avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare program de vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare program de vizita minor

Buna ziua.Situatia sta in felul urmator:in urma divortului de sot,acum,7 ani,mi s-a incredintat definitiv si irevocabil minorul,sotul avand drept sa-l ia la domiciliul lui bilunar + in vacante.Acum 4 ani m-am recasatorit,iar de 1 an ne-am mutat domiciliul in Uk.Aici suntem rezidenti,avem contracte de munca,locuinta inchiriata,copilul merge la scoala (are 8 ani acum),are rezultate scolare deosebite,s-a acomodat f bine,cu atat mai mult cu cat are si un fratior acum,in varsta de 10 luni,de care este f atasat.
Acum,fostul,sot,desi l-am instiintat legal in legatura cu noul domiciliu si numere de email,telefon etc,ma da in judecata pt nerespectarea programului de vizitare. Eu nu ii ingradesc cu nimic dreptul de a lua legatura cu copilul sau de a-l vizita,in masura in care el doreste.
Ce se poate intampla in aceasta situatie?Copilul este f.stresat din acest motiv si tensionat, deoarece ii este frica ca il poate lua de langa mine si fratele sau.Consider ca nu ma poate obliga nimeni sa-mi stabilesc domiciliu in Romania,pt a fi posibil ca tatal sa-si vada fiul,dar in acelasi timp nici el nu se poate deplasa aici bilunar.Mentionez ca pe cale amiabila nu se poate discuta cu el.Sunt eu in situatia de a nu respecta dreptul de vizita al tatalui!Mai stiti cazuri asemanatoare!Cum s-au solutionat?
Multumesc.
Este destul de neplacut,pentru ambele parti.Nu este usor pentru tata sa-si vada copilul o data pe an,dar nici eu nu pot fi obligata sa raman in Romania.Legea da dreptate fiecaruia dintre noi,in felul sau,de aceea sunt si confuza.Pot fi acuzata ca nu respect hotararea sau nu?Ca din punctual meu de vedere,nu ii ingradesc cu nimic libertatea de a-si vedea copilul.Dar pe de alta parte,totusi,nu este posibil acest lucru,datorita distantei.Deci......
Nu doamna nu va faceti vinovata de infr prevazuta de art. 307 alin.2, caci aceasta spune:..."de a impiedica in mod repetat pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul...". Dvs NU IMPIEDICATI IN MOD REPETAT, deoarece nimeni nu vine in mod repetat la programul de vizitare si nu e lasat in mod repetat sa aiba legaturi personale cu minorul. Neindeplinandu-se aceasta trasatura a infractiunii, solutia procurorului va fi art.10 lit d, adica solutie de neincepere a urmaririi penale, :faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii.
Intrebare "tehnica": daca doamna in cauza ar fi fost obligata prin sentinta definitiva si irevocabila sa aduca minorul in tara pe perioada vacantelor, la tata, pentru pastrarea legaturilor cu acesta si n-ar fi facut asta (sau nu ar face lucrul asta) ce risca? Si ce poate face tatal in situatia asta?
E posibil sa va faca plangere penala intemeiata pe art. 307 C.pen,dar daca l-ati instiintat nu poate sustine reaua-credinta a dvs,deci latura subiectiva a infractiunii nefiind intrunita,nu va poate angaja raspunderea penala si nu se ajunge la judecata
codrutz1967,parerea mea este ca instanta poate da hotarari care trebuiesc respectate, insa deplasarea persoanei dus-intors implica cheltuieli pe care debitorul obligatiei le satisface daca are din ce. Daca nu are venituri, atunci creditorul acestei obligatii trebuie sa demonstreze reauavointa a debitorului obligatiei.
Fac si eu o similitudine intre obligatia de intretinere a minorului, stipulata negru pe alb de lege si care, deseori, nu este respectata din lipsa veniturilor celui obligat de lege sa participe la cresterea si educatia minorului. In acest caz, parintele rezident trebuie sa demonstreze reauavointa a parintelui nerezident.
Raspunsul la intrebare: tata se va deplasa el insusi la domiciliul copilului si va beneficia de dreptul sau; sau, exista posibilitatea comunicarii de la distanta, pe skype, telefon, internet.

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul ... (vezi toată discuția)
Stabilire definitiva minor in ue maysa65 maysa65 Buna ziua! Rezumand, situatia este urmatoarea: -copil de 2 ani, parintii nefiind casatoriti niciodata -mama are incredintare definitiva si irevocabila, ... (vezi toată discuția)