elga50 a scris:
@adriantot
O spun a treia oara, cred, in acest topic....nu e vorba de comisioanele asociatiei pentru plati facturi si intretinere cont, problema in discutie era despre comisionul platit de un locatar care se duce la ghiseul unei banci si-si achita intretinerea, bagand banii in contul asociatiei.
El plateste un comision de depunere pentru aceasta plata, acolo la ghiseu, pe loc. Il plateste in plus fata de intretinere sau, daca depune numai suma pentru intretinere, atunci banca "ii inhata" comisionul, scazandu-i-l din suma depusa, iar in contul asociatiei ajung bani mai putini decat a depus el.
Despre acest comision spun eu ca si-l suporta proprietarul si nu asociatia, ca nu apare in extrasul de cont al asociatiei.
Incerc si eu pentru a nustiucata oara si sper sa nu fie cu suparare.
In contul asociatiei noastre platesc o parte dintre locatarii de apartamente (persoane fizice, proprietari sau chiriasi) si o parte din agentii economici (persoane juridice, proprietari sau chiriasi in aceste spatii comerciale) pe care-i avem in asociatie.
Pentru fiecare plata facuta de cineva catre asociatie apare, de exemplu, pe extras operatiunea prin care intra in cont suma de 750,22 lei sau 256,67 lei (adica exact sumele afisate pe lista de plata pentru si/sau facturate lunar de asociatie agentilor economici). Aceste sume apar pe credit (inacasari).
Imediat sub aceasta operatiune de inacasare apare comisionul de 2 lei, 3 lei, pe debit adica plati, sume scazute din contul asociatiei.
Aceste comisioane apar clar pe extras si sunt suportate de asociatie. Se suporta de toti din asociatie, asa cum am explicat, tot asa cum toti suporta costul chitantelor, facturilor, registrelor de casa...
Noi avem incasari de la proprietari, chiriasi, subchiriasi, agenti economici proprietari si agenti economici chiriasi, institutii de stat (universitate, judecatorie, primarie...) si-ar fi o nebunie sa negociem, sa explicam, sa incheiem conventii cu fiecare ca acestia sa-si suporte comisioanele direct cand faca platile din diferite conturi, din trezoreria statului sau la ghiseul diferitelor banci pe unde au conturi.
Eu am facut livrari de marfuri prin posta (o mica firma de distributie consumabile IT...) si cumparari de la importatori de aceste produse si niciodata nu am pretins si nu mi s-a pretins sa suport comisioanele bancare.
Din cand in cand fac cumparaturi pentru familie prin posta de la diferiti furnizori si niciodata cel ce-mi livreaza marfa nu-mi cere sa platesc comisionul bancar aferenta sumei pe care o virez in contul sau.