avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul incorect cote
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul incorect cote

Am costatat ca pentru calculul cotelor lunare de intretinere, la repartizarea cheltuielilor pe cota parte indiviza administratorul foloseste Suprafata totala a apartamentului in loc de Suprafata Utila.
De asemenea, si pentru repartizarea cotei de incalzire pentru partile comune, prestatorul care exploateaza repartitoarele de costuri utilizeaza tot Suprafata totala, bineinteles conform celor primite de la Asociatie.
Aceasta situatie, dupa stiinta mea, se perpetueaza de cel putin 10 ani.
Sumele pe care le-am platit in plus nu sunt foarte mari, 15-20 lei/an, dar mi se pare discriminatoriu ca celorlalti sa li se calculeze in functie de Suprafata Utila, iar mie nu.
Ce se poate face? Pot cere recalcularea pentru macar ultimii ani?
Va multumesc!
Faceti o copie a actului de proprietate cu tot cu schite si depuneti-le la asociatie impreuna cu o cerere de a corecta suparafata utila din evidenta asociatiei conform actului de proprietate.
As mai adauga sa va mai sfatuiti cu vecinii dvs., asa cum spuneati, unul intr-un fel, altii altfel.
In mod normal una dinte obligatiile proprietarului este aceea ca la dobandire proprietatii este sa depuna la asociatie o copie dupa actul de proprietate. O sa obervati ca in actul dvs. de proprietate, aveti schita, descrierea locuintei, suprafata totala, suprafata utila si ce-o mai fi pe-acolo. Deci admi-nul nu poate trece ce vrea el in evidenta asociatiei, ma refer la suprafetele dupa care se calculeaza repartizarile costurilor. Si adica cum nu vrea sa coopereze? Au mai fost cati-va si-au dat ”coltul” prin 89, poate doreste si el acelasi tratament? Sesizati conducerea asociatiei (cum spuneam, mai multi vecini oropsiti), observati ca de obicei apartamentele situate pe aceeasi verticala sunt cam la fel, ma refer la suprafata (dar nu neaparat), de aceea trebuie sa verificati si sa aduceti lucrurile la normal.
Chiar sunt curios cum o sa rezolvati aceste probleme, poate ne mai informati. Succes!
Copia actului meu de proprietate, impreuna cu schita apartamentului, a fost depusa de foarte multi ani la administratie. In schita sunt trecute: SU = 44.03 mp si ST = 47.09 mp .
Apartamentul meu este situat la ultimul etaj (4), iar pentru apartamentele situate pe verticala cotele se calculeaza, tinandu-se seama de SU, astfel: et.4 = 47.09 mp; et.3 = 44,53 mp ; et.2 = 44.28 mp; et.2 = 43.32 mp. La apartamentele de la scarile vecine (stanga, dreapta) situate la fel ca al meu, suprafetele luate in calcul sunt pentru amandoua la fel = 44.03 mp, cred ca asa cum trebuie. Din pacate aceste diferente le-am observat doar acum cateva zile,
Am sesizat verbal presedintele, care nu a putut sa-mi ofere o explicatie, l-am informat ca voi depune o contestatie si l-am rugat sa o analizeze. Adevarul este ca administratorul are in comitet o majoritate care il sustine, este in relatii de prietenie cu presedintele comisiei de cenzori si nu prea tine seama de ce spune presedintele asociatiei, pe care de multe ori il sfideaza.
Am sa depun contestatia si cu siguranta ca atunci cand o sa primesc un raspuns va voi informa.
Va multumesc pentru interes.

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
elga50, moderator
Daca tot sunteti in faza de ”cercetari”, avand in vedere ca blocurile de la noi sunt cam la fel, va rog sa observati daca pe lista de plata totalurile de pe coloana ”Sup.utila (mp)” este aprox. aceeasi la toate scarile imobilului, pentru ca asa ar trebui sa fie.
Cu aceasta informatie in plus, faceti contestatie la costurile listei de plata urmatoare, in primele 10 zile de la afisare. Presedintele trebuie sa raspunda in max. 7 zile. Cenzorul o fi el prieten cu admin-ul, dar trebuie sa vegheze legalitatea activitatii in as. prop. Daca puteti demonstra ca avea cunostinta de cererea dvs. si continua sa va ignore, atunci este grav.
Adminstratorul trebuie sa corecteze suprafata utila a scarii dvs. si incepand de acum inainte, sa lucreze cu noile date. Nu este nici-o problema...
Adam Grecu a scris:

Daca tot sunteti in faza de ”cercetari”, avand in vedere ca blocurile de la noi sunt cam la fel, va rog sa observati daca pe lista de plata totalurile de pe coloana ”Sup.utila (mp)” este aprox. aceeasi la toate scarile imobilului, pentru ca asa ar trebui sa fie.

In listele noastre nu apare pe nicaieri "suprafata utila" sau "cota parte indiviza".
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Sunt administrator la o asociație de proprietari până acum ... brinzeageorgeta brinzeageorgeta Sunt administrator la o asociație de proprietari Până acum cheltuielile erau repartizate pe nr apartamentelor în nr.de 80. Acum însă unii proprietari au ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor simona simona  simona simona abuna ziua! locuiesc intr-un condominiu,si administratora cind aplica calculul la cheltuielile pe cota parte indiviza, imparte suma respectiva, la ... (vezi toată discuția)