avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire diurna
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire diurna

urmeaza sa plec in strainatate si am fost pus sa-mi fac cont in banca pentru diurna in euro. Am poprire pe salar 1/3 din venitul lunar care mi se retie la serviciu, dar banca mi-a blocat contul. ce trebuie sa fac sa-mi pot scoate diurna?
Inteleg simplu asa: diurna nu poate fi poprita conform art. 728, alin. (7), din NCPC, dar o parte din ea, fiind venit salarial, poate fi poprita conform art. 728, alin. (1) din NCPC.

Daca executorul nu cunoaste prevederile Legii nr. 571/2003, cu atat mai bine pentru cel urmarit silit si care are diurna.

Dar poate sunt si executori care cunosc prevederile Codului fiscal.
Nu am stiut care este valoarea diurnei in cazul de fata, iar mesajul pe care l-am scris doream sa fie un ajutor in situatia in care diurna nu depasea 87,5 euro/zi.

Si acum intrebarea: suma din diurna (pentru intern sau pentru extern) care depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice poate fi poprita?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
ContSters233678, utilizator
Da, cred ca aveti dreptate. Asa ar fi logic.
Eu aveam in vedere prevederile art. 83 lit. k) din L 76/2012 pentru punerea în aplicare a NCPC,
orice dispozi?ii contrare acestuia sunt abrogate la data intrării în vigoare a noului cod, chiar dacă sunt prevăzute în legi speciale

Dar, prevederile din codul fiscal sunt ulterioare legii 76/2012, deci se aplica.

Excelenta motivare.

p.s., cand am zis ca nu se aplica, dl anuntase deja ca poprirea e sub 87.5 EUR pe zi
p.s.2 : daca ar fi poprire pe codul de procedura civila, nu as infiinta poprirea pe diferenta, pentru ca in codul de procedura civila nu se prevede nici un cuantum, iar codul fiscal nu se aplica. Diurna este asimilata veniturilor salariale doar pentru a fi impozitata ca atare.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Buna ziua, am si eu un cont care l-am deskis pentru a-mi intra diurna in euro, aceasta diurna nu depaseste 87,5 euro/luna. Am fost in litigiu cu o alta banca, mi s-a pus poprire pe salariu 1/3, mai am 1 luna si jumatate si ajung acasa. Daca am contul blocat in care imi intra diurna, ce as putea face ca sa imi pot scoate banii din cont? Stiu ca de banii proveniti din diurna nu se pot atinge.
Buna ziua.as dori un raspuns la o intrebare
Buna ziua.as dori un raspuns la o intrebare

Alte discuții în legătură

Drepturi diurna pentru deplasare in exteriorul tari. tanasiecristian tanasiecristian Buna ziua.am avut contract de munca cu o firma de transport din Romania desfasurindu-mi activitatea pe teritoriul U.E. vreau sa intreb daca am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Poprire pe diurna gabrielaghi gabrielaghi O lamurire va rog: diurna poate fi supusa popririi? este mentionat in Codul de procedura civila la art.728 ca diurnele nu pot fi urmarite pentru nici un fel de ... (vezi toată discuția)
Diurna impozabila sau nu? ohiki ohiki Buna ziua. Am o prietena care lucreaza in strainatate cu detasare dar are contract in Ro. Conform contractului primeste in tara salarul minim si pentru ... (vezi toată discuția)