avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare domiciliu - uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare domiciliu - uzufruct viager

Buna ziua

Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o clauza de habitagie viagera.

Prietena mea, doreste sa isi schimbe cartea de identitate conform adresei actuale (locuiete cu mine) , acest lucru ajutand-o foarte mult la diverse activitati (spre ex. scoala de soferi)

Domnii de la evidenta populatiei, au sustinut ca imobilul NU este al meu, ca NU il pot vinde si ca TREBUIE sa vina si mama sa isi dea acordul pentru ca prietena mea sa isi schimbe domiciliul. Va intreb pe dumneavoastra; este normal acest lucru?

Mi se pare de-a dreptul stupid ca sa-i ceri acordul partii ce are atribuita doar dreptul de habitatie viagera asupra schimbarii unui domiciliu IN ACTE FARA ALT DREPT.

Acum un an, cand mi-a expirat buletinul, la fel, chiar daca sunt titular in DREPT pe contractul de vanzare cumparare, au cerut acordul mamei pentru a putea reinoin cartea de identitate.

Va rog sa ma ajutati

Cu consideratie,

Alexandru
Cel mai recent răspuns: angelag , utilizator 21:51, 2 Decembrie 2015
Car3men a scris:

Au dreptate cei de la politie.

Proprietara este mama, dvs. veti deveni proprietar cu drepturi depline, numai dupa ce aceasta va deceda.

Ea este cea care locuieste acolo, conform contractului, nu dvs.


E invers...

Mama are drept de folosință, deci fără acordul Dânsei nu poate locui nimeni acolo, nici măcar proprietarul, care este fiul său.
Fiul este întradevăr proprietar dar deține doar nuda proprietate.

Singurul lucru pe care l-au spus greșit cei de la poliție este faptul că fiul nu poate vinde apartamentul. Acesta poate să-l vândă însă vinde doar nuda proprietate, iar mama tot va folosi bunul pe timpul vieții, chiar dacă proprietar va fi altcineva..
Practic, puteti vinde (daca nu aveti interdictie speciala in contract) nuda proprietate asupra apartamentului, dar cu siguranta nu va puteti muta in apartament decat cu acordul mamei dumneavoastra.
Adresa din cartea de identitate presupune ca locuiti efectiv acolo. Stabilirea domiciliului se poate face numai cu acordul mamei, dusa in persoana la politie, sau cu declaratie notariala de acord stabilire domiciliu...
Ce tot spuneti oameni buni ?Acelasi lucru am facut si eu !Odata ce ai cumparat cu banii jos primiti in momentul semnarii si autentificarii contractului de vanzare-cumparare esti proprietar ,doamna doar locuieste pe tot timpul vietii intr-o camera si are acces la dependinte ,daca domnul vrea sa vanda o poate face ,dar persoana care cumpara va trebui sa cumpere cu tot cu persoana ,deoarece cat traieste acolo trebuie sa stea .La decesul persoanei ,dreptul de habitatie este radiat .Problema este ca nu multe persoane sunt interesate sa cumpere astfel de locuinte ,iar pretul .......
Si ca o completare scrie ca intrarea in dreptul de proprietar s-a facut in momentul achitarii , semnarii si autentificarii actului .Eu am facut viza de flotant la adresa mea la o ruda si nu am avut nevoie sa isi dea acordul persoana cu drept de habitatie. Din lipsa de timp i-am dat bani si am rugat-o sa mearga sa plateasca impozitul si nici nu a mai putut ,a trebuit sa merg eu personal .Deci , fiti draguti si nu ii mai derutati pe cei care au nevoie de ajutor si intreaba aici .
Probabil că nu ați înțeles întrebarea :)

Era vorba despre dreptul de folosință (de abitație) asupra intregului apartament și nu asupra unei singure camere...
Deci persoana care are drept de abitație pe tot apartamentul trebuie să-și dea acordul ca altă persoană - chiar și proprietarul - să locuiască acolo.
Proprietarul poate să facă ce vrea cu proprietatea, adică o poate și vinde dacă vrea, dar pe durata vieții celui care are drept de abitație doar acela poate folosi acel apartament și e nevoie de acordul lui pentru ca alte persoane să aibă acolo domiciliul.

Deci, fiți drăguță și cititți mai cu atenție ceea ce se scriu cei care au nevoie de ajutor și întreabă aici.. ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Clauza habitatie viagera Nicoleta-Daniela Moldovan Nicoleta-Daniela Moldovan Am incheiat cu parintii mei un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul in care locuim, cu clauza de habitatie viagera pentru acestia. Se specifica ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera Nkl Nkl Buna seara, Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al ... (vezi toată discuția)