avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Educati pentru a deveni buni mincinosi
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Educati pentru a deveni buni mincinosi

We discovered there were some Eastern Europeans who could defeat the polygraph at any time. Americans are not very good at it, because we are raised to tell the truth and when we lie it is easy to tell are lying
translated by u.b.i.k.
Am descoperit ca exista unii est-europeni care puteau invinge poligraful oricand. Americanii nu sunt prea buni la asta deoarece suntem crescuti sa spunem adevarul iar atunci cand mintim este usor de observat.
Extras din depozitia celui de al VIII-lea director al CIA, Richard McGarrah Helms
[ link extern ]

Unu. Stapanul zgarcit chiar invata sluga hoata? Cand am citit afirmatia d-lui Helms am zambit si mi-am zis: "astea-s gogosi bune de pus intr-un discurs republican de 4 iulie" ... apoi am cazut pe ganduri reamintindu-mi ca in copilarie si adolescenta (ca sa nu trebuiasca sa faceti speculatii va scriu ca numesc "copilarie" perioada dintre 1972 si 1982 iar "adolescenta" ceilalti ani pana prin 1986) am fost educat:
- sa spun unele lucruri in public si la scoala si cu totul alte lucruri acasa (de ex. "iar au luat boii curentul!" era o afirmatie care nu trebuia facuta decat in intimitatea caminului familial inaintea desfasurarii ritualului de aprindere a lampii cu carbid si a lumanarilor in timpul penelor de curent programate de guvern;
- sa ma prefac ca nu-mi amintesc NICIODATA de fata cu strainii ce discutau parintii mei despre guvern, inclusiv bancurile politice;
- sa induc in eroare orice persoana in care nu aveam deplina incredere cu privire la: dorinta mea de a vedea cum este in occident unde traiau rudele (Arpi-bacsi, emigrat in USA 1936 si Maria, emigrata in RFG in 1972) care ne aduceau in casa minuni ori de cate ori ne vizitau;
- etc.
Doi. Minciuna, ca orice mestesug, se deprinde in timp, cu exercitiu. Mintind zi de zi de-a lungul multor ani, majoritatea celor care au crescut in comunism au ajuns sa se priceapa destul de bine la asta. Minciuna a ajuns atat de raspandita incat romanii ajunsesera sa-i spuna minciunii "viata". In cele din urma, generatiile de mincinosi care pareau ca vor sa renunte la minciuni, ajunse aparent la capatul rabdarii dupa atatea minciuni indurate au facut o gaura in steag si l-au fortat sa fuga de la conducerea Romaniei prin proteste publice pe mincinosul-sef - cel care ne cerea in timp ce ne despica visele cu mana lui dreapta: "dragi tovarasi si pretini, sa facem totu' ....".
Trei. Dar obisnuinta-i a doua natura asa ca ... Daca tot ne-am obisnuit cu minciuna , pe cale de consecinta avem:
- absolventi de liceu care dupa cel putin 12 ani de educatie scolara nu stiu sa scrie corect propozitii simple, nu stiu tabla inmultirii si nu pricep nimic din relatia de proportionalitate (daca A este mai mare de 3 ori decat B iar B este mai mic de doua ori decat C atunci A este fata de C ... );
- in fiecare an, cate o armata de studenti la facultati care scot pe banda rulanta licentiati-someri imbecili care de abia reusesc sa gangaveasca denumirea completa a facultati - chipurile - absolvite de ei.
- masteranzi masterizati la nivelul pretului diplomelor de master in ... primite fara nicio noima la taraba diplomelor universitare;
- doctori in diverse domenii de cunoastere de care n-a auzit nici dracu' asta-i varianta eleganta; doctori in stiinte cu lucrari copiate de pe internet, asta-i varianta "de fortza" doctori in ... "Nu cumva si-a mai luat doctoratul in asta si ... " sau "doctorii facuti din doctori care tac malc " asta-i varianta pentru super-doctori!
Patru. Cele doua fete ale romanului de rand.In fiecare an ne plangem de minciunile guvernantilor dar, pe ascuns, incurajam minciuna. Ii repudiem in public pe cei prinsi ca au copiat la bac dar ne batem cu politistii daca vor sa-i prinda pe "ai nostri" copiind la bac dupa ce noi am dat mita ca sa-l promoveze. Ne dorim guvernanti competenti si bine educati dar dam spaga/mita pentru ca fiul/fica nostru/noastra sa aiba macar un cinci la licenta. Vedem ca universul se umple de doctori in ... rahat ... dar nu facem nimic ca sa-l ... vidanjam eficient.
Cinci. Cum vidanjam universul intr-un mod eficient? Cum scapam de minciuna? Cum scapam de mincinosi? Cum scapam de raul acesta? Cum?
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cel mai recent răspuns: edeneve , utilizator 11:18, 5 Februarie 2014
@u.b.i.k.
Tot intr-o poveste (nu asa frumoasa ca a ta) gasim un exemplu dar pentru minciunile toxice: in Hainele cele noi ale imparatului, unde toata lumea il mintea pe conducator ca e superb imbracat iar el era impodobit doar cu bijuteriile de la mama natura.
Si Ceausescu a fost otravit cu acelasi tip de minciuni: cei care il inconjurau i-au spus ani de zile exact ce stiau ca vrea sa auda iar rezultatul a fost cel pe care il stim.

Te intrebi cum am ajuns sa ne umplem de minciuni toxice... pai aveam sperante si iluzii, eram dornici sa se implineasca si dispusi sa credem ca se poate. Ne-am comportat exact ca un caine tinut ani de zile pe lant in curte si hranit cu paine si apa, caruia cineva ii da drumul intr-o buna zi si ii arunca un os peste gard. O perioada am innebunit de bucurie ca suntem liberi si mancam mai bine iar cand ne-am dezmeticit si am inteles ce a facut haita de macelari cu carnea a fost cam tarziu. Acum avem alte pretentii prin urmare au disparut macelarii si au aparut master chiefs de genul lui DD.

Cred ca exista legatura de cauzalitate intre minciuna toxica si cea necesara dar in prezent functioneaza intr-un singur sens: prima o genereaza pe a doua iar un exemplu pot fi si diplomele obtinute prin frauda intelectuala. Sistemul a permis obtinerea lor cu mai mult efort material decat intelectual, tot sistemul le-a cerut si acolo unde nu era nevoie. Am o cunostinta, contabil-sef de ani de zile, care a trebuit sa faca facultatea de stiinte economice la 50 si ceva de ani ca sa poata ramane pe post.


anona1963 a scris:

nici nu mai stiu ce este minciuna si ce nu...eu am doar 31 de ani...poate ma ajutati voi sa inteleg occidentul vazut de mine in acesti 10 ani...eu am vazut decat cativa colosi economici ce tin in spate economia unor state pe care noi le consideram civilizate...in fapt au doar bani, iar civilizatia pare definita in acest context doar de existenta capitalului....


Nu stiu cu ce ganduri ati plecat atunci in excursie prin Europa, va doresc sa aveti posibilitatea cat mai curand sa o faceti din nou dar de data asta fixati-va ca obiectiv reperele civilizatiei lor, nu analiza economica sau cercetarea sociologica. In mod sigur dupa ce ati iesi de la Luvru nu v-ar mai pasa ce culoare au oamenii pe langa care treceti. Noi alegem ce vrem sa vedem, fiecare om traieste in primul rand in realitatea pe care si-o construieste singur din ce este important pentru el.

Restul – mizeria, betivii etc. - ar trebui doar observat sau cel mult analizat ca si componenta. Feriti-va sa puneti etichete pe cutii in care nu stiti ce este.

Frumos raspunsul dumneavoastra...totusi, chiar un cetatean de culoare originar din Nigeria, imi spunea in timpul unei vizite intr-un muzeu londonez, intr-o engleza destul de haioasa, ca tot ce vad acolo este furat...pe moment am zambit, dar astazi cred cu tarie ca pe alocuri avea dreptate...din pacate civilizatia europeana are ca temelie razboiul, jaful, furtul in masa...nu stiu daca este rau sau bine, dar este cu siguranta adevarat. Nu putem vorbi doar despre arta si cultura cand vorbim despre Europa..."civilizatia" este un termen mult mai complex...evident, si continentul asiatic are o cultura fantastica, pana si tarile latino-americane au o istorie incarcata...dar cand vorbesti despre civilizatie, uitam sa le adaugam unui grup compact la care ne raportam de fiecare data: Europa Occidentala si SUA. Si pana la urma, asa cum descriau filozofii greci modelul social general, o societate este formata in mare masura din indivizi mediocri, ce nu fac distinctie intre o panza de Gauguin si o spoiala de pe taraba unui comerciant din Obor...asadar, oamenii, in marea lor majoritate, nu descriu civilizatia ca fiind cumulul operelor literare si panzelor scumpe de la Louvre...ci o descriu ca fiind siguranta de a-ti creste copilul fara frica inspaimantataoare ca intr-o zi va consuma droguri; Pentru cei mai multi dintre noi civilizatie inseamna un venit decent, o slujba, un sistem sanitar bine pus la punct, un sistem de invatamant solid, etc....eu stimata doamna sunt un om simplu, iar pentru mine civilizatia nu incepe la Louvre...
anona1963 a scris:

... am vazut din nou cum englezii sunt cei mai necivilizati turisti...povestea s-a repetat in Cipru...si totusi, vorbim de Marea Britanie ca un pol al civilizatiei...


Dati-mi cateva nume de filozofi, scriitori, matematicieni, fizicieni, chimisti, istorici, logicieni, etc romani care s-au afirmat la nivel mondial in ultimii 10-20 de ani? Nada? Vreti o lista cu britanicii, germanii sau francezii care in aceasta perioada au facut asta? O sa fie luuuuunga de tot.
Concluzia?
Pe langa huligani beti Marea Britanie care are doar de 3 ori mai muti locuitori decat Romania are de zeci de ori mai multi oameni de cultura, oameni de stiinta, muzicieni, actori, filozofi, etc.
Stiu ca aveti dreptate...se pare ca cercetarea si creatia sunt direct proportionale cu forta economica si militara a unei natiuni...pentru ca unii sa stea acasa si intr-un laborator linistiti, este imperativ necesar ca altii sa le sustina eforturile prin protectie militara si stabilitate economica. Se intampla si in prezent in SUA. Este greu sa te nasti intr-o familie saraca de razesi, sa muncesti in agricultura 14 ore pe zi si intr-o dimineata sa descoperi si undele electromagnetice....
anona1963 a scris:

...se pare ca cercetarea si creatia sunt direct proportionale cu forta economica si militara a unei natiuni...


Chestiunea cu forta economica e valabila in cercetarea in fizica sau in chimie. Matematica sau filozofie poti face oriunde si la fel de fara resurse poti compune muzica sau poti scrie carti. Insa pentru toate acestea ai nevoie de educatie si de respect fata de cultura. Or, Romania fiind tara in care parintii dupa ce au dat spaga se bat cu politia ca sa impiedice cercetarea si tara in care exista retele de facultati care scot absolventi pe banda rulanta etc. (vezi prima postare) nu mai poate fi tara in care se face cercetare


Este greu sa te nasti intr-o familie saraca de razesi, sa muncesti in agricultura 14 ore pe zi si intr-o dimineata sa descoperi si undele electromagnetice....

Nu e greu. E imposibil. Daca parintii vor sa descoperi undele electromagnetice (cu toate ca au facut-o Maxwell si Herz inainte) exista o reteta simpla:
1. Trebuie sa aiba carti in casa, sa cumpere carti macar o data la cateva luni (se gasesc carti pe net la pret 0 iar la reduceri am gasit o multime de carti bune cu 5 lei) si sa dea exemplu atat citindu-i copilului de varsta prescolara cat si citind (bunica din partea tatalui avea doar 6 clase, era croitoreasa, dar citea in fiecare seara);
2. Sa respecte educatia si sa refuze sa dea mita pentru a suplini lipsa de invatatura a odraslei luptand sa-si educe copilul, nu sa-l promoveze intr-un post;
3. Sa discute cu invatatorul sau cu profesorul macar o data la luna (majoritatea romanilor nici nu stiu cum arata dirigintele copilului lor);
4. Sa limiteze educatia religioasa pana la un minim care sa nu opreasca tanara minte sa-si puna intrebari si sa caute raspunsuri la aceste intrebari (educatia religioasa este o mare piedica in calea dezvoltarii mintii deoarece ofera raspunsuri simple dar ilogice la intrebarile fundamentale si obisnuieste tinerii cu comoda afirmatie: "Doar Dumnezeu stie!").
5. Sa dea exemplu cautand sa se educe continuu si sa caute mereu raspunsuri la intrebari.
s.a.m.d.
Nu-i chiar atat de greu, nu-i asa?

Alte discuții în legătură

Adevar si minciuna trope_doi trope_doi “Uneori adevarul iese la suprafata fara sa fie cautat” (Menandros) Foarte multi oameni scriu si/sau vorbesc despre adevar… Unii spun: ... (vezi toată discuția)
Afirmatii facute in fata instantei si dovedite ca neadevarate - consecinte ContSters338989 ContSters338989 In cererea reconventionala , piritii au mintit faptul ca au construit intreaga casa ce se afla in litigiu . Expertiza a demonstrat ca imobilul este acolo din ... (vezi toată discuția)
De ce nu sunt depistati martorii mincinosi chiar atunci cand depun marturie? ionescuioanamaria ionescuioanamaria De ce nu sunt depistati martorii mincinosi chiar atunci la procese dupa ce au depus marturie? Oare de ce se numesc avocati, judecatori si procurori, daca nu ... (vezi toată discuția)