avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comision bancar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comision bancar

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata online?

Multumesc,:)
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 07:25, 30 Iunie 2023
@elga
Ati renuntat la leutul portocaliu? La incasari prin transferuri inter/intrabancare nu imi iau mie comision. La depuneri la ghiseu e alta mancare de peste.

Pe extrasele lor apare distinct comisionul daca cineva imi plateste la ghiseul bancii.
De exemplu daca Popescu plateste 100 lei la ghiseul bancii (depunere in cont) in extras imi apare incasarea lui de 100 lei si 10 lei comision operatiune.
Deci el a platit cat scria pe lista si imi ia mie direct din cont comisionul.
La lista urmatoare am grija ca toate comisioanele de operatiuni (comison cont, comision card, plati ... 1 leu sau 2.51 lei / operatiune) sa se repartizeze ca si cheltuiala administrativa la toata lumea, dar cei 10 lei comision ai lui Popescu se repartizeaza doar lui.
Am considerat-o situatie atipica de comisionare pentru ca Popescu a inteles ca inloc sa-si foloseasca internet bankingul lui si sa plateasca el un comision mic, ma forteaza pe mine sa platesc un comision mare, si culmea la incasare.
Probabil ca asa se procedeaza la ghiseu.
Eu nu am avut niciodata asemenea situatie pentru ca cei care au facut plata intretinerii prin banca au facut-o numai daca aveau internet banking sau prin OP din contul lor in contul asociatiei, fie ca ei sunt la banca asociatiei, fie la alta banca.
Ce rost are sa se duca la ghiseul bancii si sa nu vina la mie sa plateasca? Asta n-as putea-o intelege.

Deci repet, cu leutul la o asociatie si cu ciocanelele incrucisate la alta asociatie nu am platit niciodata comision de incasare.
Dar mi-a trimis @adriantor un extras de cont si am vazut cu ochii mei o multine de comisioane la incasare. Asa am inteles deplin despre ce vorbea.
Si eu aveam aceeasi intrebare de ce s-ar duce sa depuna la ghiseu inloc sa vina la mine.
M-am lamurit, programul nu le permite sa ajunga in cele 3 zile de incasare in orarul stabilit. Si pe langa locul lor de munca au o sucursala a acestui "leutz" si le e mai comod asa. De ce nu platesc din contul lor prin banking sau OP asta nu o mai stiu, poate nu au, sau poate nu au cont de lei (sunt familii de alta nationalitate)
Una peste alta, am rezolvat-o asa cum explicam mai sus.
Comisioanele bancare de care se lovesc asociatiile sunt de mai multe feluri, functie si de banca, si se recupereaza astfel:
1. comision de administrare cont este cheltuiala si se recupereaza pe CPI
2. comision plati furnizori este cheltuiala si se recupereaza pe CPI
3. comision de incasare in cont (cand intra banii in contul asociatiei):
a. daca este la depunere incasari intretinere/alimentare cont (ceea ce nu cred ca este vreo banca care sa ia comision la alimentare cont) este cheltuiala si se recupereaza pe CPI
b. daca este din depunere plata cote intretinere locatar/proprietar/chirias aici intra si proprietar de spatiu comercial, este cheltuiala pe beneficiar si se recupereaza de la proprietar prin lista de plata urmatoare
c. daca este din depunere plata chirie (contract inchiriere spatiu al asociatiei) atunci asociatia are un profit din chirie, iar comisionul respectiv intra pe cheltuieli si se recupereaza pe CPI.
O observatie daca imi este permis; din dobanda incasata de la banca nu se poate scadea ''compensa'' niciun fel/tip de comision, dobanda se inregistraza in fd. speciale si poate fi utilizata numai in cheltuieli de reparatii si modernizare.
Numai bine!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am actionat in instanta asociatia de proprietari fiindca imi trecea pe lista de plata comisionul pe care banca i-l percepea si actiunea mea a fost admisa.

Dosar nr 2898/245/2021 de la judecatoria Iasi. Hotararea a ramas definitiva.
Prin urmare, comisioanele pe care banca le percepe asociatiei de proprietari nu pot fi distribuite doar la cei ce fac plati electronice ci la toti locatarii.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli administrative lunare ale asociatiei de proprietari carol39 carol39 Buna ziua. Asociatia de proprietari de care apartin refuza sa imi dea personal raspunsurile la adresele si contestatiile pe care le fac. Le trimite prin ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Plati catre radet doru barbu doru barbu Asociatia de locatari are cont curent in BCR.Plata facturilor RADET se face prin BCR si numai prin BCR( pe factura scrie contul asociatiei la BCR).Ce trebuie ... (vezi toată discuția)