avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Gradinita refuza vizitarea copilului de catre tata + ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Gradinita refuza vizitarea copilului de catre tata + program vizitare

Buna ziua
As dori sa aflu parere dv asupra a 2 aspecte
In primul rand sunt tatal unui baietel de 3 ani si 2 luni totodata divortat de 2 ani.In timpul divortului am cazut de acord cu mama copilului asupra unui program de vizitare (2weekend/luna + 1sapt vara + 1 sapt iarna) care ulterior in hotarare a aparut weekendul 2 din fiecare luna(nu am atacat-o deoarece mama copilului a promis ca isi va tine cuvantul)(ulterior si l-a tinut contra unor sume de bani).In acesti 2 ani am reusit sa-mi vad copilul zi de zi in fiecare dimineata in parc cu sprijinul bonei care m-a inteles (fara ca mama copilului sa fie de acord)

1. In urma cu o saptamana mama copilului l-a inscris la o gradinita privata (inclusiv cu transport).Am purtat o discutie cu patroana in care am solicitat sa-l pot vedea acolo insa aceasta mi-a replicat ca nu se poate si ca nu discuta decat cu mama cu care a semnat un contract(totodata mi-a spus ca a fost conditia necesara pusa de mama pt a-l inscrie la acea gradinita).
Ce cai de atac as avea si ce ma sfatuiti sa fac?

2. In urma unei cereri de schimbare program vizitare care ar putea fi maximum care se poate obtine?.De exemplu ar exista posibilitate sa-l iau de la gradinita si sa-l duc la domiciliul mamei....sau macar din 2 in 2 zile sa-l pot vedea....pt ca 2 wekenduri pe luna mi se par inumane

Va multumesc anticipat pt raspunsuri
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Eu cred ca nu ar fi nimic rau daca tatal si-ar vedea, spre exemplu, de doua trei ori pe saptamana copilul.Cat priveste durata de timp e o chestiune care trebuie apreciata si gandita cu atentie.Cred ca ar trebui sa fie mai mare de 10 minute, undeva pe la 30 de minute ( parerea mea).
Asa copilul ar avea si el bucuria de a-si vedea tatal mai des.Daca copilul se bucura nu vad de ce ar trebui sa fie privat de aceasta bucurie.
Insa vedeti ca veti avea nevoie si de martori in proces.Atentie aici intrucat dvs va trebui sa inlaturati apararile mamei prin probe.
Simplul fapt ca sustineti ceva nu este suficient ( din pacate) si va trebui sa dovediti.Trebuie sa aveti in vedere si acest aspect relevant.

avocat Claudiu Lascoschi

Mi-e clar ca dv ori ati trecut prin asa ceva ori ati avut multe cazuri de tati....si va multumesc pt suport
In ce priveste cunoasterea drepturilor am trait o vremein usa unde este o fobie cu drepturile constitutionale....deci da le cunosc... cunosc si legile dar cred ca problema tine de cum se interpreteaza in instanta ele

Programul despre care vorbiti ar fi super.Cunoasteti cazuri in care s-a obtinut?
Nu am avut multe cazuri cu tati dar am vazut cum se judeca.Daca as fi avut multe cazuri parerea mea este ca as fi reusit sa schimb ceva.In general, ca durata a sedintei nu au fost probleme ( sedinta a durat mai mult de o ora si ceva in medie) dar instantele de dreptul familiei nu pot accepta anumite lucruri referitoare la situatia de fapt.

Tatii, spre deosebire de mame, nu prea isi angajeaza avocati.
Problema de interpretare a legilor tine de avocati care trebuie sa argumenteze instantei care este situatia juridica.
In cazul dvs este vorba de norme de drept care pot fi invocate cu mare maiestrie de catre avocat, dar sa nu credeti ca este lucru usor.Este o munca de mare finete si acest lucru se poate observa din felul in care apreciaza drepturile tatilor instantele ( adica nu le apreciaza).
Apararile in cazul dvs pot fi de-a dreptul spectaculoase si surprinzatoare atat pt avocatul mamei cat si pt instanta care adesea sunt luate prin surprindere daca se fac aparari complexe.
Daca va judecati simplu nu iese mare lucru intrucat instantele nu vor sa recunosca drepturile sub aspectul duratei.Adica aveti drepturi dar limitate.

In realitate, drepturile pe care le aveti nu sunt asa limitate ( drepturile conferite de legi) dar instantele le limiteaza.
Aici se situeaza problema si nu este usor sa faci schimbari daca asa e in Romania de vreo 50-60 de ani.
Este mai usor sa ramai pe ceva invechit si depasit de realitatile sociale decat sa vi cu schimbari de actualitate.
Din 3 clienti, niciunul nu s-a incumetat sa deschida proces.
Prin urmare, nu pot vorbi de ceva ce nu vrea nimeni nici macar sa incerce.
Parerea mea este ca aveti drepturi mai largi decat cele primite prin hotararea judecatoreasca si aveti dreptul de a vedea si vorbi cu copilul si in lipsa mamei.
Problema apare insa acolo unde instantele de dreptul familiei efectiv descurajeaza tatii sa-si exercite drepturile.Din punct de vedere psihologic tatii dupa un proces de dreptul familiei considera ca nu au nicio sansa.
Aici se da lovitura psihologica si tatii considera ca nu mai au sanse si nu le mai trebuie alt proces.
Cred ca pe aici va situati si dvs.Teama de proces este atat de mare incat mai bine nu incercati.

avocat Claudiu Lascoschi


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat de legal este raspunsul cresei custodie.comuna custodie.comuna Buna ziua, Intr-un proces de ordonanta presidentiala, minorul a fost increintat mamei, care, imediat ce s-a vazut cu sentinta civila , mi-a interzis sa imi ... (vezi toată discuția)
Vizitarea minorului mary1970 mary1970 In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)
Divort cozma maria cozma maria Am si eu cateva intrebari. Am ajuns la intelegere cu sotul meu ca vrem sa divortam, dar avem un copilas de 4 ani. Eu nu mai stau cu sotul in satul in care am ... (vezi toată discuția)