avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare domiciliu - uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare domiciliu - uzufruct viager

Buna ziua

Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o clauza de habitagie viagera.

Prietena mea, doreste sa isi schimbe cartea de identitate conform adresei actuale (locuiete cu mine) , acest lucru ajutand-o foarte mult la diverse activitati (spre ex. scoala de soferi)

Domnii de la evidenta populatiei, au sustinut ca imobilul NU este al meu, ca NU il pot vinde si ca TREBUIE sa vina si mama sa isi dea acordul pentru ca prietena mea sa isi schimbe domiciliul. Va intreb pe dumneavoastra; este normal acest lucru?

Mi se pare de-a dreptul stupid ca sa-i ceri acordul partii ce are atribuita doar dreptul de habitatie viagera asupra schimbarii unui domiciliu IN ACTE FARA ALT DREPT.

Acum un an, cand mi-a expirat buletinul, la fel, chiar daca sunt titular in DREPT pe contractul de vanzare cumparare, au cerut acordul mamei pentru a putea reinoin cartea de identitate.

Va rog sa ma ajutati

Cu consideratie,

Alexandru
Cel mai recent răspuns: angelag , utilizator 21:51, 2 Decembrie 2015
alexandru08 a scris:

Momentan sunt curios ce sanse de reusita ar avea sora mea, daca ar ataca contractul de vanzare - cumparare dupa decesul mamei. Din nou, traim intr-o armonie completa noi, cei din familie, dar am mai auzit eu povesti similare ce nu s-au terminat cu happy end :) Prefer de aceasta data sa fiu informat :)


sanse bune..
pt lipsa cauzei sau cauza falsa...

[ link extern ]

Indiferent dacă e lipsa cauzei, dacă e cauza falsă, sau dacă e chiar ok tot ce ține de cauza acelui contract, e suficient ca pârâtul să nu poată răsturna prezumția instituită de art. 992 și astfel acel contract de vânzare să fie considerat o donație deghizată și în consecință să fie anulat.

Pentru a nu fi răsturnată prezumția respectivă ar trebui în primul rând să se facă dovada plății prețului acelui contract, deci ar trebui să aveți cel puțin o tranzacție bancară între cumpărător și vânzător, sau să dovediți cu martori plata cash a prețului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator
prezumtia de buna-credinta e mereu premianta ...si obligatorie

si ma indoiesc ca un contract incheiat cu o cauza falsa poate fi asimilat unei donatii:D
haydi

petrica cu postarea ta ai facut desuete toate dispozitiile privind nulitatea relativa sau absoluta a contractului de vanzare cumparare:D
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
ContSters267790, utilizator
Bine ca v-am gasit sa-mi raspundeti ca ma mai luminez si eu. Pacat ca acum si nu inainte dar chiar si asa e mai bine. In ceea ce priveste contractul meu de vanzare si cumparare cu mama, s-a respectat pretul din grila notariala(pot spune ca s-a negociat un pret chiar mai mare).iar impozitul a fost platit corect. Dovada platii nu o am si nu au existat nici martor. Citez din contract: " Pretul este de ... suma pe care eu, vanzatoarea declara ca am primit o integral de la cumparator, in numerar, astazi, data atentificarii prezentului contract, prezeta declaratie tinand loc de chitanta descarcatoare de plata integrala a pretului." "Pretul vanzarii a fost stabilit prin libera negociere intre vanzatoare si cumaprator fara niciun emetec din partea altor persoane astfel ca preprezinta vointa noastra nevicita serioasa si reala" "noua partilor contractante ni s au pus in vedere dispozitiile legale privind evaizunea fiscala. noi, partile contractante am luat la cunostinta dispozitiile art 1303 cod civil, cu privare la faptul ca pretul trebuie sa fie serios".

Deci ce parere aveti? Ii dati sanse totale surorii mele de castig in cazul in care ar ataca acest contract?
Nu inteleg, daca ar fi sa castige sora mea, s-ar dovedi o donatie mascata sau s-ar anula acest act?
Pentru ca daca ar fi donatie, presupun ca ar trebui sa ii platesc surorii doar masa succesoriala si nu s-ar imparti apartamentul 50-50 nu? Sper ca nu am spus o tampenie, sincer chiar nu ma pricep din pacate la aceste lucruri...
Vedeți exact ce spune acel contract. Dacă e prezumție de donație înseamnă că D-voastră va trebui să dovediți că ați plătit prețul, ceea ce e mai greu dacă nu ați făcut-o.

Iar dacă e donație poate fi atacată de frații care vin la succesiune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Clauza habitatie viagera Nicoleta-Daniela Moldovan Nicoleta-Daniela Moldovan Am incheiat cu parintii mei un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul in care locuim, cu clauza de habitatie viagera pentru acestia. Se specifica ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera Nkl Nkl Buna seara, Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al ... (vezi toată discuția)