avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizare in timpul concediului de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizare in timpul concediului de crestere copil

Buna ziua,
As dori sa aflu care sunt sansele de anulare in instanta a unei decizii de concediere, atata timp cat preavizul de concediere cat si decizia de concediere au fost eliberate in timpul concediului de crestere copil, pana la implinirea varstei de 1 an?Mentionez ca motivele au fost de restructurare post, firma la care lucrez se afla in insolventa ( nu reorganizare judiciara sau faliment). Deasemenea cunosc faptul ca in perioada de suspendare a contractului individual de munca, nu poate interveni nici o modificare, cu exceptia celor de drept , respectiv decesul persoanei in cauza, iar preavizul de concediere, in aceasta situatie se suspenda corespunzator. In cazul de fata, decizia este lovita de nulitate absoluta?
Cel mai recent răspuns: Ioana Catalina Pipirigeanu Nechita , Consilier juridic 20:50, 12 Iunie 2013
Precedentul judiciar nu constituie izvor de drept in tara. Prin urmare, chiar daca veti avea castig de cauza celelalte instante nu sunt obligate sa tina cont de solutia data in cauza dvs.

Totul tine de modificarea legislatiei care este foarte alambicata. Parerea mea este ca pentru unele situatii ar trebui fie adoptate norme precise , fie emise anumite instructiuni de aplicare practica a normelor existente.
Sistemul anglo-saxon al precedentului judiciar, blamat multa vreme in dreptul continental franco-german pentru aparenta sa lipsa de constanta si de uniformitate, este departe de a fi un sistem revolut caci s-a dovedit a fi mult mai adaptat la nevoile circuitului juridic, si in special al celui de afaceri, fiind atit constant, cit si usor adaptabil la schimbarile perpetue ale mediul juridic si ale celui de afaceri.
Englezii obisnuiesc sa spuna ca o lege noua arata ca un sarpe boa care a inghitit un elefant.
si totusi...sistemul anglo-saxon al precedentului judiciar a sfirsit prin a fi adoptat atit de instantele comunitatii economice europene (mai ales Curtea de Justitie a Comunitatii Europene), cit si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Dincolo de aceste aprecieri relative la forta interpretativa a solutiei de speta, se poate constata ca, in ultima vreme, jurisprudenta poate avea si in Romania caracter normativ.
Numai jurisprudenta CEDO are caracter obligatoriu pentru instante , nu jurisprudenta nationala.

:offtopic:
Un copy-paste fara mentionarea sursei de inspiratie poate crea prejudii acestui site. Prin urmare, pe viitor, mentionati si sursa de inpsiratie.
Nu este permisa nici postarea prin copy-paste a textelor din alte siteuri in paginile Avocatnet.ro. Acest forum incurajeaza originalitatea si te roaga sa intelegi ca informatiile publicate aici trebuie sa ajute oameni, nu sa prejudicieze autori de texte accesibile pe internet.

Textul postat de dvs este preluat de pe
[ link extern ]
Scuze, n-am avut in intentie sa prejudiciez pe nimeni, pur si simplu impartasesc opiniile autorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca in perioada de concediu medical mihaelaclaudia mihaelaclaudia In perioada concediului medical se poate desface contractul de munca? Mentionez faptul ca eu eram in preaviz de 15 zile, pt concediere din motive economice, ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere ContSters157367 ContSters157367 Buna seara! In perioada concediului de odihna, este legal sa imi fie trimisa Decizia referitoare la concediere, prin care sunt anuntata, ca incepand cu data ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca Aura Pop Aura Pop Buna ziua Lucrez la o regie autonoma care de curind a intrat in insolventa , eu am nascut si intru in concediu de crestere copil , mi se poate ... (vezi toată discuția)