avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare program de vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare program de vizita minor

Buna ziua.Situatia sta in felul urmator:in urma divortului de sot,acum,7 ani,mi s-a incredintat definitiv si irevocabil minorul,sotul avand drept sa-l ia la domiciliul lui bilunar + in vacante.Acum 4 ani m-am recasatorit,iar de 1 an ne-am mutat domiciliul in Uk.Aici suntem rezidenti,avem contracte de munca,locuinta inchiriata,copilul merge la scoala (are 8 ani acum),are rezultate scolare deosebite,s-a acomodat f bine,cu atat mai mult cu cat are si un fratior acum,in varsta de 10 luni,de care este f atasat.
Acum,fostul,sot,desi l-am instiintat legal in legatura cu noul domiciliu si numere de email,telefon etc,ma da in judecata pt nerespectarea programului de vizitare. Eu nu ii ingradesc cu nimic dreptul de a lua legatura cu copilul sau de a-l vizita,in masura in care el doreste.
Ce se poate intampla in aceasta situatie?Copilul este f.stresat din acest motiv si tensionat, deoarece ii este frica ca il poate lua de langa mine si fratele sau.Consider ca nu ma poate obliga nimeni sa-mi stabilesc domiciliu in Romania,pt a fi posibil ca tatal sa-si vada fiul,dar in acelasi timp nici el nu se poate deplasa aici bilunar.Mentionez ca pe cale amiabila nu se poate discuta cu el.Sunt eu in situatia de a nu respecta dreptul de vizita al tatalui!Mai stiti cazuri asemanatoare!Cum s-au solutionat?
Multumesc.
simonaoprica a scris:

In hotararea judecatoreasca prin care s-a stabilit programul de vizitare cum s-a stabilit,cu luare din domiciliul mamei?

Cu luare de la domiciliul meu,dar nu scrie nicaieri ca eu trebuie sa locuiesc in Romania.
Ati primit citatie sau de unde stiti ca v-a dat in judecata ?
Faptul ca nu ii respectati programul de vizita , il indreptateste sa depune plangere penala, ar fi vb de art 307 cod penal
Art. 307

Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Poate fi interpretat ca o ingradire cat tatal avea drept sa-si viziteze copilul de doua ori pe luna, iar distanta la care v-ati mutat il impiedica sa faca aceasta vizita des.
Cum exercitat tatal dreptul pana sa va mutati ? E si asta important...
De aceea si intrebam.Fostul sot trebuie sa ia copilul din domiciliu,nu dvs.sa-l duceti.De aceea nu vad unde este nerespectarea hot.judecatoresti.

"Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte"
Mama nu a retinut copilul,doar si-a stabilit domiciliu in alta tara.Nu l-a rapit,a iesit perfect legal din tara.
In cazul in care tatal mergea la domiciliul actual si mama refuza sa-i dea copilul.atunci era in opinia mea,nerespectarea unei hotarari.
Eu cred ca tatal trebuie sa justifice nerespectarea hotararii cu dovezi clare.
Tot conform drepturilor omului nimeni nu poate fi obligat sa nu aiba libertatea de alegere a tarii in care doreste sa locuiasca,atat timp cat o face legal.

Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Momentan a facut doar o plangere penala,urmand ca procurorul sa decida daca se va merge mai departe sau nu.
Stiu ca acum este imposibil sa respectam programul din hotarare,dar eu nu il ingradesc cu nimic,si nici legea nu ma poat obliga sa-mi stabilesc domiciliul in Romania.Dar daca ma mutam in tara intr-un oras indepartat si nu putea veni?Nu era acelasi lucru?

Pana sa ne mutam se respecta cat de cat programul,cu mici exceptii.

Tot conform drepturilor omului nimeni nu poate fi obligat sa nu aiba libertatea de alegere a tarii in care doreste sa locuiasca,atat timp cat o face legal.

Suntem rezidenti,avem contracte de munca ,copilul merge la scoala + diverse activitati extrascolare,totul este legal.

Din lege,asa inteleg si eu,ca se considera ca nu am respectat hotararea in momentul in care el vine la domiciliul meu sa-l ia,iar eu refuz.In cazul nostru,cum se face dovada ca eu nu respect hotararea?Prin simplul fapt ca ne-am mutat?Sa fim seriosi!Sunt silita sa stau intr-un loc o viata doar pentru faptul ca mi s-a dat copilul in ingrijire?Refuz sa cred asa ceva!

Multumesc pentru raspunsuri.O sa vedem ce se va intampla.Totul este doar o razbunare a tatalui,din prea multe frustrari adunate.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
dana_danutza11 a scris:

Buna ziua.Situatia sta in felul urmator:in urma divortului de sot,acum,7 ani,mi s-a incredintat definitiv si irevocabil minorul

Nimic nu este irevocabil in materia asta. Masurile cu privire la minor se pot modifica ori de cate ori circumstantele care au stat la baza pronuntarii deciziei se schimba.
Indiferent de hotararea pe care o aveati normal ar fi fost sa il consultati pe tatal copilului. In momentul de fata are si motive si mijloace sa ceara revizuirea masurilor luate in urma cu 4 ani.

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul ... (vezi toată discuția)
Stabilire definitiva minor in ue maysa65 maysa65 Buna ziua! Rezumand, situatia este urmatoarea: -copil de 2 ani, parintii nefiind casatoriti niciodata -mama are incredintare definitiva si irevocabila, ... (vezi toată discuția)