorului sau invatatorului.
Daca inspectorii sau auditorii vor constata fapta in mod sigur directorul va lua legatura si cu parintii pentu a dubla semnaturile elevilor prin propria iscalitura a parintelui

Alte discuții în legătură

Semnatura minor cico2cico cico2cico Buna ziua. Am si eu 2 intrebari : Diriginta solicita copilului meu sa semneze diferite procese verbale, declaratii sau instiintari. Desi am cerut acesteia si ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar preuniversitar ceapraga ceapraga Buna seara, Am o nelamurire referitoare la Regulamentul scolar. Copilul meu este in clasa a zecea, la un liceu evaluat al treilea pe oras (media de ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - sanctionare disciplinara elevi Bestparents Bestparents Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. ... (vezi toată discuția)