Dacă interpretez corect legea penală, în acest moment este în vigoare Codul de Procedură Penală din 1968, cu modificările și actualizările ulterioare.
Codul de Procedură Penală adoptat prin Legea 135/2010 urmează să intre în aplicare după ce Parlamentul aprobă Legea de punere în aplicare (am înțeles că cel mai devreme în Iulie 2013).
Este această interpretare corectă? Sau are deja aplicabilitate noul CPP (cel adoptat prin L.135/2010)?
Mulțumesc pentru confirmare. Din păcate nu am cum să achiziționez un CPP, fiind la aproape 10.000 de km depărtare.
O să vă mai adresez o altă întrebare, de data asta cu temă precisă:
Parchetul de pe lângă o Curte de Apel a emis la data de 15.10.2012 o ordonanță de scoatere de sub urmărire penală dar cu aplicarea unei amenzi administrative. Comunicarea acestei ordonanțe a fost făcută (conform spuselor procurorului) în data de 08.01.2013, prin e-mail. Înainte de această presupusă comunicare, am contactat eu telefonic (după ce pe 05.01.2013 primisem prin e-mail o înștiințare de plată de la Administrația Financiară prin care eram anunțat că eram pus în întârziere cu sumele stabilite prin ordonanță - amenda administrativă și cheltuielile judiciare aferente) Parchetul în cauză și am cerut să îmi fie comunicată în mod oficial ordonanța. Răspunsul procurorului a fost să fac eu o cerere scrisă prin care să solicit comunicarea, ceea ce am refuzat și i-am spus că există o procedură care prevede modul în care se face comunicarea și să o urmeze.
Am trimis în data de 03.05 un fax la Parchet, în care am menționat că nu am primit până la data de 02.05.2013 comunicarea. Răspunsul de astăzi al procurorului a fost că e-mailul este o formă oficială de comunicare și din punctul lor de vedere, data comunicării este 08.01.2013.
În accepțiunea mea (de aceea am pus întrebările de mai sus) comunicarea se poate face (conform art. 177 CPP) doar prin una din cele 3 forme menționate în art. 175 CPP iar e-mailul nu este una din formele recunoscute, astfel încât chiar dacă aș fi primit acel e-mail, condițiile cerute de lege nu au fost îndeplinite. Greșesc?
Nu m-a interesat aceasta problema si fara sa analizez in amanunt problema dvs. imi pare ca aveti dreptate.
Dreptul de a contesta nu incepe sa curga de la trimiterea prin e_mail in procesul penal daca legea nu prevede aceasta modalitate de comunicare.
Cititi si legea nr 202/2010.
Mulțumesc.
L. 202/2010 nu aduce modificări (am deja o copie electronică a CPP actualizată cu aceste modificări) în ceea ce privește procedura de comunicare, ci doar pe cea de contestare, dar încă nu am ajuns în acea fază, urmează după ce am comunicarea oficială. Atunci va trebui să decid ce cale voi urma, fie contestând legalitatea ordonanței sub aspectul nedovedirii de către Parchet/organul de anchetă penală a vinovăției sau sub cel al prescripției.