Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o clauza de habitagie viagera.
Prietena mea, doreste sa isi schimbe cartea de identitate conform adresei actuale (locuiete cu mine) , acest lucru ajutand-o foarte mult la diverse activitati (spre ex. scoala de soferi)
Domnii de la evidenta populatiei, au sustinut ca imobilul NU este al meu, ca NU il pot vinde si ca TREBUIE sa vina si mama sa isi dea acordul pentru ca prietena mea sa isi schimbe domiciliul. Va intreb pe dumneavoastra; este normal acest lucru?
Mi se pare de-a dreptul stupid ca sa-i ceri acordul partii ce are atribuita doar dreptul de habitatie viagera asupra schimbarii unui domiciliu IN ACTE FARA ALT DREPT.
Acum un an, cand mi-a expirat buletinul, la fel, chiar daca sunt titular in DREPT pe contractul de vanzare cumparare, au cerut acordul mamei pentru a putea reinoin cartea de identitate.
Sa va spun cum a continuat povestea.Astazi am fost alaturi de prietena si de mama mea la evidenta populatiei pentru a schimba cartea de identitate a prietenei. Bineinteles, am printat formularele(de pe site-ul lor) , le-am completat in speranta ca o sa dureze putin.Ei bine nu a durat deloc putin... Doamna de la Direcţia Generală de Evidenţa a Persoanelor a sustinut ca MAMA este proprietar si ca nu e corect sa completez eu cererea(ca si titular) si ca trebuie sa o completeze MAMA mea, eu nici macar nu trebuie sa semenez. Am innebunit, i-am zis ca fie sunt eu DOBITOC fie legea aceasta este facuta fara cap deoarece mi se pare de-a dreptul imposibil, ca eu (cumparatorul) sa nu fiu implicat in aceasta mutare de domicliu, domiciliul fiind totusi al meu :)
In alta ordine de idei am intrebat-o pe doamna de la DGEP doua lucruri:
1) Cand mama mea isi schimba cartea de identitate (o sa fie nevoie in cateva luni) deoarece expira, e nevoie sa vin si eu sa-mi dau acordul? Raspunsul dansei a fost : "NU,deoarece ea este proprietar in apartament pana cand moare,ea are drepturi depline."
2) De ce impozitul pe casa si intretinerea sunt pe numele meu daca nu eu sunt titularul ?
dansa a raspuns: "pentru ca nu e legea facuta cu cap domnule,am mai avut astfel de cazuri.."
Acum sa va mai spun o chestie, eu cand mi-am schimbat cartea de identitate, acum un an, am fost pus in situatia in care MAMA trebuia sa-mi semneze, ca este de acord ca eu sa-mi reinoiesc cartea de identitate. Am o intrebare aici, daca imi permiteti: De ce trebuia ca mama mea sa-si dea acordul pt prelungirea cartii mele de identitate atata timp cat eu sunt titularul apartamentului de drept (dar nu de fapt) ????
Daca, in cazul prietenei, am inteles ca situatia creaza o "turbulenta" mamei mele care are drept de habitatie viagera, in cazul MEU care sunt titular, ce turbulenta sa mai creeze? Se stia ca sunt titular doar cand s-a vandut apartamentul prin contract de vanzare cumparare......
1. Mama are dreptul de a stăpîni în fapt acel apartament, adică de a locui în el. Nu are nevoie vreun alt acord. Avînd dreptul de abitaţie, are şi dreptul de a+şi stabili acolo domiciliul.
2. Dreptul de proprietate vă aparţine. E adevărat, doar în ceea ce priveşte dreptul de dispoziţie, dreptul de folosinţă aparţinînd mamei. Este firesc ca, în calitate de proprietar, să achitaţi impozitul pe proprietate.
3. Acordul mamei a fost necesar pentru simplul motiv că dreptul dumneavoastră de proprietate (dezbrăcat de dreptul de folosinţă) nu vă permite să locuiţi în acel imobil, deci nici să vă stabiliţi domiciliul acolo.
4. Dumneavoastră nu sunteţi titular al dreptului de folosinţă. Consecinţa este aceea că, neavînd acest drept, nu îl puteţi transmite prietenei dumneavoastră, astfel încît ea nu îşi poate stabili domiciliul (adică, locul în care locuieşte) fără acordul celui care are folosinţa.
Dreptul (ca şi dreptatea, de altfel) presupune un drum cu multe ocolişuri.
Da, așa este. Mama D-voastră are dreptul să vă dea afară dacă ar vrea asta.
Practc s-a asigurat în felul acesta că pe durata vieții nu-i va fi îngrădit în nici un fel dreptul de folosință a casei, iar după decesul Dânsei, veți primi și folosința acelui imobil, întregindu-se astfel dreptul de proprietate.
E destul de ciudat faptul că ați semnat acel act și nu v-a atras atenția nimeni asupra a ceea ce înseamnă drept de folosință, drept de proprietate, etc.
Indiferent dacă ați fi consultat un avocat sau nu, notarul la care ați autentificat acel act (și care bănuiesc vi l-a și redactat) era obligat să o facă.