avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura spatii comune

Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt debransat de la caldura. E legal sa platim si noi, dar vreau sa stiu ce zice legea legat de modul in care se repartizeaza costurile..Cat din valoarea totala a facturii la caldura pe asociatie trebuie sa intre la "tevaraie" ? sau cum e obligatoriu legal sa se masoare aceste costuri?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Skoda2006 , utilizator 21:07, 22 Martie 2023
Sa ne intelegem:
- daca numai returul e rece, atunci pe acea coloana nu se da drumul la calorifer deasupra dv. si pentru acest motiv nu va va accepta nimeni vreo cerere deoarece datul drumului la un calorifer depinde de vointa locatarului care se poate manifesta oricand;

- daca si turul este rece, atunci este o problema tehnica si puteti face aceasta solicitare, dar este incert ca vi se va rezolva aceasta cerere favorabil. Ar trebui sa insistati sa fie scoasa acea portiune nefunctionala din SET-ul scarii si din acela al apartamentelor de pe coloana dv.
De ce nu verificati la sediul societatii care calculeaza si repartizeaza caldura in functie de repartitoare sa vedeti daca acele apartamente de deasupra dvs. nu au calorifere debransate ?. Nu de altceva, dar poate platiti pentru tevi care nu duc nicaieri ,uitandu-va la ele ca sunt mereu reci.
Nu stiu, cine face calculul. Din cate am inteles(vag), calculul este facut de asociatia de proprietari, si nu de firma specializata. Este legal?
Pai nu e legal.
Iata ce spune Ordinul 343/2010 ANRSC:
(4) Montarea şi/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament se pot/poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, denumită în continuare ANRSC.
(5) Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie şi nu constituie o bază legală pentru determinarea consumului în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire acordat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 245/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Multumesc mult pentru toate informatiile

Alte discuții în legătură

Calcularea consumului de energie termica pentru apartamentele debransate 1970 1970 buna ziua, 1.Va rog sa-mi spuneti cum calculez consumul de energie termica pentru un apartament debransat total. Mentionez ca apartamentul are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)