avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare program de vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare program de vizita minor

Buna ziua.Situatia sta in felul urmator:in urma divortului de sot,acum,7 ani,mi s-a incredintat definitiv si irevocabil minorul,sotul avand drept sa-l ia la domiciliul lui bilunar + in vacante.Acum 4 ani m-am recasatorit,iar de 1 an ne-am mutat domiciliul in Uk.Aici suntem rezidenti,avem contracte de munca,locuinta inchiriata,copilul merge la scoala (are 8 ani acum),are rezultate scolare deosebite,s-a acomodat f bine,cu atat mai mult cu cat are si un fratior acum,in varsta de 10 luni,de care este f atasat.
Acum,fostul,sot,desi l-am instiintat legal in legatura cu noul domiciliu si numere de email,telefon etc,ma da in judecata pt nerespectarea programului de vizitare. Eu nu ii ingradesc cu nimic dreptul de a lua legatura cu copilul sau de a-l vizita,in masura in care el doreste.
Ce se poate intampla in aceasta situatie?Copilul este f.stresat din acest motiv si tensionat, deoarece ii este frica ca il poate lua de langa mine si fratele sau.Consider ca nu ma poate obliga nimeni sa-mi stabilesc domiciliu in Romania,pt a fi posibil ca tatal sa-si vada fiul,dar in acelasi timp nici el nu se poate deplasa aici bilunar.Mentionez ca pe cale amiabila nu se poate discuta cu el.Sunt eu in situatia de a nu respecta dreptul de vizita al tatalui!Mai stiti cazuri asemanatoare!Cum s-au solutionat?
Multumesc.
Incepand cu ce varsta pot fi audiati minorii in instanta?

Art.7 alin.2 din ce lege?
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Este vb de Art 307 Cod Penal- Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului
Copiii incepand cu varsta de 10 ani vor fi ascultati obligatoriu, dar si cei sub aceasta varsta pot fi audiati daca se considera necesar. In cazul meu, copilul a fost audiat prima oara la varsta de 8 ani, si cunosc situatii in care copiii au avut varste mai mici de atat.
Cititi Art 264 Noul Cod de Procedura Civila.
dana_danutza11

Stati linistita... nu fac nici o confuzie si nici nu incerc sa iau partea cuiva. Am inteles de la bun inceput situatia si argumentatia Dvs, care este corecta pana la un punct: aveati baza legala sa solicitati pasaportul minorului si sa iesiti din tara fara acordul tatalui (desi ultima parte e discutabila, se pare ca abordarea este unanim acceptata de autoritati).
De aici incolo insa, cred e alta poveste si daca tot invocati diverse prevederi legale va sugerez sa cititi si Legea 272/2004, in vigoare la data divortului Dvs si ulterior. O sa gasiti acolo cateva prevederi exprese care nu au fost respectate.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
ralu_k79 ,


Multumesc frumos.


bpcs

Multumesc de raspuns,o sa citesc cu f mare atentie legea si stati linistit,nu consider ca incercati sa luati cuiva partea.E un forum public,unde eu am cerut ajutor,deci nu se pune problema de vreo suparare.


[editat- nu mai citati mesajele carora le raspundeti si nu mai editati mesaje consecutive, folositi functia "editeaza" pt a completa un mesaj, multumesc]
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Pt Danutza: :)
Nu e un pic contradictoriu? Legea iti da dreptul sa pleci, si tot conform Legii esti trasa la raspundere pt nerespectarea Hot. jud. si a altor prevederi exprese. Autoritatea parinteasca este o institutie juridica noua care se refera la dreptul de a decide cu privire la tot ce tine de viata si averea minorului. Alaturata Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, art. 30 alin. 1 lit.c)...rezulta ca nu se comite nici o infractiune prin parasirea teritoriului Romaniei impreuna cu copilul minor, atata timp cat detine autoritate exclusiva. Totusi, conf Legii 272/2004, Art 307,...este problematic faptul ca minorul nu se mai afla pe terit. Ro. Atunci, ma intreb, dupa care Lege ar trb sa ne ghidam, in cazul in care dorim sa plecam din Romania?
Dar, asa cum a spus mai devreme Gi-Jane2: "Multi or fi cerut.. intrebarea e ce au obtinut ?"

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul ... (vezi toată discuția)
Stabilire definitiva minor in ue maysa65 maysa65 Buna ziua! Rezumand, situatia este urmatoarea: -copil de 2 ani, parintii nefiind casatoriti niciodata -mama are incredintare definitiva si irevocabila, ... (vezi toată discuția)