tatutzul a scris:
care este diferenta dintre conceptul de custodie comuna şi tutela comuna?
Prima presupune că
ambii parinţi sunt
vii şi ... "foarte vii" (nedecăzuţi din drepturile parinteşti, nepuşi sub interdicţie, etc).
A doua presupune că
ambii parinţi sunt
morţi sau ...aproape "îngropaţi" (Se instituie tutela dacă ambii părinţi sunt decedaţi, necunoscuti, declaraţi judecătoreste morţi sau disparuţi, decazuţi din drepturile parinteşti etc.)
Termenul custodie provine din gândirea de tip copy-paste. (de pe lângă Marele Canion şi mai încoace)
În limba
română ( a se vedea DEX)
custodie înseamnă: pază, păstrare a unui
OBIECT
Observând diferenţa dintre micuţa FIINŢA UMANÃ şi patul în care doarme, legiuitorul român a preferat noţiunea de
autoritate părintească.
Este adevărat că, printre contraţii noştri (avocaţi) pot fi întâlniţi şi "electricieni" sau alţi "meseriaşi". Nu contest.
Dar, dacă eu am dobândit de la 3 ani "cunoştinţe aprofundate despre electrictate" cu două degete vârâte într-o veioză :dance4: asta nu înseamnă că voi alege să surubăresc singură orice obiect electric de prin casă. Dimpotrivă, asta ar trebui să mă ajute să aleg "meseriasul" care trebuie.
ªi...ştiţi ce este interesant? CUVÂNTUL are cea mai mare forţă în instanţă. O singură METAFORÃ poate acţiona ca o mătură de proporţii cosmice pentru tot tratatul de drept pe care l-a recitat antevorbitorul.