avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil

Am si eu o nelamurire.
Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o luna, deci teoretic ar trebui sa ma intorc la munca din 6 august sau sa solicit concediu fara plata. Daca as solicita angajatorului concediu fara plata plata doar pana la sfarsitul lunii august si as incepe activitatea cu 1 septembrie (deci implicit as realiza venituri inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului) as mai beneficia si de stimulentul de insertie?
Si inca o intrebare: am inteles ca acest concediu fara plata este considerat stagiu de cotizare. Care este procedura? Angajatorul ar trebui sa se ocupe de aceasta problema si sa anunte autoritatile competente sau eu trebuie sa anunt la primarie, respectiv AJPIS?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:01, 9 Decembrie 2015
Normele de aplicare a OUG nr.111/2010:
Art. 12
(1) Stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se acordă lunar persoanelor îndreptăţite care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite, ori de câte ori aceasta solicită, cu respectarea condiţiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă.
(3) Dacă persoana îndreptăţită, în perioada în care beneficiază de stimulentul de inserţie, doreşte să i se acorde concediul fără plată prevăzut la art. 6 din ordonanţa de urgenţă, pe această perioadă, precum şi la reluarea realizării de venituri supuse impozitului, nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie.
(4) În situaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) şi (2), dacă solicitarea concediului de cel puţin o lună se produce în ultima lună înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, stimulentul de inserţie se acordă începând cu împlinirea de către copil a vârstei de un an persoanei îndreptăţite care a solicitat iniţial dreptul, dacă aceasta realizează venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1).
soctavia a scris:
Eu nu am gasit nicaieri in lege specificat ca trebuie sa ma intorc inainte sa implineasca copilul 11 luni daca tatal nu isi foloseste dreptul la luna de cic pentru a avea dreptul la stimulent.





1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 :

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.


3. Asadar daca nici in ultima luna a CCC luat de dvs. tatal copilului nu intra si el in CCC atunci este de la sine inteles ca ultima luna nu mai puteti fi dvs. in CCC deoarece acesta se reduce cu o luna.
Multumesc mult pentru lamuriri
Buna ziua.
Sunt PFA si angajata si ma aflu in CCC pt un an. Pe 12 ian. 2014 ar trebui sa incep munca (copilul implineste un an). Planul meu este sa cer inca un an fara plata de la angajator, dar sa-mi redeschid PFA-ul pe care l-am suspendat inainte de CCC si sa muncesc de acasa in acest timp.
Intrebari:
1. E corect planul meu? Inca un an fara plata (pana ce implineste copilul 2 ani) este un drept care devine o obligatie in general pentru toate sursele de venit, sau se poate aplica doar in raport cu angajatorul?
2. Sotul meu vrea sa depuna actele pentru a douasprezecea luna. Eu sunt obligata sa-mi incep munca la angajator in timpul celei de-a 12-a luni, sau pot doar sa-mi redeschid PFA-ul in aceasta perioada, urmand sa depun o cerere la angajator pentru concediu fara plata pt anul urmator?
Multumesc,
1. Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut suspendat contractul individual de munca (CIM) si suspendata activitatea de PFA.

2. - Daca vreti sa intrati in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani atunci trebuie sa faceti oi cerere catre angajator pentru aceasta.
- In acelasi timp trebuie sa faceti o scrisoare catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) prin care sa spuneti ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani (anexati si o copie duypa cererea aprobata de angajator) pentru aca AJPIS sa plateasca contributia la sanatate pentru dvs.

3. - Parerea mea este ca trebuie sa incetati si activitatea de PFA in aceasta perioada in care AJPIS plateste pentru dvs. contributia la sanatate.
- Dar mai bine intrebati la AJPIS (pe e-mail) deoarece eu nu am gasit acest caz reglementat in dispozitiile legale.

Alte discuții în legătură

Cic si stimulent insertie Bianca_Szel Bianca_Szel Am urmarit subiectele si discutiile legate de CIC si stimulentul de insertie pe acest forum si am o nelamurire. Am o nelamurire. Atunci cand cineva opteaza pt ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Loredana_84 Loredana_84 In situatia in care o salariata se intoarce mai repede din CCC - cu 5 luni inainte ca si copilul sau sa implineasca 1 an (mentionez ca s-a optat pt CCC 1 an), ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)