Am si eu o nelamurire.
Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o luna, deci teoretic ar trebui sa ma intorc la munca din 6 august sau sa solicit concediu fara plata. Daca as solicita angajatorului concediu fara plata plata doar pana la sfarsitul lunii august si as incepe activitatea cu 1 septembrie (deci implicit as realiza venituri inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului) as mai beneficia si de stimulentul de insertie?
Si inca o intrebare: am inteles ca acest concediu fara plata este considerat stagiu de cotizare. Care este procedura? Angajatorul ar trebui sa se ocupe de aceasta problema si sa anunte autoritatile competente sau eu trebuie sa anunt la primarie, respectiv AJPIS?
Legat de punctul 1:
a) Asta nu inteleg, daca intru in concediu fara plata, am dreptul la indemnizatia pt CCC?
b) daca sotul ia ultima luna eu mai pot intra in concediu fara plata?
Multumesc.
Buna ziua.
In legatura cu Stimulentul de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil, va rog sa-mi spuneti daca am inteles corect si sa ma lamuriti si cu un alt aspect:
- pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa te intorci la serviciu inainte de implinirea varstei de 11 luni a copilului
- daca optezi pentru concediu fara plata pentru cresterea copilui al doilea an, atunci nu mai beneficiezi de stimulentul de insertie
- este posibil sa te angajezi la o alta firma part time - 2 ore inainte sa implineasca copilul 11 luni?daca da, in acest caz se poate primi stimulentul de insertie avand in vedere ca se vor realiza venituri supuse impozitarii?
1. - Inteleg ca ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci, fie ca intra sau nu in CCC cel putin o luna de zile, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
- Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) veti putea beneficia de stimulentul de insertie.
2. - De la data reluarii activitatii puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- Pe perioada acestui concediu nu puteti beneficia de stimulentul de insertie.
3. Stimulentul de insertie se primeste numai pe perioada cat aveti venituri din salarii, indiferent la ce angajator, indiferent de cuantumul venitului sau de programul de lucru.
Multumesc pentru raspuns.
Punctele 1 si 2 imi sunt foarte clare, in schimb pt punctul 3 as mai avea urmatoarele aspecte de clarificat:
a) se poate sa fiu in concediu fara plata pt cresterea copilului al doilea an la un angajator dar in acelasi timp sa fiu angajata la alt angajator pt obtinea de venituri impozabile
b) pentru cuantumul venitului nu se mai aplica pragul de 3000 lei ?
"In perioada concediului (...), persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanta de urgenta (maximum 6 ISR intr-un an calendaristic, adica 3.000 de lei - n.r.), prin desfasurarea efectiva a unei activitati,cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie", scrie in hotararea de Guvern.