avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cuvantul copilului minor in fata instantei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cuvantul copilului minor in fata instantei

bun gasit

daca un tatic divortat de cativa ani, care se impaca foarte bine cu fiul sau de 12 ani ( incredintat mamei ) si de care are grija in toti acesti ani ( ramanand langa el ), doreste sa redeschida proces de custodie ( pentru ca asa doreste si fiul ), ce sanse are si in ce conditii ?

multumesc
tatutzul a scris:

mda ... trist ... foarte trist :sorry:

intrebarea 11: in prezenta cui are loc audierea copilului ?

intrebarea 12: ce gen de intrebari i se adreseaza ?

11. Copilul nu se audiază ci se ascultă, iar dacă a împlinit vârsta de 10 ani ascultarea este obligatorie. Acultarea se face doar de către judecător fără prezența nici unei persoane.

12. Copilului i se vor adresa întrebările pe care judecătorul le consideră utile soluționării cauzei.

mda...este întradevăr trist.... și chiar foarte trist dacă unii părinți au tendința de a gândi în modul în care gândiți D-voastră cu privire la relațiile dintre părinte și copil.
Din păcate este foarte probabil ca această atitudine a părinților să fie resimțită de către copil sub forma unor frustrări care-și vor pune amprenta asupra lui și la maturitate.

Foarte bine spunea cineva mai sus - aveți nevoie de consiliere psihologică D-voastră, nu copilul.

Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
Patrick_, utilizator
interesant este ca paralel si aproape de la inceputul discutiilor libere pe forum, am primit si primesc constant pe mesageria privata a acestui site semnale extraordinare, atat profesionale dar si de incurajare ... sa fie oare vorba de ceva mai multa atentie in lecturarea postarilor mele sau poate este doar intamplator faptul ca, in privat, avocatii- barbati sunt mai activi?

ca sa fiu insa corect pana la capac, doresc sa multumesc in mod special moderatorului gi-jane2, care mi-a oferit un deosebit si impartial ajutor juridic, si apoi doamnelor av.antoanelageaman si romascanu, care au mi-au daruit replici intemeiate si demne de tot respectul pe care il pot purta unei persoane cu verticalitate in profesia aleasa - adanca reverenta

intrebarea 13: raspunsurile minorului sunt consemnate in vreun fel ?
Pentru o CORECTA intelegere a ceea ce va urma, incep prin a spune ca am prieteni psihologi (cu pregatire la nivel de master şi doctorat in universitati din afara granitelor noastre - si spun asta pentru ca titlul de doctor luat pe plaiurile noastre a capatat, din nefericire, un soi de luciu suspect). Nu pun etichete unei profesii (nu-mi luati cuvintele la modul general).


Psihologii, psihanalistii si alte "rude" sunt dornici sa inchesuie o fiinta umana in tiparele unor definitii simple. Putini ajung sa surprinda polivalenta naturii umane.

Da-le un crampei din adancul celei mai frumoase parti :yeah: a vietii tale emotionale si vor fi tentati sa :confused: identifice cauze si sa propuna remedii.

Daca ar fi sa facem un exercitiu imaginativ si sa credem ca ar exista vreunul dintre ei care sa nu fi auzit de Shakespeare ori Sofocle (deci fara putinta de a ghici povestea/mitul), ma tem ca "solutiile" lor ar suna cam asa:

- soarta lui HAMLET ar fi putut fi evitata cu ajutorul unui bun psihanalist junghian
- OTHELO ar fi putut sa-si sublimeze agresiunea pe canapeaua unui psihanalist
- ROMEO ar fi putut gasi pe cineva mai potrivit dupa te miri ce terapie matrimoniala
- OEDIP ar fi putut sa-si impartaseasca problemele cu ceilalti in cadrul terapiei de familie
- etc.

So (lasand "psihanaliza" pe seama celor care au parcurs mai multe faze ale lunii cu papucii de casa ai acestei familii) sa recapitulam aspectele JURIDICE concrete ale acestei spete

- minor cu varsta de 12 ani
- autoritate parinteasca scindata conform VECHII reglementari (incredintat unuia dintre parinti potrivit vechiului Cod al Familiei - in speta mamei)
- exercitarea in fapt neingradita a dreptul COPILULUI (in primul rand) de a avea legaturi personale cu parintele caruia nu i-a fost incredinţat (tatal în speta).

PLUS
art 46 din Legea 71/2011 - "Dispozitiile hotararilor judecatoresti privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si pariniii lor divortati inainte de intrarea în vigoare a Codului civil (n.ns. NOU) pot fi modificate potrivit dispoziţiilor art. 403 din Codul civil".

Pana aici daca privim, trecerea de la vechi la NOUL cod civil reprezinta o schimbare majora de conjunctura care motiveaza o actiune de "reinstaurare" a autoritatii parintesti comune si obtinerea unei noi hotarari judecatoresti.

Cum va arata in concret aceasta hotarare depinde de o seama de amanunte ce nu pot fi toate discutate pe un forum, ci in biroul avocatului.


PS: Atentie la "semnalele profesionale" din mesageria privata. Daca le-ati cerut dvs. e OK. Daca nu, e ingrijorator. As vrea sa cred ca mesageria privata a acestui forum nu este folosita pentru ...prostitutie intelectuala. Daca ma insel, atunci va rog sa ma luminati (chiar si prin mesaje private).
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
romascanu, moderator
Dap, imi schimb meseria... :D Intotdeauna va exista un Hamlet pe care-l vom aprecia, dar nu prea ne dorim tragedia lui in familia noastra. :p

Sunt de acord cu cele aratate de colega Romascanu, doar ca eu nu vad logica pentru care o instanta ar modifica situatia actuala.
Nu spun ca nu sunt temeiuri, or fi, dar nu le cunosc pentru ca discutia s-a axat mai degraba pe alte aspecte. Poate si din culpa mea. :sorry:

Din cele aratate nu vad nici temei, nici transparenta userului si nici nu-mi pot da seama de starea copilului, or asta e esentiala.
Probabil ca in biroul unui avocat aceste amanunte care nu ne sunt cunoscute vor schimba intr-un sens sau in altul situatia reala.

Cat despre mesageria privata, consider lipsa de profesionalism aceasta agatare a potentialilor justitiabili care nu au bani de asistenta juridica si transformarea lor fortata in clienti. Prin mangaierea orgoliului acestora si descrierea cauzelor asemanatoare mai mult sau mai putin reale.
Feriti-va!
Minorul va fi ascultat in camera de consiliu de catre judecator, iar raspunsurile sale vor fi consemnate de catre grefier intr-un proces- verbal pe care aveti posibilitatea sa-l lecturati ulterior la dosar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodie comuna pop_maria pop_maria fostul prieten cere custodie comuna si domiciliul copilului sa ramana la mama asa cum a fost stabilit.........are deja un program de vizitare stabilit si ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)
Custodia tatalui  As avea o intrebare.Am o prietena in varsta de 15ani si e in custodia mamei,si nu mai doreste sa stea cu mama ei ar vrea la tatal ei .(Parinti ei au divortat ... (vezi toată discuția)