avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cuvantul copilului minor in fata instantei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cuvantul copilului minor in fata instantei

bun gasit

daca un tatic divortat de cativa ani, care se impaca foarte bine cu fiul sau de 12 ani ( incredintat mamei ) si de care are grija in toti acesti ani ( ramanand langa el ), doreste sa redeschida proces de custodie ( pentru ca asa doreste si fiul ), ce sanse are si in ce conditii ?

multumesc
V-am pus o serie de intrebari care imi puteau face o parere ca sa va ajut. Legal.
Ce spuneti dv. ca se intampla intr-o familie in anumite situatii nu e valabil pentru toate familiile si, oricum, majoritatea lucrurilor sunt normale.
E normal sa i se transmita copilului ca nu e puiul noului barbat al mamei, cat mai direct cu atat mai bine pentru relatia copilului cu tatal lui biologic (dv.). Ar fi o minciuna sa i se transmita altceva.
Uneori legatura mamei cu copilul e mai puternica, alteori nu. In cazul dv. imi pare iar un lucru bun.
Repet: practic nu va temeiuri legale pentru a solicita modificari.
legat de raspunsul la intrebare 5, am urmatoarele intrebari:

6 - ma pot trezi in fata unei decizii judecatoresti in care accesul "egal si comun " la timpul liber al copilului meu sa fie permis in niste limite foarte restrictive, gen 2 weekenduri pe luna, si eventual in vacanta de vara un concediu de 2 saptamani din cele 3 luni de vacanta ? poate exista si formularea : " in limita timpului liber al copilului si a bunului simt " ?

7 - custodia comuna este acelasi lucru cu tutela legala comuna? spre exemplu mama poate decide unilateral plecarea in strainatate sau mutarea la alta scoala, sau din acel moment sunt necesare 2 semnaturi ?

8 - pentru deschiderea unui astfel de proces ( cu accept pentru domiciliu la mama ) este necesara dovada unui job ( serviciu cu carte de munca ), chiar daca fac dovada unei atitudini parentale exemplare in cei 5 ani trecuti ( inclusiv plata integrala si la timp a pensiei alimentare ) ? daca fac dovada existentei unor mosteniri indirecte ( bunici-parinti-eu) din care pot trai decent, ma incadrez la "venituri" ?

9 - pornind de la urmatorul articol <<< Art. 102 - Autoritatea tutelara poate da incuviintare copilului, la cererea acestuia, dupa implinirea virstei de 14 ani, sa-si schimbe felul invataturii ori pregatirii profesionale stabilita de parinti sau sa aiba locuinta pe care o cere desavirsirea invataturii ori pregatirii profesionale. >>>, inteleg ca minorul incepe sa aiba un cuvant mai greu sau chiar final?
restabilirea domiciluiului minorului la tata nu este un proces usor, in special datorita cutumei instantelor de judecata. depinde forate mult si ce va declara minorul cand va fi audiat de instanta , avnd 12 ani. cel mai indicat ar fi sa va angajati un avocat pentru ca sa va conduca procesul si sa va fie administrate probele procedural.adevarul juridic este adevarul probat in mod procedural. prin urmare, chiar daca detineti probele necesare, daca acestea nu vor fi administrate procedural ( iar acest lucru il cunoaste doar un specialist) riscati ca raspunsul la intrebarea 6 sa fie da.

exista mult notiuni pe care le doriti a fi lamurite. la unele , vi se poate raspunde pe forum, la altele nu, deoarece trebuie apreciat la ansamblul probelor la cazul in speta, ceeace presupune un studiu de caz.
custodia comuna inseamna exercitarea autoritatii parintesti in comun, nu tutela comuna , tutela fiind cu totul alta institutie juridica. daca aveti custodie comuna mama , teoretic nu poate scoate minorul din tara facra acordul dvs.....spun teoretic deoarece poate solicta expres acest lucru....

6. Da, aceasta este o varianta in functie de ce solicita fiecare parte. Programul se solicita de parti, instanta admite unul din ele, ca regula, insa nu e musai.
7. Sunt necesare 2 semnaturi pana la o hotarare contrara.
8. Venituri sunt venituri, orice venituri legale, dovedite; nu conteaza ca sunt din stat degeaba, din mosteniri sau castig la loto.
9. POate avea un cuvant mai greu sau final in functie de ce anume solicita el; nu puneti pe umerii copilului decizia, e prea grea totusi.
Daca copilul vrea sa se mute la internat, de exemplu, si mama nu-l lasa, el poate castiga asta in instanta daca dovedeste ca e mai bine pentru invatatura lui. ASta la 14 ani.
va multumesc frumos pentru ajutorul dvs. in consultanta acordata, si va rog sa intelegeti ca nu din disperare ma informez in cele mai mici amanunte, ci pentru ca, daca voi angaja un avocat, EU sunt cel care impune conditiile.

prin prisma experientei de viata, si mai ales a divortului initial ( in care femeia-avocat pe care o angajasem a considerat in ultima secunda sa lase copilul mamei, desi eu cerusem invers - chiar daca eram constient ca nu aveam nicio sansa ) am invatat sa nu am niciun pic de incredere in mesteri sau meseriasi, fie ei tamplari, electricieni, instalatori sau chiar avocati.

de aceea consider ca este absolut necesar sa dobandesc cunostinte cat mai aprofundate legate de orice aspect al vietii de care ma lovesc la un moment dat si pe care trebuie sa-l rezolv EU, angajand persoane care au "scule" si "experienta" in asa ceva, sa execute o "lucrare" impusa si coordonata de mine, nu sa las la aprecierea lor sa faca cum ar fi mai bine.

intrebarea 10:
care este diferenta dintre conceptul de custodie comuna si tutela comuna ?

Alte discuții în legătură

Custodie comuna pop_maria pop_maria fostul prieten cere custodie comuna si domiciliul copilului sa ramana la mama asa cum a fost stabilit.........are deja un program de vizitare stabilit si ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)
Custodia tatalui  As avea o intrebare.Am o prietena in varsta de 15ani si e in custodia mamei,si nu mai doreste sa stea cu mama ei ar vrea la tatal ei .(Parinti ei au divortat ... (vezi toată discuția)