avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Educati pentru a deveni buni mincinosi
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Educati pentru a deveni buni mincinosi

We discovered there were some Eastern Europeans who could defeat the polygraph at any time. Americans are not very good at it, because we are raised to tell the truth and when we lie it is easy to tell are lying
translated by u.b.i.k.
Am descoperit ca exista unii est-europeni care puteau invinge poligraful oricand. Americanii nu sunt prea buni la asta deoarece suntem crescuti sa spunem adevarul iar atunci cand mintim este usor de observat.
Extras din depozitia celui de al VIII-lea director al CIA, Richard McGarrah Helms
[ link extern ]

Unu. Stapanul zgarcit chiar invata sluga hoata? Cand am citit afirmatia d-lui Helms am zambit si mi-am zis: "astea-s gogosi bune de pus intr-un discurs republican de 4 iulie" ... apoi am cazut pe ganduri reamintindu-mi ca in copilarie si adolescenta (ca sa nu trebuiasca sa faceti speculatii va scriu ca numesc "copilarie" perioada dintre 1972 si 1982 iar "adolescenta" ceilalti ani pana prin 1986) am fost educat:
- sa spun unele lucruri in public si la scoala si cu totul alte lucruri acasa (de ex. "iar au luat boii curentul!" era o afirmatie care nu trebuia facuta decat in intimitatea caminului familial inaintea desfasurarii ritualului de aprindere a lampii cu carbid si a lumanarilor in timpul penelor de curent programate de guvern;
- sa ma prefac ca nu-mi amintesc NICIODATA de fata cu strainii ce discutau parintii mei despre guvern, inclusiv bancurile politice;
- sa induc in eroare orice persoana in care nu aveam deplina incredere cu privire la: dorinta mea de a vedea cum este in occident unde traiau rudele (Arpi-bacsi, emigrat in USA 1936 si Maria, emigrata in RFG in 1972) care ne aduceau in casa minuni ori de cate ori ne vizitau;
- etc.
Doi. Minciuna, ca orice mestesug, se deprinde in timp, cu exercitiu. Mintind zi de zi de-a lungul multor ani, majoritatea celor care au crescut in comunism au ajuns sa se priceapa destul de bine la asta. Minciuna a ajuns atat de raspandita incat romanii ajunsesera sa-i spuna minciunii "viata". In cele din urma, generatiile de mincinosi care pareau ca vor sa renunte la minciuni, ajunse aparent la capatul rabdarii dupa atatea minciuni indurate au facut o gaura in steag si l-au fortat sa fuga de la conducerea Romaniei prin proteste publice pe mincinosul-sef - cel care ne cerea in timp ce ne despica visele cu mana lui dreapta: "dragi tovarasi si pretini, sa facem totu' ....".
Trei. Dar obisnuinta-i a doua natura asa ca ... Daca tot ne-am obisnuit cu minciuna , pe cale de consecinta avem:
- absolventi de liceu care dupa cel putin 12 ani de educatie scolara nu stiu sa scrie corect propozitii simple, nu stiu tabla inmultirii si nu pricep nimic din relatia de proportionalitate (daca A este mai mare de 3 ori decat B iar B este mai mic de doua ori decat C atunci A este fata de C ... );
- in fiecare an, cate o armata de studenti la facultati care scot pe banda rulanta licentiati-someri imbecili care de abia reusesc sa gangaveasca denumirea completa a facultati - chipurile - absolvite de ei.
- masteranzi masterizati la nivelul pretului diplomelor de master in ... primite fara nicio noima la taraba diplomelor universitare;
- doctori in diverse domenii de cunoastere de care n-a auzit nici dracu' asta-i varianta eleganta; doctori in stiinte cu lucrari copiate de pe internet, asta-i varianta "de fortza" doctori in ... "Nu cumva si-a mai luat doctoratul in asta si ... " sau "doctorii facuti din doctori care tac malc " asta-i varianta pentru super-doctori!
Patru. Cele doua fete ale romanului de rand.In fiecare an ne plangem de minciunile guvernantilor dar, pe ascuns, incurajam minciuna. Ii repudiem in public pe cei prinsi ca au copiat la bac dar ne batem cu politistii daca vor sa-i prinda pe "ai nostri" copiind la bac dupa ce noi am dat mita ca sa-l promoveze. Ne dorim guvernanti competenti si bine educati dar dam spaga/mita pentru ca fiul/fica nostru/noastra sa aiba macar un cinci la licenta. Vedem ca universul se umple de doctori in ... rahat ... dar nu facem nimic ca sa-l ... vidanjam eficient.
Cinci. Cum vidanjam universul intr-un mod eficient? Cum scapam de minciuna? Cum scapam de mincinosi? Cum scapam de raul acesta? Cum?
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cel mai recent răspuns: edeneve , utilizator 11:18, 5 Februarie 2014
anona1963 a scris:

Cand ne vom pune intrebari in fiecare zi, vom deveni o natiune de filozofi...oamenii se pregatesc intens pe un anumit sector de activitate si cauta sa devina profesionisti prin munca...nu au timp sa contempleze adevarurile universului.



Simplist. ªi eronat. În felul acesta nu vom deveni decît o naţiune de roboţi.

Omul este cu totul altceva decît o maşinărie care produce, indiferent ce ar produce, cuie sau calculatoare.

Îmi aduc aminte de o imagine tulburătoare dintr-un film. Nu mai ştiu care, şi nici nu ar avea importanţă. Un cal care trage la roata unei fîntîni. Pot doar să presupun că s-a perfecţionat atît de mult prin muncă încît, dacă i-ar fi scos cineva hăţurile, nu ar mai fi ştiut să alerge pe cîmpia care se întindea în zare.




Simplist. ªi eronat. În felul acesta nu vom deveni decît o naţiune de roboţi.




Probabil ca da...o singura remarca: am devenit de mult. Nu doar noi, romanii...in SUA sau Japonia exista o masa mare de muncitori, de proletari, ce nu parasesc biroul nici seara, acesta fiind dotat cu dus si pat pentru astfel de situatii....multi "proletari" nu si-au luat un concediu de ani de zile si trudesc ca niste roboti pentru a aduce plus valoare produselor capitaliste. Astfel, cum ramane timp pentru cercetare polivalenta? Capitalismul cere capital, cere productie, iar fara bani nu ai timp de visare....dumneavoastra scrieti frumos, dar viata isi consuma substanta in cu totul alti parametri...
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
anona1963 a scris:





....dumneavoastra scrieti frumos, dar viata isi consuma substanta in cu totul alti parametri...



Iarăşi eronat. Substanţa vieţii este aceea pe care fiecare ştie să i-o dea. Pe care capitalismul, cu toată plusvaloarea produselor lui, nu o poate consuma. ªi pe care munca (absolut necesară şi ea) nu o poate încătuşa, sufocînd-o.

Încercaţi să ieşiţi din exoderma de roboţel. Veţi învăţa, dacă nu să trăiţi altfel, măcar să scrieţi frumos. Cu alte cuvinte, măcar să gîndiţi dincolo de tiparul în care, cu atîta resemnare, vă situaţi.

Cu toate că (mă încearcă gîndul că am dreptate) ceea ce rostiţi este refracţia mult prea distorsionată a ceea ce gîndiţi. Iar asta e bine. Mai e loc pentru speranţă.
Imi cer scuze, dar discursul dumneavoastra pare mai putin realist decat al meu...pare scos din contextul social contemporan, pare desuet...vorbim de regula si de exceptiile ei...viata este asa cum majoritatea o traiesc si nu cum si-ar dori doi, trei intelectuali (care au reusit) sa fie...Caracterul general al unei societati este dat de multime, de cei multi si nu de exceptiile sale...Eu sunt un cetatean care a trait punand intrebari, iscodind si care s-a bucurat de multe ori de viata capitalismului european...dar celor mai multi viata nu le surade deloc. Probabil anti-liberalismul economic si social la care "aplic" prin modul in care inteleg functionarea unei societati ma determina sa vad viata diferit de dumneavoastra. Acum inteleg mult mai bine expresia: "Somnul ratiunii naste monstri"...ma doare mai tare cand vad cum orasul in care am copilarit este ras de pe harta din pct de vedere economic, decat faptul ca cetatenii sai ar putea traii ca niste roboti...este si normal ca astazi trebuie sa fie creativi, pentru ca intradevar, creativitatea este esentiala intr-un mediu ostil in care lupta pentru supravietuire devine una salbatica, tribala...Imi vine in minte o replica dintr-un film romanesc celebru: "Nu stati degeaba, ca va vin idei..."...spunea un sub-ofiter de sectie unor hoti marunti si creativi...Asadar, nu cu filozofi construiesti o economie...ci cu mult pragmatism...Dumneata crezi ca uzinele Germaniei moderne sunt construite de filozofi? sau de ingineri ce muncesc cate 10 ore pe zi? PANA LA URMA, INTELECTUALII CA DUMNEATA (DIN GENERATIA DUMNEAVOASTRA) AU CONSTRUIT MIZERIA ASTA IN CARE TINERII CA MINE NU-SI POT GASI UN LOC DE MUNCA...
Întrebare (dintr-un banc stupid, la fel de inutil pentru societate precum dialogul nostru de mai sus):

- Domnule, al dumneavoastră este cîinele ăsta care latră după tine?

Cu alte cuvinte: ori dumneavoastră pînă la capăt, ori dumneata, ori tu. E vorba despre consecvenţă şi despre respect.

De altfel, constat că diluarea discursului este asociată cu diluarea respectului pentru (faţă de) preopinent.

"PANA LA URMA, INTELECTUALII CA DUMNEATA (DIN GENERATIA DUMNEAVOASTRA) AU CONSTRUIT MIZERIA ASTA IN CARE TINERII CA MINE NU-SI POT GASI UN LOC DE MUNCA..." (citat)

Cu toate că nu îmi asum nicio vină, sunt mai degrabă dispus sa fac mea culpa decît să continui un dialog în aceste condiţii.

De la robotizare la lobotomizare, sau despre pericolul îndoctrinării noii generaţii. Ar putea fi un titlu de articol.

Stimate domn, voi depune o cerere de pensionare pentru a crea un loc pe piaţa muncii. Despre un loc pe piaţa gîndirii sau a artei dialogului nu poate fi vorba. Ar rămîne vacant, şi e păcat.

La bună vedere.

Alte discuții în legătură

Adevar si minciuna trope_doi trope_doi “Uneori adevarul iese la suprafata fara sa fie cautat” (Menandros) Foarte multi oameni scriu si/sau vorbesc despre adevar… Unii spun: ... (vezi toată discuția)
Afirmatii facute in fata instantei si dovedite ca neadevarate - consecinte ContSters338989 ContSters338989 In cererea reconventionala , piritii au mintit faptul ca au construit intreaga casa ce se afla in litigiu . Expertiza a demonstrat ca imobilul este acolo din ... (vezi toată discuția)
De ce nu sunt depistati martorii mincinosi chiar atunci cand depun marturie? ionescuioanamaria ionescuioanamaria De ce nu sunt depistati martorii mincinosi chiar atunci la procese dupa ce au depus marturie? Oare de ce se numesc avocati, judecatori si procurori, daca nu ... (vezi toată discuția)