avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comision bancar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comision bancar

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata online?

Multumesc,:)
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 07:25, 30 Iunie 2023
Noi avem un cont de rulaj si la fiecare sfarsit de luna, suma ce depaseste 10.000 lei se vireaza automat in condul de depozit atasat. Pentru sumele din acest cont de depozit se calculeaza dobanda la fiecare 3 luni. Avem cu mici fluctuatii intre 280-300 lei dobanda la fiecare 3 luni, suma ce se capitalizeaza (se adauga la suma existenta in contul de depozit).

Da, este inutil sa mai spun ceva, la atatia bani este normal sa incurajati bancile, eu vorbeam de o asociatie normala nu bogata ca a dumneavoastra.:bow:
O seara buna!
@adriantot

O spun a treia oara, cred, in acest topic....nu e vorba de comisioanele asociatiei pentru plati facturi si intretinere cont, problema in discutie era despre comisionul platit de un locatar care se duce la ghiseul unei banci si-si achita intretinerea, bagand banii in contul asociatiei.
El plateste un comision de depunere pentru aceasta plata, acolo la ghiseu, pe loc. Il plateste in plus fata de intretinere sau, daca depune numai suma pentru intretinere, atunci banca "ii inhata" comisionul, scazandu-i-l din suma depusa, iar in contul asociatiei ajung bani mai putini decat a depus el.
Despre acest comision spun eu ca si-l suporta proprietarul si nu asociatia, ca nu apare in extrasul de cont al asociatiei.

@thran

Imi pare rau ca priviti asa lucrurile. Cum adica incurajam bancile?
Acesta este un sistem modern de lucru cu furnizorii, iar banca este un prestator de servicii care ne pune la dispozitie mediul ei de lucru pentru a ne usura munca si a ne asigura banii.
N-as fi vrut sa scriu aici aceasta remarca, cu atat mai mult cu cat va raspund dv., nu altui utilizator: nu exista asociatii sarace, exista asociatii .....ineficiente, ca sa nu zic mai rau.

Si nu vreau sa fac filosofia batului de chibrit, dar e mult de spus aici.
Cine doreste idei de eficientizare, le poate invata de la altii, evident daca e preocupat si doreste asta si este intr-o pozitie in care poate decide sau influenta decizia.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2013
elga50, moderator
elga50 a scris:

@adriantot

O spun a treia oara, cred, in acest topic....nu e vorba de comisioanele asociatiei pentru plati facturi si intretinere cont, problema in discutie era despre comisionul platit de un locatar care se duce la ghiseul unei banci si-si achita intretinerea, bagand banii in contul asociatiei.
El plateste un comision de depunere pentru aceasta plata, acolo la ghiseu, pe loc. Il plateste in plus fata de intretinere sau, daca depune numai suma pentru intretinere, atunci banca "ii inhata" comisionul, scazandu-i-l din suma depusa, iar in contul asociatiei ajung bani mai putini decat a depus el.
Despre acest comision spun eu ca si-l suporta proprietarul si nu asociatia, ca nu apare in extrasul de cont al asociatiei.

Incerc si eu pentru a nustiucata oara si sper sa nu fie cu suparare.
In contul asociatiei noastre platesc o parte dintre locatarii de apartamente (persoane fizice, proprietari sau chiriasi) si o parte din agentii economici (persoane juridice, proprietari sau chiriasi in aceste spatii comerciale) pe care-i avem in asociatie.
Pentru fiecare plata facuta de cineva catre asociatie apare, de exemplu, pe extras operatiunea prin care intra in cont suma de 750,22 lei sau 256,67 lei (adica exact sumele afisate pe lista de plata pentru si/sau facturate lunar de asociatie agentilor economici). Aceste sume apar pe credit (inacasari).
Imediat sub aceasta operatiune de inacasare apare comisionul de 2 lei, 3 lei, pe debit adica plati, sume scazute din contul asociatiei.
Aceste comisioane apar clar pe extras si sunt suportate de asociatie. Se suporta de toti din asociatie, asa cum am explicat, tot asa cum toti suporta costul chitantelor, facturilor, registrelor de casa...
Noi avem incasari de la proprietari, chiriasi, subchiriasi, agenti economici proprietari si agenti economici chiriasi, institutii de stat (universitate, judecatorie, primarie...) si-ar fi o nebunie sa negociem, sa explicam, sa incheiem conventii cu fiecare ca acestia sa-si suporte comisioanele direct cand faca platile din diferite conturi, din trezoreria statului sau la ghiseul diferitelor banci pe unde au conturi.

Eu am facut livrari de marfuri prin posta (o mica firma de distributie consumabile IT...) si cumparari de la importatori de aceste produse si niciodata nu am pretins si nu mi s-a pretins sa suport comisioanele bancare.
Din cand in cand fac cumparaturi pentru familie prin posta de la diferiti furnizori si niciodata cel ce-mi livreaza marfa nu-mi cere sa platesc comisionul bancar aferenta sumei pe care o virez in contul sau.
Inseamna ca bancile cu care lucram nu sunt aceleasi.
Eu lucrez cu doua banci. La niciuna din ele pe extrasul de cont al asociatiei nu ajung comisioanele luate de banca pentru banii care intra in cont. La niciuna din ele.

De aici vine neintelegerea noastra. Pe email va pot trimite o bucatica din extrasul de cont de la una din banci ca sa vedeti despre ce vorbesc cu incasari de la proprietari.

Si eu fac cumparaturi pe internet. Comisionul mi-l ia banca mie din cont si transfera vanzatorului strict suma pe care o scriu eu in operatiune. Nu se duce la el comisionul meu la transfer din contul meu in contul lui. Mi se scade mie din sold.
Acesta este un sistem modern de lucru cu furnizorii, iar banca este un prestator de servicii care ne pune la dispozitie mediul ei de lucru pentru a ne usura munca si a ne asigura banii.

Da, aveti dreptate pentru mine personal fac toate platile DOAR prin banca, facturile le primesc toate pe email, nu sunt batut in cap si un incuiat, dar ce sa fac cand trebuie sa ma gandesc si la cei pe care ii "pastoresc" unde trebuie sa fac economie, imi este foarte simplu sa pun administratorul sa depuna toti banii in banca (si aici vorbesc de BCR, care sunt nr.1 in luat bani) si sa faca toate platile prin banca si sa nu ma intereseze de comisioane, dar comisioanele sunt mult mai mari decat dobanzile si atunci prefer sa folosesc serviciile bancii doar in caz de forta majora pentru administratie.
nu exista asociatii sarace, exista asociatii .....ineficiente, ca sa nu zic mai rau.

Cand spun asociatie saraca ma refer la o asociatie care are datorii la frunizori = 0, care are restante = 0, care are terasa si subsolul refacute de un an, si care mai are si ceva banuti, nu in exces dar cat sa nu moara de foame, asa sa nu spunem lucruri mari : "ineficiente".
Nu avem spatii foarte bune de inchiriat ca sa ne dea banii pe dinafara, la asta ma refer cand spun "saraca", nu ne putem compara cu altii care au venituri din chirii care le permite sa faca depozite bancare, probabil daca am avea si noi 2000-3000 din chirii pe luna mai multi ani am fi mai "eficienti".
Ineficienti sunt acei oameni care au bani si nu fac nimic bun, nu aceia care cu bani putini fac mult, aceia se numesc EFICIENTI!!
Si nu vreau sa fac filosofia batului de chibrit, dar e mult de spus aici.

Aici subscriu!

Alte discuții în legătură

Cheltuieli administrative lunare ale asociatiei de proprietari carol39 carol39 Buna ziua. Asociatia de proprietari de care apartin refuza sa imi dea personal raspunsurile la adresele si contestatiile pe care le fac. Le trimite prin ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Plati catre radet doru barbu doru barbu Asociatia de locatari are cont curent in BCR.Plata facturilor RADET se face prin BCR si numai prin BCR( pe factura scrie contul asociatiei la BCR).Ce trebuie ... (vezi toată discuția)