avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comision bancar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comision bancar

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata online?

Multumesc,:)
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 07:25, 30 Iunie 2023
Nici eu nu vreau sa contrazic pe nimeni dar noi procedam altfel. Toate comisionaele bancare (de a administrare, pentru transferuri, plati, incasari...) sunt cheltuieli administrative si le repartizam tuturor proprietarilor confor cotei indivize (suprafata utila) ca orice alta cheltuiala administrativa, gospodareasca...
Am in acest sens cateva argumente:
- toti proprietarii beneficiaza de dobanda incasat pentru sumele depuse in contul bancar al asociatiei chiar daca unii proprietari platesc numerar la asociatie.
- proprietarilor ce platesc la casieria asociatiei li se elibereaza chitante individuale si, la cerere chiar si facturi, iar acestea costa.
- asociatia noastra plateste comisioane la banca de 50 le/luna chiar daca in acea luna nu exista nici o incasare si nici o plata prin banca. Asta poate insema o sarcina de 0,0047 lei/mp. Daca la aceasta suma se mai adauga, de exemplu, inca 30 lei (10 incasari ale intretineri a cate 3 lei/plata) si se reparizeaza pe toti proprietarii, sarcina este de 0,0076 lei/mp. La un apartament de 40 m.p. suma de plata pentru comisionul fix ar fi de
40 x 0,0047 = 0,18 lei iar daca se repartizeaza si comisionul de 30 lei acelasi apartament are de plata suma de 0, 30 lei.
Diferenta este de 0,12 lei ceea ce poate fi apropiat de pretul platit de asociatie pentru plata unei chitante si uneoari a unei facturi.
Am cumarat chitante cu 3-4 lei dar si cu 8 lei carnetul de 50 buc iar facturile sunt ceva mai scumpe.
Dar numai o chitanta poate costa 0,16 lei/buc, ceea ce este mai mult decat cei 0,12 lei ce se platesc comision bancar.
Iar tranzactia prin banca este comoda, se poate face de oricine, din orice loc, de la multe banci, fara a fi stresat de programul de incasari al asociatiei. Siguranta banilor incasati este mai mare prin banca decat prin casierie. Banii intrati in contul bancar al asociatiei aduc dobanda (chiar daca mica este ceva).
Noi folosim banca decat in caz de forta majora, si asta pentru ca nu ne ofera NIMIC bun.
EX.1 Am vrut sa facem un depozit pentru o luna si am fost sfatuiti de cei de la banca sa ne vedem de treaba, ecuatia este foarte simpla, pentru un depozit de 5000 lei pentru o luna primeam o dobanda de aproximativ 7 lei (cam 6.60 lei), ca sa facem 2 plati din acesti bani, sa platim doi furnizori de utilitati plateam un comision de 24 lei, deci pierderea era de 17 lei.#-o
EX. 2 Avem in cont 1300 lei, lunar platim intretinere cont 20 lei si primim dobanda 0.06 lei, deci pierdem 19.94 lei lunar, suma pe care o scadem pe cota-parte indiviza, daca vrem sa platim un OP din acesti bani platim comision.
Daca dumneavastra aveti chiriasi care platesc prin banca pentru spatiile inchiriate, daca aveti sponsorizari care aduc banuti la asociatie, atunci sa ma ierte Dumnezeu.....in general asociatiile sunt sarace si fara alte fonduri.
Avem doua spatii inchiriate si asteptam sa inchiriem terasa si folosim si noi banii sa mai reparam una alta nu sa facem buzunarele mari bancilor!
Deci cine vrea sa plateasca prin banca sa suporte comisioanele si ma refer DOAR la proprietari, daca platesc chiriasii nu putem sa cerem si comisionul bancii, il suportam pe cota parte noi.
Ori nu am inteles eu problema, ori dv. nu ati inteles-o....

Nu cred ca initiatorul topicului intreaba despre comisioanele suportate de asociatie pentru plata facturilor la furnizori si comisioanele de intretinere a contului de asociatie la banca care sunt cheltuieli ale asociatiei, ci..... comisionul suportat de un depunator (proprietar sau chirias) atunci cand face plata intretinerii direct in contul bancar al asociatiei, nu la casieria asociatiei, la administrator (casier)...
In acest din urma caz asociatia nu are de ce sa suporte comisionul depunatorului pentru ca, inca o data o spun, acesta nu apare in extrasul de cont sau in raportul de tranzactii al contului asociatiei.
Pur si simplu, daca X imi face plata intretinerii prin transfer bancar din contul lui in contul asociatiei eu habar n-am ce comision a platit el la transfer sau la depunerea la ghiseul bancii....
Pentru mine documentul justificativ al incasarii este extrasul de cont al asociatiei si....atat.

Comisioanele aferente contului asociatiei, ca sunt pentru transferuri de sume catre furnizori pentru plata facturilor sau ca sunt comisioane de intretinere a contului sunt cheltuieli ale asociatiei, apar in extrasul de cont si ele, fie se scad din dobanda si ce ramane alimenteaza unul din fondurile asociatiei, iar daca sunt mai mari decat dobanzile, atunci ori se scad din acelasi loc (fond) unde s-ar depune surplusul, ori se repartizeaza locatarilor pe liste proportional cu cota-parte indiviza.

Deci sunt doua lucruri total diferite.

@thran
Doamne, parca ne povestiti din filme horror :stunned:
Nu vreau sa ne spuneti banca, banuiesc care ar fi.... dar pentru un depozit lunar de 5000 lei noi incasam 14.17 lei, iar pentru plata oricarei facturi, indiferent de marimea sumei un comision de 3.10 lei.
Nu facem plati din banii depusi in depozit, ca atunci nu are rost constituirea acestuia.
Este adevarat ca daca nu poti constitui depozite la care sa nu umbli, atunci chiar nu are rost sa umbli cu cont in banca, desi la sumele pe care trebuie sa le platim furnizorilor, daca ar fi sa ne luam dupa procedurile fiscale, mai mult de 5000 lei nu poti face o plata cash intr-o zi / furnizor.
Si nu inteleg de ce sa faceti deosebire intre proprietari si chiriasi.... Pe ce considerente?

Am o prietena care a preluat de curand o asociatie in administrare si care asociatie nu are inca cont in banca, ca asa a vrut vechiul administrator. Pana sa-si faca acest cont a platit doua facturi la Apa Nova prin posta si prin PayPoint. Niciuna din plati nu a ajuns inca la furnizor (o plata facuta pe 7 iunie, alta pe 20 iunie). Ieri a fost 26 iunie. Facturile au fost citite electronic, deci nu se pune problema tastarii gresite de cod client sau factura.... S-a uitat pe site-ul AN si platile inca nu erau evidentiate. Urmeaza sa dea telefoane la furnizor sa vada ce s-a intamplat cu aceste plati si sa ia calea banilor, sa descopere in ce cotlon s-au impotmolit.
Nu sunt filme horror, este vorba de BCR, iar plata data ca exemplu de lucratorul bancii era RADET, nu vorbesc de ani de zile ci de 21.06.2013.
Am inteles perfect ca utilizatorul nu intreba de alte comisioane, doar de cele prin care un proprietar plateste prin banca (nu era vorba nici macar de chiriasi), dar D-nul Adrian a dezvoltat subiectul si nu este prima postare in care sustine ca este bine sa se lucreze cu banca si comisioanele sa fie suportate de catre toti proprietarii.
Stiu ca platile prin Posta catre AN dureaza si 30 de zile pana apar in cont, am patit-o si noi, acum facem plata la ghiseul BRD care nu au comision si apare plata in cont in maxim 2 zile.
Urmeaza sa dea telefoane la furnizor sa vada ce s-a intamplat cu aceste plati si sa ia calea banilor, sa descopere in ce cotlon s-au impotmolit.

Sa nu dea nici un telefon, sa faca o copie dupa plata facuta si sa o scaneze sau sa o trimita prin fax si se rezolva imediat.
elga50 a scris:
...asociatia nu are de ce sa suporte comisionul depunatorului pentru ca, inca o data o spun, acesta nu apare in extrasul de cont sau in raportul de tranzactii al contului asociatiei.

In extrasul de cont al asociatiei noastre, pe care-l putem descarca de zeci de ori pe zi daca vrem, fara sa ne coste, dupa fiecare tranzactie (incasare in cont sau plata din cont) apare clar, distinct comisionul suportat din contul asociatiei.
Noi avem un cont de rulaj si la fiecare sfarsit de luna, suma ce depaseste 10.000 lei se vireaza automat in condul de depozit atasat. Pentru sumele din acest cont de depozit se calculeaza dobanda la fiecare 3 luni. Avem cu mici fluctuatii intre 280-300 lei dobanda la fiecare 3 luni, suma ce se capitalizeaza (se adauga la suma existenta in contul de depozit). Comisionul platit pentru ambele conturi este 50-70 lei/luna. Asa ca din punctul de vedere al diferentei intre dobanda si comisioane, nu pierdem ci castigam.
Din punct de vedere al sigurantei banilor iar este clar avantajul folosirii contului bancar.
desi la sumele pe care trebuie sa le platim furnizorilor, daca ar fi sa ne luam dupa procedurile fiscale, mai mult de 5000 lei nu poti face o plata cash intr-o zi / furnizor.

Aveti dreptare dar as corecta un pic: o factura mai mare de 5000 lei nu poate fi platita numera integral si nu poate fi fractionata nici in mai multe plati numera chiar in zile diferite. Se poate plati numerar orice suma de maxim 5000 lei dintr-o factura mai mare dar diferenta trebuie platita obligatoriu prin banca indiferent ca se face plata in aceeasi zi sau in alte zile. Prin banca poti plati fractionat de mai multe ori dar numerar numai o singura data.
Si nu inteleg de ce sa faceti deosebire intre proprietari si chiriasi.... Pe ce considerente?

Or fi negri sau mititei :offtopic:

thran a scris:

D-nul Adrian a dezvoltat subiectul si nu este prima postare in care sustine ca este bine sa se lucreze cu banca si comisioanele sa fie suportate de catre toti proprietarii.

Sper ca am fost si explicit. Pe langa siguranta si comoditatea platilor, cei ce platesc prin banca nu consuma chitantiere, facturiere, registre de casa, pixuri, indigo... dar participa la cheltuielile facute de asociatie cu acestea. De ce nu ar participa si ceilalti proprieatri care nu fac plati prin banca la suportarea acestor comisioane? Am aratat ca aceste comisioane, cand se repartizeaza pe proprietari sunt atat de mici ca nu influienteaza decat cu 10-15 bani de apartament iar avantajele sunt mult mai mari.

Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli administrative lunare ale asociatiei de proprietari carol39 carol39 Buna ziua. Asociatia de proprietari de care apartin refuza sa imi dea personal raspunsurile la adresele si contestatiile pe care le fac. Le trimite prin ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Plati catre radet doru barbu doru barbu Asociatia de locatari are cont curent in BCR.Plata facturilor RADET se face prin BCR si numai prin BCR( pe factura scrie contul asociatiei la BCR).Ce trebuie ... (vezi toată discuția)