avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizare in timpul concediului de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizare in timpul concediului de crestere copil

Buna ziua,
As dori sa aflu care sunt sansele de anulare in instanta a unei decizii de concediere, atata timp cat preavizul de concediere cat si decizia de concediere au fost eliberate in timpul concediului de crestere copil, pana la implinirea varstei de 1 an?Mentionez ca motivele au fost de restructurare post, firma la care lucrez se afla in insolventa ( nu reorganizare judiciara sau faliment). Deasemenea cunosc faptul ca in perioada de suspendare a contractului individual de munca, nu poate interveni nici o modificare, cu exceptia celor de drept , respectiv decesul persoanei in cauza, iar preavizul de concediere, in aceasta situatie se suspenda corespunzator. In cazul de fata, decizia este lovita de nulitate absoluta?
Cel mai recent răspuns: Ioana Catalina Pipirigeanu Nechita , Consilier juridic 20:50, 12 Iunie 2013
in procedura insolventei se emite un plan de reorganizare judiciara emis de administratorul judiciar, plan prin care, probabil s-au propus si asemenea masuri...
Planul de reorganizare trebuie aprobat , mai intai. da nu asta este relevant, ci legalitatea sau nelegalitatea concedierii.
Nu interpretez, imi apar dreptul apeland la prevederile legale in vigoare pt a-mi formula contestatia in instanta. Pornind de la aceste considerente solicit si parerile altor persoane avizate :).Acum daca dumneavoastra considerati ca acest lucru este posibil, raportat la art. 60. alin. 2, puteti sa-mi explicati si procedural acest fapt? Ori, conform reglemetarilor din codul muncii, in cazul in care, contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, nefacandu-se nici o referire asupra exceptiei in cazul in care firma se afla in insolventa.
În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.
Incetarea de drept a contractului individual de munca reprezinta încetarea prin efectul legii a raporturilor de munca, independent de vointa vreunei parti (fie angajat, fie angajator), având loc în urma producerii unui act sau fapt juridic.

Concret, încetarea de drept a contractului individual de munca are loc în urmatoarele cazuri:
 La data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si în cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a încetat existenta, conform legii.
Are loc datorita caracterului intuituu personae al contractului individual de munca, rezultând imposibilitatea transmiterii la mostenitori a drepturilor si obligatiilor ce revin salariatului în urma încheierii contractului. În aceste conditii, contractul individual de munca înceteaza de drept la data decesului salariatului, independent de vointa partilor.
 La data ramânerii irevocabile a hotarârii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica.
IN situatia prezentata de mine, preavizul nu-mi este opozabil prin prevederile pe care le cuprinde si nici decizia de concediere.
Mai exista si Legea nr.85/2006. Aici nu este vorba despre o incetare de drept , ci o incetare a c.i.m. al unei persoane aflate in CCC care are loc ca urmare a insolventei sau falimentului angajatorului.

Incetarea c.i.m. are ca efect si incetarea suspendarii c.i.m.
Tocmai asta e situatia, doar in incetare de drept, respectiv in caz de faliment al angajatorului inceteaza suspendarea c.i.m. Cunsosc legea insolventei, este doar un articol prevazut cu privire la incetarea c.i.c, prin derogare de la prevederile din codul muncii. Conform celor mentionate de dumneavoastra, ar fi insemnat ca odata ce mi-a fost inmanat preavizul, eu sa lucrez 15 zile in baza lui, sa beneficiez de drepturi salariale, ceea ce este aberant, atata timp cat eu primesc indemnizatia de crestere copil. Parerea mea este ca procedural este imposibil Ar fi trebuit ca administratorul judiciar sa emita preavizul,el se suspenda, iar de la data de la care ar fi trebit sa incep activitatea sa beneficiez de cele 15 zile pana la emiterea deciziei de concediere, pe motiv de disponibilizare post.

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca in perioada de concediu medical mihaelaclaudia mihaelaclaudia In perioada concediului medical se poate desface contractul de munca? Mentionez faptul ca eu eram in preaviz de 15 zile, pt concediere din motive economice, ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere ContSters157367 ContSters157367 Buna seara! In perioada concediului de odihna, este legal sa imi fie trimisa Decizia referitoare la concediere, prin care sunt anuntata, ca incepand cu data ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca Aura Pop Aura Pop Buna ziua Lucrez la o regie autonoma care de curind a intrat in insolventa , eu am nascut si intru in concediu de crestere copil , mi se poate ... (vezi toată discuția)