avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Păi termenele imperative nu sunt reglementate prin norme imperative?:-/ de fapt mă refer la termenele absolute, off le-am ameţit de tot..:duh:
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
Nofacenoname0, utilizator
Eu Nono chiar nu stiu ce mai spun oamenii astia ca m-au adus la balamuc :foottap:...stiam ca se aplica in cazul in care termenul este imperativ. Depunerea peste termenul imperativ se sanctioneza cu nulitatea absoluta zic eu pentru ca decaderea este de ordine publica ...instanta este obligata sa o invoce din oficiu...daca imi amintesc gresit dati-mi una peste cap :P

Nerespectarea termenului prohibitiv insa se sanctioneaza cu nulitatea relativa...eu asa le-am inteles
mirei2012, utilizator
actul facut peste termen este tardiv (nul abs).
termen imperativ- termenul in care se poate face actul (calea de atac, redactare hotararii)
termenul de redactare imperativ nu atrage nulitatea.
marian20, utilizator
Nofacenoname0 a scris:

Voi aţi înţeles cum stă treaba cu decăderea în procedura civilă?

1. Când se poate invoca?
Tăbârcă zice că depinde de felul termenului, dacă e imperativ sau nu. Păi cum naiba, că eu ştiam că doar termenele imperative sunt supuse decăderii, cele relative sunt de recomandare, nu atrag sancţiuni procedurale. GiBi nu zice nimic...

2. Ce fel de nulitate avem în cazul actului făcut peste termen?
Tăbârcă nu zice nimic concret, dar cred că vrea să dea de înţeles că depinde de felul termenului...aici ar fi aceeaşi problemă de la prima întrebare, pt că doar încălcarea termenelor imperative atrage sancţiuni procedurale. Din expresia ,,este lovit de nulitate,, de la art. 185 alin 1 s-ar înţelege că e nulitate absolută, nu? GiBi iar nu zice nimic...

Heelp că mor cu doctrinarii ăştia...#-o

ART. 185
Nerespectarea termenului. Sancţiuni
(1) Când un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, în afară de cazul în care legea dispune altfel. Actul de procedură făcut peste termen este lovit de nulitate.
(2) În cazul în care legea opreşte îndeplinirea unui act de procedură înăuntrul unui termen, actul făcut înaintea împlinirii termenului poate fi anulat la cererea celui interesat.

2. Ce fel de nulitate avem în cazul actului făcut peste termen?
r-............Actul de procedură făcut peste termen este lovit de nulitate............../nulit absoluta,dc zicea anulabil era relativa
mirei2012 a scris:

Eu Nono chiar nu stiu ce mai spun oamenii astia ca m-au adus la balamuc :foottap:...stiam ca se aplica in cazul in care termenul este imperativ. Depunerea peste termenul imperativ se sanctioneza cu nulitatea absoluta zic eu pentru ca decaderea este de ordine publica ...instanta este obligata sa o invoce din oficiu...daca imi amintesc gresit dati-mi una peste cap :P

Decăderea nu-i de ordine publică, depinde de caracterul normei...dacă e normă privată nu o poate invoca instanţa...aici se pun de acord gibi şi tăbârcă..oarecum...că gibi mai face nişte distincţii în plus de te doare capu..

Dacă e nulitate absolută cum zice Cristian şi cred şi eu...ar fi frumos...dar am găsit un articol pe juridice.ro scris de un profesor de drept care zice că e nulitate relativă #-o
Nofacenoname0, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)