avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsã în gestiune ºi reþinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsã în gestiune ºi reþinere din salariu

In luna noiembrie 2012 m-am angajat la un magazin la SC X SRL.In luna februarie ,in urma unui inventar fc la un alt magazin de al lor s-a constatat o lipsa fff mare in gestiune si s-au hotarat sa le schimbe pe fetele de acolo si m-au mutat pe mine si inca o colega de la un alt magazin.La predare-primire s-a facut un inventar nu foarte ok,cu un scanner...in fine nu asa ar fi trebuit facut,as fi preferat unul la mana,cu indici..etc si tin sa mentionez ca nu s-a facut de fata cu mine si colega mea.In iunie am solicitat,eu personal,un inventar deoarece doresc sa plec din tara.In urma acestui inventar ne-au scos si pe noi lispa 5000 de Ron si au pretentia sa le platim acesta suma desi noi ne stim in regula si nu am luat nici macar un 1 ron din gestiune.Plus ca actele sunt vraiste toate la ei si au dat-o afara si pe contabila,ceea ce mi se pare foarte dubios,ceva este....Si vineri m-au sunat si mi-au spus ca din aceasta luna incep sa ne opreasca cate 200 Ron din salariu...Desi eu nu imi recunosc aceasta suma,nu am semnat nici un angajament de plata,plus ca stiu ca nu au voie sa opreasca bani din salariu,decat in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.Ideea este ca eu vreau sa plec si sa imi vad de treaba mea,mai ales ca nu ma stiu vinovata cu nimica.As vrea sa ma sfatuiti ce pot face sa ies cu bine din aceasta intamplare urata fara sa am urmari neplacute...Va Multumesc !!!:(
Cel mai recent răspuns: chesha , utilizator 14:34, 21 August 2013
Va multumesc f mult d-na Soficu Cristina pentru sfat si pentru timpul acordat.Eu am cunostinta de contabilitate si stiu ca atata timp cat esti gestionar ei sunt obligati sa opreasca garantie.Insa nu s-a adus in discutie cu sefii despre asa ceva niciodata.La nici una dintre angajate(mai vechi,mai noi)nu s-a oprit garantie.In contractul de munca,la postul ocupat scrie "vanzator"....o cunostinta mi-a spus ca atata timp cat nu mi-a oprit garantie..nici nu figurez ca gestionar...Dar multumesc pentru sfaturi si am sa intru in legatura cu un avocat.

Si oricum cel mai dubios lucru din tot ce se intampla...salariul care apare in contractul de munca ii vireaza pe card,iar diferenta pana la 800 de ron plus comisionul din vanzari ii luam din incasari,iar ei vor sa ii platim lipsa din banii care ii luam din incasari.Daca totul este atata de legal de ce nu ne opresc banii din cei care ii vireaza pe card???cumva se tem ca o sa avem dovada ca ne fac retinere din salariu..si nu au o justificare pentru asta??? si daca totul e atata de corect si suntem vinovate ,cum spun ei de ce nu fac lucrurile ca la carte ,totul legan...sa ne opreasca din salariu cu o hotarare judecatoreasca??? Mie una mi se pare ca ei se stiu cu nereguli si isi incerca norocul cu noi....poate poate ne prostesc sa platim...nu am fi primele...De ce nu au facut o expertiza contabila?cand am spus ca actele nu sunt in regula...

Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ati sesizat aceste nereguli la ITM-ul local?
Nu,nu am sesizat nimic la ITM...inca !!! Pentru ca doream sa ma informez exact de ce mi se poate intampla...m-am axat in prima faza pe plecare.pentru ca sincer cel mai mult imi doresc sa plec din aceasta "cocina cu porci" ca altfel nu pot sa o numesc...si voiam sa stiu exact ce mi se poate intampla daca plec...desi stiu ca nu am nici o vina in legatura cu aceasta lipsa.
sa inteleg, ca aveti salariul"alb" pe card si salariul "negru" il luati din incasarile magazinului? Aveti un inscris cu acesta dispozitie de a prelua diferenta din incasari?Banuiesc ca nu aveati nici vreo dispozitie catre casierie semnata, nu? Daca vanzarile nu se descarca corect si nu se imperecheaza si cu incasarile( nu stiu cum tineati descarcarea de gestiune per articol sau global) nu vad cum sa stie cineva ce gestiune are.
chesha a scris:

Nu,nu am sesizat nimic la ITM...inca !!!

Va sugerez sa faceti grabnic o vizita la ITM-ul local, din mai ulte motive.
-veti afla o parte din neregulile patronului;
-in eventualitatea unui litigiu aveti un act de care sa va prevalati si sa il aratati instantei.

Daca as fi in locul dvs. nu as pleca din aceasta "cocina" pana nu as lamuri situatia.
Primul pas este sa sesizati ITM-ul!In urma acestei sesizari, patronul va reactiona si probabil va v-a desface cim-ul in mod abuziv. De aici totul poate fi in avantajul dvs, va spun din propria experienta. Avocatul va vinde si va cumpara de 'nspre mii de ori intr-o zi. Cel mult incercati cu un consilier juridic pe legislatia muncii si sa va reprezentati singura in cazul unui eventual litigiu de munca. Patronul isi va angaja si el un avocat care e coleg sau prieten la catarama cu avocatul dvs.... Luati taurul de coarne, dracul nu e negru pe cat pare.

Alte discuții în legătură

Gestiune comuna la serviciu - oprire bani din salariu in urma inventarului Edvinn Edvinn Buna ziua, Am un job in vanzari, unde gestiunea este comuna, iar in urma inventarului sunt lipsuri gestiune, in cauza oprindu-mi o mica suma de bani pe o ... (vezi toată discuția)
Angajare fara carte kakadu kakadu buna ziua.am si eu o intrebare care ma poate ajuta va rog..am lucrat la o firma timp de 12 ore pe zi de luni pana sambata..(patronii deschideau si vindeau ... (vezi toată discuția)
Lipsa gestiune alinapp alinapp Buna ziua!am lucrat o firma si colegul meu a fugit cu banii din gestiune!politia a facut ancheta si a zis ca eu nu am nici o legatura!dar firma respectiva mi-a ... (vezi toată discuția)