avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsã în gestiune ºi reþinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsã în gestiune ºi reþinere din salariu

In luna noiembrie 2012 m-am angajat la un magazin la SC X SRL.In luna februarie ,in urma unui inventar fc la un alt magazin de al lor s-a constatat o lipsa fff mare in gestiune si s-au hotarat sa le schimbe pe fetele de acolo si m-au mutat pe mine si inca o colega de la un alt magazin.La predare-primire s-a facut un inventar nu foarte ok,cu un scanner...in fine nu asa ar fi trebuit facut,as fi preferat unul la mana,cu indici..etc si tin sa mentionez ca nu s-a facut de fata cu mine si colega mea.In iunie am solicitat,eu personal,un inventar deoarece doresc sa plec din tara.In urma acestui inventar ne-au scos si pe noi lispa 5000 de Ron si au pretentia sa le platim acesta suma desi noi ne stim in regula si nu am luat nici macar un 1 ron din gestiune.Plus ca actele sunt vraiste toate la ei si au dat-o afara si pe contabila,ceea ce mi se pare foarte dubios,ceva este....Si vineri m-au sunat si mi-au spus ca din aceasta luna incep sa ne opreasca cate 200 Ron din salariu...Desi eu nu imi recunosc aceasta suma,nu am semnat nici un angajament de plata,plus ca stiu ca nu au voie sa opreasca bani din salariu,decat in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.Ideea este ca eu vreau sa plec si sa imi vad de treaba mea,mai ales ca nu ma stiu vinovata cu nimica.As vrea sa ma sfatuiti ce pot face sa ies cu bine din aceasta intamplare urata fara sa am urmari neplacute...Va Multumesc !!!:(
Cel mai recent răspuns: chesha , utilizator 14:34, 21 August 2013
pai da....tocmai de asta cer sfaturi...pentru ca si eu ma gandesc la fel...daca as avea o problema legata de salarizare,programul de munca,concedii.etc...as fi apelat la ITM...ma gandesc ca in problema cu lipsa asta..nu cred ca la ITM trebuie sa apelez...La ITM as putea sa depun o sesizare pentru retinerea din salariu fara nici o hotarare judecatoreasca...

Nici nu stiu la cine sa apelez...Si cu ce sa incep...pt ca nu am mai avut niciodata in viata mea probleme de acest fel si nu e primul loc de munca la care lucrez cu banii.Sa incerc la ITM cu o sesizare pentru retinerea din salariu,dar asta doar daca imi retin din banutii de pe card...ca daca imi iau din cei la negru...nu stiu cum sa dovedesc....dar voi gasi eu o solutie.Sa incerc sa ma consult cu un avocat...ma gandesc ca dau banii aiurea si nici nu ma ajuta...Pfff...asta e mai greu inceputul...ca nu stiu de unde si cu cine sa incep...
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Nu vorbesc in necunostinta de cauza, asa cum s-a vehiculat mai sus intr-un mesaj anterior, despre activitatea ITM-urilor.

2. Daca depuneti o sesizare la ITM , asa cum ati fost sfatuita, veti primi raspuns sa va daresati instantei de judecata. Si nu vad cum acest raspuns va ajuta in solutionarea problemei dvs.

3. Promovati urgent o actiune in instanta pentru a va recupera acei bani retinuti nelegal de catre angajator. acesta are la dispozitie aceeasi procedura pentru a-si recupera pagubele.
freeelis a scris:

Ce sa faca ITM-ul in acest caz? Poate ii spuneti si ce sa controleze, legalitatea inventarului nu intra in atributiileITM-ului.

--------------------------------
2. Daca depuneti o sesizare la ITM , asa cum ati fost sfatuita, veti primi raspuns sa va daresati instantei de judecata. Si nu vad cum acest raspuns va ajuta in solutionarea problemei dvs.

Persoana in cauza a specificat ca:
-salariul primit este 770 ron in loc de 800 ron; (HG nr. 23/2013)
-i se cere in mod ilegal sa plateasca o paguba cu autor necunoscut; (L53/2003 art 169 al.1,2)

In cazul litigiului de munca care il am cu un angajator, am probat partial reaua credinta a patronului, prin pv emise de catre ITM-ul local in care se preciza clar articolele de lege incalcate de acesta. In 99% ITM-ul te sfatuie sa te adresezi judecatorului din momentul in care inregistrezi sesizarea. La tribunal se merge cu dovezi si mai putin cu povesti.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
arakys, utilizator
Daca imi trunchiati mesajele nu se va intelege nimic.

Imi spuneti articol din lege care impune ITM-ului sa controleze legalitatea inventarului , despre aceasta era vorba si nu despre salariu unde mi-am expus deja problema.

Raspunderea salariatului este prevazuta in Codul Muncii , articol citat de mine in mesajle anterioare.

Cum il poate obliga ITM-ul pe angajator sa-i dea banii inapoi retinuti nelegal? Este de notoritate publica ca ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator sa faca ceva sau nu. Singura autoritate este instanta de judecata.
Banii inca nu mi i-a retinut inca.Doar ma sunat si mi-a spus "aveti grija cat avans va luati din incasari pentru ca incepand din acesta luna vom incepe sa va retinem cate 200 ron pentru lipsa la inventar".Eu impreuna cu colega mea ne-am luat banii pt avans,exact cat trebuia sa ne luam,fara a le lasa lor nimic...nu au decat sa ne retina din lichidare,care urmeaza sa ne-o vireze pe card si asa o sa avem si dovada ca nu ne-au virat salariul intreg p card.Desi nu cred sa ne retina de pe card,ei o sa insiste sa le dam din banii la "negru"...pentru ca sunt constienti ca e ilegal ceea ce fac..si doar nu o sa ne lase sa avem dovezi ca ne retin din salariu...daca ne retin din astia la negru..nu avem dovezi....chiar asa de clare...

(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Gestiune comuna la serviciu - oprire bani din salariu in urma inventarului Edvinn Edvinn Buna ziua, Am un job in vanzari, unde gestiunea este comuna, iar in urma inventarului sunt lipsuri gestiune, in cauza oprindu-mi o mica suma de bani pe o ... (vezi toată discuția)
Angajare fara carte kakadu kakadu buna ziua.am si eu o intrebare care ma poate ajuta va rog..am lucrat la o firma timp de 12 ore pe zi de luni pana sambata..(patronii deschideau si vindeau ... (vezi toată discuția)
Lipsa gestiune alinapp alinapp Buna ziua!am lucrat o firma si colegul meu a fugit cu banii din gestiune!politia a facut ancheta si a zis ca eu nu am nici o legatura!dar firma respectiva mi-a ... (vezi toată discuția)