avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... hotarare data cu incalcarea competentei materiale si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

hotarare data cu incalcarea competentei materiale si teritoriale

Ce se intampla cu o hotarare care s-a dat cu incalcarea competentei materiale si teritoriale(ramane valabil ce s-a judecat sau procesul se reia de la 0)?
Art 159 "Necompetenţa este de ordine publică sau privată.
Necompetenţa este de ordine publică:
1. în cazul încălcării competenţei generale, când procesul nu este de competenţa instanţelor judecătoreşti;
2. în cazul încălcării competenţei materiale, când procesul este de competenţa unei instanţe de alt grad;
3. în cazul încălcării competenţei teritoriale exclusive, când procesul este de competenţa unei alte instanţe de acelaşi grad şi părţile nu o pot înlătura.
În toate celelalte cazuri, necompetenţa este de ordine privată."

Art 159^1 "(1) Necompetenţa generală a instanţelor judecătoreşti poate fi invocată de părţi ori de către judecător în orice stare a pricinii.
(2) Necompetenţa materială şi teritorială de ordine publică poate fi invocată de părţi ori de către judecător la prima zi de înfăţişare în faţa primei instanţe, dar nu mai târziu de începerea dezbaterilor asupra fondului.
(3) Necompetenţa de ordine privată poate fi invocată doar de către pârât prin întâmpinare sau, când întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la prima zi de înfăţişare.
(4) La prima zi de înfăţişare, judecătorul este obligat, din oficiu, să verifice şi să stabilească dacă instanţa sesizată este competentă general, material şi teritorial să judece pricina, consemnând în cuprinsul încheierii de şedinţă temeiurile de drept pentru care constată competenţa instanţei sesizate.
(5) Verificarea competenţei conform alin. 4 nu împiedică formularea excepţiilor de necompetenţa în cazurile şi condiţiile prevăzute la alin. 1– 3, asupra cărora judecătorul se va pronunţa în condiţiile legii"


Conform art. 159 ind. 1 CPC excepția de necompetență materială sau teritorială exclusivă se pot invoca din oficiu doar în fața instanței de fond până cel mai târziu la începerea dezaterilor asupra fondului. Ar trebui să vedeți motivarea hotărârii ICCJ să vă lămuriți ce s-a întâmplat acolo.
Adica legea nu retroactiveaza ,
Marius Bote .

Depinde daca este data cu casare,cu sau fara trimitere sau rejudecare in functie de comptenta materiala ,legala sau teritoriala.
Marius Bote .
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu-mi dau seama cum ar retroactiva legea de procedură. Procesul s-a judecat pe vechiul CPC și se judecă în continuare tot pe vechiul CPC.

Ce înțelegeți prin „competență legală”? Comptența poate fi generală, materială sau teritorială.

Art. 159 și 159 ind 1 sunt destul de clare.

Art. 159 ind. 1 a intrat în vigoare odată cu L 202/2010. Dacă eventual procesul a început înainte de L 202/2010 s-ar putea să nu fie aplicabil, iar în acel caz instanța de recurs poate invoca din oficiu necompetența materială.

După L 202/2010 doar competența generală poate fi invocată în orice fază a procesului. Necompetența materială dacă nu se invocă la la instanța de fond.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
Patrick_, utilizator
Pai tocmai asta am spus .Legea civila,nu retroactiveaza ,ci numai cea penala,care este favorabila inculpatului,conform Constitutiei .
Marius Bote.
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2013
Marius Bote, Practician in insolventa
In decizia ICCJ scrie asa: "Inalta Curte invoca ,din oficiu,motivul prevazut de art.304 pct.3 din C.P.C.,potrivit caruia hotararea recurata s-a dat cu incalcarea competentei de ordine publica a altei instante", iar la final scrie "caseaza sentinta si trimite cauza spre competenta solutionare tribunalului..."

Mentionez ca procesul este inceput in 2011(parti fiind o institutie publica si Curtea de Conturi) si niciodata nu s-a invocat(nici de catre parti,nici de catre curtea de apel-care a judecat pe fond) exceptia de necompetenta.

am uitat sa mentionez faptul ca dosarul a primit un alt numar(la tribunal)-pe 2013.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Se mai poate invoca exceptia necompetentei materiale a instantei dupa solutionarea conflictului de competenta? kinley_68 kinley_68 am deschis actiune in instanta,mai exact la tribunalul Vaslui, tribunalul si-a declinat competenta pentru Curtea de Apel Iasi, Curtea la randu-i si-a declinat ... (vezi toată discuția)
Daca dosarul este in recurs, cu prim termen dupa 1 septembrie, se aplica noul cod de procedura civila? HeniuV HeniuV Dosarul de contencios administrativ a fost judecat de Curtea de Apel (Primă instanţă) şi pârătul a făcut recurs, iar termenul de judecată a fost ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare - invocare exceptii, probe sepuccu sepuccu buna ziua, imi poate spune cineva daca la primul termen la care se judeca o contestatie in anulare pot invoca exceptia necompetentei teritoriale?(mentionez ca ... (vezi toată discuția)