avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... hotarare data cu incalcarea competentei materiale si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

hotarare data cu incalcarea competentei materiale si teritoriale

Ce se intampla cu o hotarare care s-a dat cu incalcarea competentei materiale si teritoriale(ramane valabil ce s-a judecat sau procesul se reia de la 0)?
bote marius a scris:

Pai tocmai asta am spus .Legea civila,nu retroactiveaza ,ci numai cea penala,care este favorabila inculpatului,conform Constitutiei .
Marius Bote.

Uitativa la motivele de recurs si atunci vedem daca se rejudeca in functie de legile vechi sau noi. Procedura in mare parte (termene , etc.) normal ca o sa fie pe noul cod, dar motivul ???
daca s-a judecat cu incalcarea competentei materiale se judeca de instanta competenta material de la inceput, avand in vedere ca hotararea pronuntata este nula . ar trebuie sa se judece dupa vechiul cod, avand in vedere ca cererea introductiva chiar depusa gresit s-a depus in timpul vechiului cod
printre motivele de recurs nu s-a aflat si cel privind competenta
Buna ziua .
Motivele de recurs din VCC sau NCC ?
IIn VCC motivele de recurs sunt in numar de 8,printre care si cel de competenta de ordine publica,viciu absolut, si sunt cele prevazute la art.488, iar in NCC ,este prevazut la art.482,unde motivele de casare/recus sunt tot in numar de 8,si sunt aceleasi .
Totusi nu inteleg cu ce ma contraziceti ,si care este motivul,ca sa putem discuta .
In art.482,si 488,,nu scrie nimic de retroactivitate .Aratati-mi dvs.articolul,si jos palaria .
Constitutia este lege fundementala si obligatorie pentru toti cetatenii,inclusiv pentru judecatori.Ei aplica,nu creeaza dreptul.Parlamentul creeaza dreptul.
Cu stima,
Marius Bote .
Pai este foarte simplu, cine a citit definitia recursului a inteles despre ce este vorba.
Mi-ar placea sa vad scris aici pe forum definitia neretroactivitatii. :)
Deci raman la concluzia anterioara: Se rejudeca acea cauza dupa legea veche. (tocmai pentru ca legea nu retroactiveaza !)
A se vedea in acest sens Constitutia tarii !

Cu stima.
LuchianSeb
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2013
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Se mai poate invoca exceptia necompetentei materiale a instantei dupa solutionarea conflictului de competenta? kinley_68 kinley_68 am deschis actiune in instanta,mai exact la tribunalul Vaslui, tribunalul si-a declinat competenta pentru Curtea de Apel Iasi, Curtea la randu-i si-a declinat ... (vezi toată discuția)
Daca dosarul este in recurs, cu prim termen dupa 1 septembrie, se aplica noul cod de procedura civila? HeniuV HeniuV Dosarul de contencios administrativ a fost judecat de Curtea de Apel (Primă instanţă) şi pârătul a făcut recurs, iar termenul de judecată a fost ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare - invocare exceptii, probe sepuccu sepuccu buna ziua, imi poate spune cineva daca la primul termen la care se judeca o contestatie in anulare pot invoca exceptia necompetentei teritoriale?(mentionez ca ... (vezi toată discuția)