avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract fara semnatura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract fara semnatura

Buna ziua,

Speta: dosar complet de personal, insa de pe contractul individual de munca lipseste semnatura salariatului (omisiune), contractul a fost transmis in revisal corect, declaratiile 112 depuse la ANAF in termen, taxele platite.
Cum s-ar putea interpreta aceasta situatie? S-a incalcat art 16 alin.1 sau art.16 alin.3 din Codul Muncii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:19, 1 Aprilie 2013
scuze pentru intarzierea cu care raspund............conform art. 1240 alin. 1 C.Civ. "Vointa de a contracta poate fi exprimata verbal sau in scris".
Conf. art. 1242 alin.1 C.Civ. "Este lovit de nulitate absoluta contractul incheiat in lipsa formei pe care, in chip neindoielnic, legea o cere pentru incheierea sa valabila."
Conf. 1247 alin. 4 C.Civ. "Contractul lovit de nulitate absoluta nu este susceptibil de confirmare decat in cazurile prevazute de lege."
Conf. art. 16 alin. 1 CM "Contractul individual de muncaƒ se incheie in baza consimtaƒmantului paƒrtilor, in forma scrisaƒ, in limba romanaƒ. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in formaƒ scrisaƒ revine angajatorului. Forma scrisaƒ este obligatorie pentru incheierea valabilaƒ a contractului."
Conf. art. 57 C.Muncii "Nerespectarea oricaƒreia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabilaƒ a contractului individual de muncaƒ atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de muncaƒ produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncaƒ poate fi acoperitaƒ prin indeplinirea ulterioaraƒ a conditiilor impuse de lege."
Consider ca din coroborarea acestor articole din Codul Civil si Codul Muncii in cazul in care exista un formular de CIM intocmit, dar nesemnat, informarea prealabila facuta (oferta de a contracta) iar salariatul isi desfasoara activitatea la societate, nulitatea absoluta a CIM poate fi acoperita ulterior prin semnarea CIM de catre angajat.
Intr-adevar aici ne aflam in cazul unei nulitati absolute a CIM. Oferta de a contracta trebuie facuta in scris deci consimtamantul trebuie exprimat tot in scris. CIM trebuie sa aiba forma scrisa, in caz contrar fiind lovit de nulitate absoluta. C.Muncii contine prevederi speciale, care conf art 1247 alin 4 C.Civ dau posibilitatea de acoperi nulitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract indiidual de munca didibl didibl Art.16 alin.(1) C.M. Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu intocmeste cim miruna_albu miruna_albu Am inceput activitatea la data de 11.07.2011. Angajatorul a facut corect inregistrarile in Revisal, m-a inclus pe statul de plata, am semnat fluturasul de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca nesemnat teisoara teisoara Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca un contract de munca ,inregistrat REVISAL,conform cu originalul,dar,nesemnat de beneficiar poate fi declarat NUL ... (vezi toată discuția)