avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract fara semnatura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract fara semnatura

Buna ziua,

Speta: dosar complet de personal, insa de pe contractul individual de munca lipseste semnatura salariatului (omisiune), contractul a fost transmis in revisal corect, declaratiile 112 depuse la ANAF in termen, taxele platite.
Cum s-ar putea interpreta aceasta situatie? S-a incalcat art 16 alin.1 sau art.16 alin.3 din Codul Muncii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:19, 1 Aprilie 2013
Nu cred ca nesemnarea c.i.m. duce la nulitatea acestuia ... mai repede c.i.m. nu-si produce efectele pentru care se doreste a fi incheiat , decat sa fie nul.

Pentru ca un contract individual de munca sa se poata incheia si sa fie legal constituit, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. Capacitatea (juridica) - de a incheia un contract individual de munca atat din partea angajatorului cat si a celor care se angajeaza.
2. Consimtamantul partilor, sa nu fie viciat. Alterarea de vreun viciu atrage nulitatea contractului.
3. Cauza. Cauza contractului trebuie sa fie licita si morala, si sa fie in concordanta cu bunele moravuri.
4. Examenul medical- inainte de angajare salariatul trebuie sa efectueze un examen medical iar din certificatul medical trebuie sa reiasa ca este apt pentru munca.
5. Obiectul contractului

C.i.m. se consideră a fi perfect valabil de la data la care s-a încheiat.

Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Quod nullum est nullum producit effectum
In conditiile in care este vorba despre o nulitate , ar fi valabil acel principiu de drept civil .. insa in acest caz nu este vorba despre o nulitate ...
CIM se incheie in forma scrisa conf art 16 al 1 CM. Lipsa formei scrise constituie contraventie conf art 260 lit e CM. Daca se descopera in control un CIM nesemnat se aplica amenda contraventionala conf art 260 alin 1 lit e CM. Aceasta e practica, iar ITM-urile au castig de cauza in instanta.
In cazul altor contracte pentru care forma scrisa este ceruta ad validitatem, lipsa acesteia atrage nulitatea absoluta a contractului. In cazul CIM legiuitorul a instituit o contraventie ca sanctiune.
@ Florin

Intrutotul de acord cu tine ... insa din mesajul tau ,si aceasta era discordanta, nu reiese daca lipsa semnaturii este sanctionata cu nulitatea c.i.m. ?

Alte discuții în legătură

Contract indiidual de munca didibl didibl Art.16 alin.(1) C.M. Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu intocmeste cim miruna_albu miruna_albu Am inceput activitatea la data de 11.07.2011. Angajatorul a facut corect inregistrarile in Revisal, m-a inclus pe statul de plata, am semnat fluturasul de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca nesemnat teisoara teisoara Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca un contract de munca ,inregistrat REVISAL,conform cu originalul,dar,nesemnat de beneficiar poate fi declarat NUL ... (vezi toată discuția)