avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere drepturi parintesti

situatie: tatal copilului a fost diagnosticat cu cancer; la cateva zile am avut confirmarea sarcinii. nu eram casatorita cu tatal copilului, fusese diagnosticat <cancer, cu speranta de viata 1 an>, mi-a cerut <sa avortez, nu doreste copil, sunt egoista si inconstienta, am facut-o special, vreau sa intru in viata lui cu forta, razboi vreau, razboi voi avea, sa il dau in judecata ca sa aibe copilul nedorit si el un tata pe o hotarare judecatoreasca, si nici nu e asa de bogat pe cat credeam eu, etc...>.Evident, desi eram in somaj, am pastrat copilul, tatal ESTE inexistent dar foarte activ in <pe facebook, tenerife, santorini, unde s-a dus cu iubirea vietii, singura care il ajuta sa invinga boala>, <fii onorabila si respectat-ti cuvantul de a creste singura acest copil, pentru tine am murit, boala mea te va ajuta, respecta dorinta unui om foarte bolnav si nu ma mai deranja....> in tot acest interval de 1 an de zile n-a dat nici un semn de viata, nu a intrebat nici macar ce copil are (baiat sau fata, daca s-a nascut sanatos, absolut nimic), a refuzat sa imi dea si un istoric medical al familiei lui pentru recoltare celule stem la nastere) dar e activ pe forumuri de bikeri sa iasa cu baietii la < o cursa> ....
intrebare: nu i-am cerut nimic absolut (dpdv legal) doar i-am batut obrazul si atat.....
dpdv legal il pot soma sa semneze un document prin care declara ca nu are nici o legatura, obligatie sau responsabilitate fata de acest copil, nu are si nu va avea nici un drept asupra lui, in prezent si viitor?
multumesc
scuze pentru majuscule, ideea era de a accentua si sublinia mesajul, in nici un caz agresivitate.
rafaela,
m-am tot întreabat dacă-i bine să postez ce-am în minte sau nu.
o fac acum și las răspunsul în seama moderatorilor pe care-ii văd extrem de obiectivi aici...de nu-i ok, îl vor șterge.

ai scris negru pe alb că bărbatul cu care ai copilul nu și l-a dorit. ai rămas gravidă fără să fi discutat despre vreun copil în viața voastră. mie asta-mi pare un accident oribil. să fiu bărbat, m-aș gândi automat la manipulare. să fiu bolnav în fază terminală și să mi se impună să devin tată când moartea-mi dă târcoale ... ei bine, aș lua-o ca pe-o bătaie de joc.
eu n-aș putea iubi un om care mă obligă să-mi asum obligații punându-mă în fața faptului împlinit, chiar sănătos să fiu.
ai aruncat asupra unui bărbat bolnav o povară pe care nu era pregătit s-o care.
ai aruncat asupra propriului tău copil povara unui părinte care nu l-a dorit.
ai iubit pe vreunul?
nu cred că ai vreun drept să bați cuiva obrazul iar apelul către onorabilitate care ți-a fost adresat e mai mult decât justificat.
cere-i să semneze documentul pe care-l dorești. tot acolo, scrie și ce-ai scris pe forumul ăsta - că i-ai impus unui bărbat bolnav de cancer să fie tată, că n-ai ținut cont de rugămințile lui. că-n loc să-i fii sprijin în ultimii ani, te-ai transformat, alături de cancer, într-un dușman în plus cu care era nevoit să lupte.

adevarat, la o prima lecturare a discutiilor, asa reiese. Cand am postat primul mesaj si am relatat situatia am incercat sa o prezint nu in termeni morali ci sa obtin un sfat dpdv legal. Exista detalii foarte importante intime si personale pe care nu le-am descris aici, tocmai pentru ca nu vreau sa il arat cu degetul si sa fac circ ci sa aflu daca, legal, peste ani, poate avea vreo pretentie fata de copil....Nu am relatat nici cum a fost relatia noastra inainte nici dupa diagnostic+parasire+sarcina+post sarcina+prezent.....Mi-a trebuit 1 an sa pot scrie acel mesaj. Ma intereseaza doar opinii legale daca este posibil (probabil, le-as putea obtine doar daca as prezenta cuiva evolutia completa a situatiei). Legal, stiu ce pot face eu in ce priveste copilu: paternitate, pensie alimentara, mostenire, etc...dar ma intereseaza ce poate face tatal peste ani in ce priveste copilul si cat de departe poate merge. multumesc
Draga Rafaela, totul depinde de: cand?, unde?, cum? , etc.
Altceva este daca il cuprinde ACUM instinctul patern sau peste 10 ani.
Daca acum(sau peste 1-4ani)isi doreste, poate obtine autoritatea parinteasca comuna , sa obtina program de vizita la domiciliul sau, vacante cu el, in absenta dvs. , cam atat. Dar autoritatea parinteasca comuna presupune ca nu puteti pleca cu copilul peste granita, nici pasaport nu-i puteti face, fara acordul lui.
De obicei, programul de vizita se da standard, tot al doilea weekend.
Chiar daca ai autoritate parinteasca unica, esti tinut de programul de vizita bilunar, de ex. nu exista o excursie cu 7 cazari in afara tarii, cu autocarul, care sa nu prinda un weekend de-al lui si daca nu respecti hotararea... Si chiar daca o respecti cu sfintenie, esti declarata vinovata ca pruncul nu vrea sa mearga cu el, sau ca poarta pantaloni rosii sau ca mananca cu stanga si nu cu dreapta, etc.
Daca apare peste 10 ani, se pune altfel problema: este demonstrat dezinteresul sau total fata de acest minor, chiar daca procedura e aceeasi, puteti obtine autoritatea parinteasca unica fara probleme.
La acea varsta a copilului, copilul conduce ostilitatile, nu prea i se mai poate impune sa mearga daca nu vrea sau sa converseze daca nu-si doreste.
am inteles: practic imi spuneti ca dpdv nu il pot exclude total si definitiv din peisaj

Alte discuții în legătură

Copil nerecunoscut UtilizatorNou85 UtilizatorNou85 Am o minune de fetita de 9 luni, in urma unei relatii de scurta durata care nu a functionat - o relatie neformalizata. Mi-am dorit foarte mult un copil si ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume familie, dupa 4 ani, pentru un copil nascut in afara casatoriei adi_2010 adi_2010 Care ar putea fi motivele intemeiate pentru schimbarea numelui de familie al unui copil de 4 ani, nascut in afara casatoriei? Tatal biologic, care inca nu e ... (vezi toată discuția)
Buna Baubau1 Baubau1 Buna ziua sunt căsătorit de 10 ani cu soția mea avem împreună o fetiță de 3 ani si acum este însărcinată cu alt bărbat noi ne-am hotarat sa mergem ... (vezi toată discuția)