avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare domiciliu - uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare domiciliu - uzufruct viager

Buna ziua

Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o clauza de habitagie viagera.

Prietena mea, doreste sa isi schimbe cartea de identitate conform adresei actuale (locuiete cu mine) , acest lucru ajutand-o foarte mult la diverse activitati (spre ex. scoala de soferi)

Domnii de la evidenta populatiei, au sustinut ca imobilul NU este al meu, ca NU il pot vinde si ca TREBUIE sa vina si mama sa isi dea acordul pentru ca prietena mea sa isi schimbe domiciliul. Va intreb pe dumneavoastra; este normal acest lucru?

Mi se pare de-a dreptul stupid ca sa-i ceri acordul partii ce are atribuita doar dreptul de habitatie viagera asupra schimbarii unui domiciliu IN ACTE FARA ALT DREPT.

Acum un an, cand mi-a expirat buletinul, la fel, chiar daca sunt titular in DREPT pe contractul de vanzare cumparare, au cerut acordul mamei pentru a putea reinoin cartea de identitate.

Va rog sa ma ajutati

Cu consideratie,

Alexandru
Cel mai recent răspuns: angelag , utilizator 21:51, 2 Decembrie 2015
Ha-ha, mi se pare fascinant acest drept. Eu am voie sa vand apartamentul(evident cu pastarea abitatiei mamei mele) dar ea imi poate interzice sa locuiesc acolo. Nu se va pune problema niciodata in familia noastra de exercitata niciunuia dintre aceste drepturi dar legea in sine mi se pare cel putin malitioasa.

In alta ordine de idei profit de bunavointa dumneavoastra si oarecum,legat de acest caz, va mai intreb: care sunt mai exact "formalitatile" ca trebuie sa le insusesc pt a intra si in fapt (in folosinta) asupra imobilului la decesul mamei mele? Nu este tocmai placut ceea ce va intreb dar , prefer sa fiu informat de acum asupra acestui aspect mai ales ca mai am si o sora.

Notarul m-a informat doar asupra faptului ca , citez "mama dvs poate locui in apartament pana la moartea dumneaei" Alte notiuni legate de intelegerea elementelor de drept si de fapt de locuinta nu mi-a dat iar eu recunosc ca nu m-am informat suficient .

In ceea ce priveste cartea de identitate, nu trebuia ca doamna de la evidenta populatiei sa-i ofere prietenei mele o adeverinta ceva care sa ateste faptul ca are cartea de identitate in schimbare? Practic 10 zile calendaristice nu se mai poate folosi de cartea de identitate. Ciudat....

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
alexandru08, utilizator
:D

Legea nu e deloc „malițioasă”... e așa de mai bine de 2000 de ani și pornește de la romani... Cam asta e regula peste tot în țările normale.
Dreptul de proprietate presupune trei prerogative: posesia bunul, folosința bunului și dispoziția asupra bunului.

Dacă dreptul de proprietate e „întreg”, atunci aceeași persoană are toate aceste 3 drepturi.

Dacă însă mai multe persoane înțeleg să-și împartă aceste prerogative ale proprietății, fiecare va putea exercita doar ceea ce s-a stabilit prin acel contract

În cazul D-voastră aveți dreptul de dispoziție, adică puteți vinde bunul, iar mama D-voastră poate folosi bunul. A fost alegerea D-voastră să procedați așa.

Se poate să faceți un alt act în care să stabiliți altfel, când doriți și vă puneți de acord.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator
Momentan sunt curios ce sanse de reusita ar avea sora mea, daca ar ataca contractul de vanzare - cumparare dupa decesul mamei. Din nou, traim intr-o armonie completa noi, cei din familie, dar am mai auzit eu povesti similare ce nu s-au terminat cu happy end :) Prefer de aceasta data sa fiu informat :)
Art 992 NCC Simulatia
(1) Sanctiunea nulitatii relative prevazute la art. 988 alin. (2), art. 990 si 991 se aplica si liberalitatilor deghizate sub forma unui contract cu titlu oneros sau facute unei persoane interpuse.
(2) Sunt prezumate pâna la proba contrara ca fiind persoane interpuse ascendentii, descendentii si sotul persoanei incapabile de a primi liberalitati, precum si ascendentii si descendentii sotului acestei persoane.


După părerea mea ar avea șanse destul de mari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator
Si ar maI fi apoi art 1091 alin 4 NCC. Privind reductiunea liberalitatilor excesive .....

Alte discuții în legătură

Clauza habitatie viagera Nicoleta-Daniela Moldovan Nicoleta-Daniela Moldovan Am incheiat cu parintii mei un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul in care locuim, cu clauza de habitatie viagera pentru acestia. Se specifica ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera Nkl Nkl Buna seara, Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al ... (vezi toată discuția)