avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura spatii comune

Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt debransat de la caldura. E legal sa platim si noi, dar vreau sa stiu ce zice legea legat de modul in care se repartizeaza costurile..Cat din valoarea totala a facturii la caldura pe asociatie trebuie sa intre la "tevaraie" ? sau cum e obligatoriu legal sa se masoare aceste costuri?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Skoda2006 , utilizator 21:07, 22 Martie 2023
V-am raspuns cum se calculeaza caldura.
Caldura pe spatiile comune se obtine din inmultirea diferentei de indecsi de la o luna la alta (ca la apometre) citita pe repartitorul comun montat pe coloana de caldura de la subsol, cu coeficientul specific calculat si el pe baza suprafetei radiante a coloanelor din subsol, dar si a caloriferelor sau tevilor de pe holuri si incinte comune (spalatorii, uscatorii, camari). Rezulta un numar de unitati de consum care se transforma in Gcal.
Gcal are un pret si care inmultit cu cantitatea de Gcal consumate pe spatiile comune dau valoarea caldurii pe spatiile comune.
Ca izoleaza sau nu coloanele, desi ele initial au fost izolate si nu vad motivul pentru care ar fi fost ulterior desizolate, conteaza mai putin intrucat nu va da diferenta prea mare la indecsi, iar SET-ul instalatiei comune este o constanta care nu schimba niciodata. Izolarea are semnificatie mai mult pentru pastrarea caldurii si nepierderea ei, dar in economia facturii asta conteaza putin.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
elga50, moderator
1. Sa inteleg ca se scade din valoarea totala a facturii la incalzire ceea ce rezulta din totalul repartitoarelor, si diferenta se imparte apoi la toti proprietarii pe baza cotei indivize?
2. Din faptul ca ei izoleaza tevile la subsol,(ceea ce inseamna in opinia mea tehnica ca tevile nu au rolul pentru care eu platesc, si anume "incalzire spatii comune"), pot castiga in instanta dreptul de a nu mai plati acest serviciu?Totusi, Instalatiile exista pentru a deservi celor care se incalzesc in sistem centralizat, si nu pentru incalzirea spatiilor comune.(ca daca erau pt incalzirea subsolului,.. nu le mai izolau..)
Eu nu vreau decat sa nu mai platesc aceste cheltuieli. Administratora zice ca din totalul facturii aceste cheltuieli comune reprezinta undeva putin peste 30% din totalul facturii, iar mie mi se pare extraordinar de mult
Daca vi se pare nu inseamna ca aveti si dreptate.
Administratora dv. are dreptate.
Ati inteles oarecum bine cum e cu calculul si repartizarea facturii de caldura.
Ciudata mai e legea in Romania..Eu trebuie sa platesc pt ca altii sa se incalzeasca...Nu vad de ce aplicand aceeasi teorie de ce nu ar fi pusi vecinii sa platesca gazul meu care il consum pentru centrala..
Credeti ca nu as avea absolut nici o sansa in instanta, daca as veni cu argumentul ca instalatia in sine nu deserveste nici un cm de incalzire pe spatiile comune? Sau mai ales daca se izoleaza si spatiile comune nu mai beneficiaza de incalzire?
Iata ce se spune in HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 32
...........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Alte discuții în legătură

Calcularea consumului de energie termica pentru apartamentele debransate 1970 1970 buna ziua, 1.Va rog sa-mi spuneti cum calculez consumul de energie termica pentru un apartament debransat total. Mentionez ca apartamentul are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)