avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Educati pentru a deveni buni mincinosi
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Educati pentru a deveni buni mincinosi

We discovered there were some Eastern Europeans who could defeat the polygraph at any time. Americans are not very good at it, because we are raised to tell the truth and when we lie it is easy to tell are lying
translated by u.b.i.k.
Am descoperit ca exista unii est-europeni care puteau invinge poligraful oricand. Americanii nu sunt prea buni la asta deoarece suntem crescuti sa spunem adevarul iar atunci cand mintim este usor de observat.
Extras din depozitia celui de al VIII-lea director al CIA, Richard McGarrah Helms
[ link extern ]

Unu. Stapanul zgarcit chiar invata sluga hoata? Cand am citit afirmatia d-lui Helms am zambit si mi-am zis: "astea-s gogosi bune de pus intr-un discurs republican de 4 iulie" ... apoi am cazut pe ganduri reamintindu-mi ca in copilarie si adolescenta (ca sa nu trebuiasca sa faceti speculatii va scriu ca numesc "copilarie" perioada dintre 1972 si 1982 iar "adolescenta" ceilalti ani pana prin 1986) am fost educat:
- sa spun unele lucruri in public si la scoala si cu totul alte lucruri acasa (de ex. "iar au luat boii curentul!" era o afirmatie care nu trebuia facuta decat in intimitatea caminului familial inaintea desfasurarii ritualului de aprindere a lampii cu carbid si a lumanarilor in timpul penelor de curent programate de guvern;
- sa ma prefac ca nu-mi amintesc NICIODATA de fata cu strainii ce discutau parintii mei despre guvern, inclusiv bancurile politice;
- sa induc in eroare orice persoana in care nu aveam deplina incredere cu privire la: dorinta mea de a vedea cum este in occident unde traiau rudele (Arpi-bacsi, emigrat in USA 1936 si Maria, emigrata in RFG in 1972) care ne aduceau in casa minuni ori de cate ori ne vizitau;
- etc.
Doi. Minciuna, ca orice mestesug, se deprinde in timp, cu exercitiu. Mintind zi de zi de-a lungul multor ani, majoritatea celor care au crescut in comunism au ajuns sa se priceapa destul de bine la asta. Minciuna a ajuns atat de raspandita incat romanii ajunsesera sa-i spuna minciunii "viata". In cele din urma, generatiile de mincinosi care pareau ca vor sa renunte la minciuni, ajunse aparent la capatul rabdarii dupa atatea minciuni indurate au facut o gaura in steag si l-au fortat sa fuga de la conducerea Romaniei prin proteste publice pe mincinosul-sef - cel care ne cerea in timp ce ne despica visele cu mana lui dreapta: "dragi tovarasi si pretini, sa facem totu' ....".
Trei. Dar obisnuinta-i a doua natura asa ca ... Daca tot ne-am obisnuit cu minciuna , pe cale de consecinta avem:
- absolventi de liceu care dupa cel putin 12 ani de educatie scolara nu stiu sa scrie corect propozitii simple, nu stiu tabla inmultirii si nu pricep nimic din relatia de proportionalitate (daca A este mai mare de 3 ori decat B iar B este mai mic de doua ori decat C atunci A este fata de C ... );
- in fiecare an, cate o armata de studenti la facultati care scot pe banda rulanta licentiati-someri imbecili care de abia reusesc sa gangaveasca denumirea completa a facultati - chipurile - absolvite de ei.
- masteranzi masterizati la nivelul pretului diplomelor de master in ... primite fara nicio noima la taraba diplomelor universitare;
- doctori in diverse domenii de cunoastere de care n-a auzit nici dracu' asta-i varianta eleganta; doctori in stiinte cu lucrari copiate de pe internet, asta-i varianta "de fortza" doctori in ... "Nu cumva si-a mai luat doctoratul in asta si ... " sau "doctorii facuti din doctori care tac malc " asta-i varianta pentru super-doctori!
Patru. Cele doua fete ale romanului de rand.In fiecare an ne plangem de minciunile guvernantilor dar, pe ascuns, incurajam minciuna. Ii repudiem in public pe cei prinsi ca au copiat la bac dar ne batem cu politistii daca vor sa-i prinda pe "ai nostri" copiind la bac dupa ce noi am dat mita ca sa-l promoveze. Ne dorim guvernanti competenti si bine educati dar dam spaga/mita pentru ca fiul/fica nostru/noastra sa aiba macar un cinci la licenta. Vedem ca universul se umple de doctori in ... rahat ... dar nu facem nimic ca sa-l ... vidanjam eficient.
Cinci. Cum vidanjam universul intr-un mod eficient? Cum scapam de minciuna? Cum scapam de mincinosi? Cum scapam de raul acesta? Cum?
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cel mai recent răspuns: edeneve , utilizator 11:18, 5 Februarie 2014
themis a scris:

u.b.i.k., omiteţi esenţialul: Scrisoarea a III-a nu este o lucrare de istorie. Aşa cum nu sunt nici Cidul, nici Cîntecele lui Roland, nici Iliada sau Odiseea.

Foarte adevarat. Insa influenta domnului Mihai Eminescu a mers atat de departe incat imaginea falsa izvorata din Scrisoarea III-a este mult mai populara si mult mai puternica decat imaginile iesite din cartile de istorie (nici acestea nu pacatuiesc prea des prin obiectivitate). Pentru ca se apropie ziua de 23 a lunii august care ne aminteste atat de batalia din 1595 cat si de lovitura de stat din 1944, ambele evenimente fiind gonflate propagandistic, victoria tactica de la Calugareni devenind o uriasa victorie antiotomana iar evenimentul din 1944 ajungand pana la nivelul de "Revolutie antifascista si anticapitalista" amintesc aici ceea ce domnul Toparceanu, spre a ne dezvolta simtul critic si rezistenta la minciuna gogonat-poetica, a gasit de cuviinta sa ne zica prin urmatoarea parodie:

Oștile păgâne pasă la hotare.
Mihai-vodă șade la o masă mare.
Căpitanii-n juru-i beau, se veselesc,
Când deodată-n sală intră-un sol turcesc.
— Padișahul nostru m-a trimis la tine
Să-i plătești tributul ce i se cuvine!...

Mihai-vodă tace. Oaspeți, mare-mic,
Cu onor din teacă spedele-și ridic.
Luna varsă raze dulci și auroase,
Căpitanii-și scutur coamele pletoase.
Iat-acum se scoală doamna-i tinerică
Rumenă, suavă ca o zambilică.
Sub hlamidă-i saltă rotungioru-i sân,
Crini și garofițe pe-al ei chip se-ngân,
Părul pe-a ei frunte joacă grațios,
Ochii cu tristețe cat-acum în jos:

— Unde este timpul cel de altădată
Când Mihai Viteazul știa să se bată?
Cela ce-n primejdii stă și se gândește
Inamicii țării jugu-i pregătește.
Pentru tron, mărire, dulcea-i soțioară
Gata-i să se ducă și-n locu-i să moară!
Doamne, tu ai dreptul s-o abandonezi,
Dar nu ai pe-acela plângând ca s-o vezi,
Du-te, mori în luptă, dulcele meu mire,
Că de nu ești vrednic, plec la mănăstire!

Atunci Mihai-vodă se scoală deodată
Și spre sol întoarce fața-i gândurată:
— Mergi și spune celui care te-a trimis
Că Mihai Viteazul ochii n-a închis.
Au voiești pe țară biruri noi a pune?
Au vrei să iau pielea de pe Națiune?...
Padișahul vostru, fără de-nconjor,
Vrea să nimicească p-acest brav popor.
Dar mai bine piară dacă i-a fost dat,
Decât cu rușine, mic și atârnat!
:happy:

Și zicând acestea, ia o bardă-n mână,
Iute strânge-n juru-i armia română
Și cu ea de-a valma, făr' să zăbovească,
Sfarmă și respinge armia turcească.
Chiar și Sinan-Pașa, plin de umilinți,
A căzut în apă și-a pierdut doi dinți.

Iar Mihai Viteazul, după două ceasuri,
Nalță-o mănăstire și trei parastasuri!



GabrielaA a scris:

:hm: Eu cred ca adevarata problema nu este imaginea gresita pe care si-ar forma-o copiii, ci felul in care sunt invatati sa gandeasca.
Practic, esti invatat sa iei totul de-a gata procesat, fara intrebari si trairi emotionale uitand ca pe la trei ani ai isterizat toti adultii cu clasicul \"de ce\".
...
Ci marea problema, cum am spus mai sus, este lipsa noastra de inertie, de miscarea asta by default, \"crede si nu cerceta\".


:bow:

Foarte adevarat. Cat timp nu-i invatam pe tineri stiinta indoielii sistematice vor fi vulnerabili la minciuna. Vor crede ca exista o fiinta careia daca i te rogi destul de mult te ajuta sa promovezi examenele grele, sa castigi concursul pentru un post bine platit sau chiar sa-ti fidelizeze partenerul infidel, vor crede chiar si ca la fiecare 4 ani un nou guvern format din oameni cinstiti si inteligenti ii inlocuieste pe escrocii parsivi dinainte. Vor crede aproape orice.


Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
u.b.i.k. a scris:

vor crede chiar si ca la fiecare 4 ani un nou guvern format din oameni cinstiti si inteligenti ii inlocuieste pe escrocii parsivi dinainte.



Cum adică? Nici acesta nu este un adevăr? Înseamnă că nu mai am în ce să cred?

Eram convins că e aşa, iar domnia voatră, u.b.i.k., mi-aţi retezat singurul punct de sprijin pe lumea asta. Aşteptam cu sufletul la gură să treacă cei patru ani, s-o pot lua de la capăt cu speranţa.

Ce voi mai face eu de acum încolo?

:beer:
Cred ca este destul de dificil sa nu mintim, mai mult sau mai putin, mai grav sau mai lejer, sa spun asa. Sigur, minciuna este un fel de "intretinuta" social, jucata si pasata de la un individ la altul, iar in aceasta profesie se pare ca te obisnuiesti usor cu ea, in cazul in care inainte nu prea o utilizai pentru ca nu aveai un motiv obscur sau bine intemeiat. Este greu uneori sa recunoastem ca comitem reprobabilitati, insa, uneori ne salveaza de probleme sau dezastre, insa in realitatea de azi, minciuna este utilizata exclusiv ins scopuri daunatoare, de umilire, manipulare de toate felurile etc. Din pacate, cei care au trait mai multi ani in fostul regim, au cumva impregnat in adn, daca pot sa spun astfel si azi gasesc ceva natural sa ascunda unele lucruri total banale sau cu ajutorul carora, demult, putea obtine unele beneficii....cand profesia impune, uneori nu putem spune nu..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adevar si minciuna trope_doi trope_doi “Uneori adevarul iese la suprafata fara sa fie cautat” (Menandros) Foarte multi oameni scriu si/sau vorbesc despre adevar… Unii spun: ... (vezi toată discuția)
Afirmatii facute in fata instantei si dovedite ca neadevarate - consecinte ContSters338989 ContSters338989 In cererea reconventionala , piritii au mintit faptul ca au construit intreaga casa ce se afla in litigiu . Expertiza a demonstrat ca imobilul este acolo din ... (vezi toată discuția)
De ce nu sunt depistati martorii mincinosi chiar atunci cand depun marturie? ionescuioanamaria ionescuioanamaria De ce nu sunt depistati martorii mincinosi chiar atunci la procese dupa ce au depus marturie? Oare de ce se numesc avocati, judecatori si procurori, daca nu ... (vezi toată discuția)