Am si eu o nelamurire.
Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o luna, deci teoretic ar trebui sa ma intorc la munca din 6 august sau sa solicit concediu fara plata. Daca as solicita angajatorului concediu fara plata plata doar pana la sfarsitul lunii august si as incepe activitatea cu 1 septembrie (deci implicit as realiza venituri inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului) as mai beneficia si de stimulentul de insertie?
Si inca o intrebare: am inteles ca acest concediu fara plata este considerat stagiu de cotizare. Care este procedura? Angajatorul ar trebui sa se ocupe de aceasta problema si sa anunte autoritatile competente sau eu trebuie sa anunt la primarie, respectiv AJPIS?
Multumesc de raspuns, voi transmite o solicitare AJPIS, mai ales ca mi-au rasarit alte intrebari in minte:
- Daca merg inainte cu planul meu, si solicit concediu fara plata de la angajator pt inca un an si redeschid PFA-ul cu cateva zile inaintea primei aniversari a copilului, inseamna ca am dreptul la stimulentul de insertie, conform art. 7 din OUG 111/2010.
- Cine plateste pana la urma contributiile mele in acest caz? Eu, ca PFA, sunt obligata sa declar veniturile obtinute si sa platesc impozit si CAS la acestea. Deci partea de CAS pt. PFA o platesc eu, dar cea de angajat n-ar trebui s-o plateasca AJPIS?
- Cat timp am avut contract activ de munca, nu am avut obligatia sa platesc si CASS pt. PFA. In cazul in care contractul de munca va fi suspendat pt inca un an pt concediul fara plata, in mod normal CASS este platit tot de AJPIS. Prin urmare, pt PFA nu trebuie sa platesc CASS, in continuare, nu?
- In cazul in care AJPIS considera ca daca obtin venituri din alta parte decat de la angajator nu are de ce sa-mi plateasca contributiile, eu cat trebuie sa declar ca venituri anticipate la PFA, si daca la sfarsitul anului nu am avut lucrari si fac declaratia rectificativa pe 0, inseamna ca statul imi inapoiaza contravaloarea impozitului, CAS si CASS platite de mine anticipat?
Va tin la curent cu raspunsul AJPIS (in cazul in care il primesc)...
Am o intrebare careia nu i-am gasit raspuns la niciuna dintre autoritatile competente, referitoare la stimulentul de insertie in cazul in care s-a optat pentru concediul de crestere copil de 2 ani.
Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, actul normativ care reglementeaza regimul juridic de acordare a stimulentului de insertie, suma se acorda "persoanelor care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului". Este vorba de acele impozite prevazute de Codul Fiscal, adica venituri rezultate din salarii, din activitati independente sau din activitati agricole, in cazul de fata fiind precizat ca se poate acorda dupa implinirea varstei de 1 an al copilului.
In concluzie: pentru CCC de 2 ani, dupa implinirea varstei de 1 an se poate cere stimulentul de insertie in cazul in care se realizeaza venituri din activitati independente? Daca raspunsul este afirmativ, imi puteti da cateva exemple de activitati independente si ce ar trebui facut pentru a le declara ca atare?
1. Activitati independente sunt acelea in care nu depindeti de angajator printr-un contract individual de munca: persoana fizica autorizata, intreprindere individuala.
2. La Oficiul Judetean al Registrului Comertului puteti obtine informatiile si lista de acte necesare pentru infiintarea unei astfel de entitati comerciale.
Buna ziua.
Ultima luna nu e luata de tata, si mama se intoarce la lucru inainte ca copilul sa implineasca 11luni si vrea sa intra in concediu fara plata. Cat trebuie sa lucreze in aceasta perioada(deci intre momentul intorcerii pana cand face un an) sa primeasca stimulentul? Sau daca este in concediu fara plata din momentul intoarcerii pana cand copilul face 1 an tot primeste stimulentul?
Multumesc