avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsã în gestiune ºi reþinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsã în gestiune ºi reþinere din salariu

In luna noiembrie 2012 m-am angajat la un magazin la SC X SRL.In luna februarie ,in urma unui inventar fc la un alt magazin de al lor s-a constatat o lipsa fff mare in gestiune si s-au hotarat sa le schimbe pe fetele de acolo si m-au mutat pe mine si inca o colega de la un alt magazin.La predare-primire s-a facut un inventar nu foarte ok,cu un scanner...in fine nu asa ar fi trebuit facut,as fi preferat unul la mana,cu indici..etc si tin sa mentionez ca nu s-a facut de fata cu mine si colega mea.In iunie am solicitat,eu personal,un inventar deoarece doresc sa plec din tara.In urma acestui inventar ne-au scos si pe noi lispa 5000 de Ron si au pretentia sa le platim acesta suma desi noi ne stim in regula si nu am luat nici macar un 1 ron din gestiune.Plus ca actele sunt vraiste toate la ei si au dat-o afara si pe contabila,ceea ce mi se pare foarte dubios,ceva este....Si vineri m-au sunat si mi-au spus ca din aceasta luna incep sa ne opreasca cate 200 Ron din salariu...Desi eu nu imi recunosc aceasta suma,nu am semnat nici un angajament de plata,plus ca stiu ca nu au voie sa opreasca bani din salariu,decat in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.Ideea este ca eu vreau sa plec si sa imi vad de treaba mea,mai ales ca nu ma stiu vinovata cu nimica.As vrea sa ma sfatuiti ce pot face sa ies cu bine din aceasta intamplare urata fara sa am urmari neplacute...Va Multumesc !!!:(
Cel mai recent răspuns: chesha , utilizator 14:34, 21 August 2013
Deci salariul alb in valoare de 770 ron(cel din contract)minus impozite etc raman 650ron bani pe care ii vireaza pe card.diferenta pana la 800 ron ii iau din incasari,plus 1% din totalul vanzarilor.Nu aveam nici o dispozitie semnata,nimic.Noi aveam toata marfa introdusa intr-un program in pc,toate avizele de marfa care intrau,ieseau se treceau in rapotul de gestiune,Z-turile.In momentul in care au facut inventarul,au numarat toata marfa din magazin,au socotit iar totalul care rezulta il confrunta cu valoarea stocului de pe raportul de gestiune.Iar diferenta este de 5600ron,asta fiind lipsa noastra,pe care ei au pretentia sa o platim noi...din banii la "negru".Ca sa nu mai spun ca in momentul in care am preluat inventarul nu a fost facut cu mine si colega mea de fata,ca sa nu mai spun ca in pc marfa era mai multa decat ceea ce avem in magazin cu vrio 1000 ron mai mult.Deci nici macar sa ne verificam nu aveam cum...Ca sa nu mai spun ca nu am semnat niciodata un stat de plata...si tot asa...
1. Salariul pe care il aveti in contract, in prezent, este sub minimum prevazut de lege.
De la 01.07.2013 , salariul minim brut pe economie este de 800 lei brut lunar.

2. Lipsa in gestiune pe ce baza a fost descoperita?

3. Art.255 C.mun. prevede:
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
Lipsa in gestiune a fost descoperita pe baza unui inventar facut de sefii nostri.Care in prima faza ne-au spus ca e de 7300ron,apoi au mai sesizat ei o greseala au ajuns la 6000ron.Iar cand au hotarat ei sa ne mute de la acel magazin la unul mai mic(cica sa nu mai putem fura..:hm: ) au facut in sfarsit un inventar mai ok..adica cu pixul si cu foaia in mana,fara scanner si alte tampenii..s-a ajuns la un rezultat final,adica lipsa de 5600ron.Si desi nu au nici o dovada ca am avea vrio vina,ei vor ca eu cu colega mea sa le platim...eu sunt convinsa ca eu cu colega mea am preluat cu greseli gestiunea de la inceput !!! Pentru ca noi cand am preluat gestiunea la acest magazin care la fiecare inventar iese lipsa,nu s-a facut un inventar ok.Noi nu am fost de fata,a fost facut cu scannerul si ni s-au pus niste foi in mana si ne-au sp "asta este marfa din magazin,luati si numarati" sincer..noi am numarat..da nu stiam nimica exact ce si cum e...ca nu cunosteam nimica in magazinul ala...nah....Si mai tarziu cand ne-am invatat si noi cu marfa si magazinul ala...am vrut sa ne facem singure o verificare..sa confruntam marfa din magazin cu cea din pc...dar de unde ca in pc aveam marfa in plus...care in magazin nu mai era de mult..deci nu bate una cu cealalta...Ca sa nu mai spun ca si in raportul de gestiune...e varza totul...Te suna contabila iti spunea ce sa tai cum sa scrii dar nu iti explica ce si cum..cand am facut o verificare am vzut ca in februarie ne-a incarcat rap de gestiune cu suma de 3800ron...dar fara aviz fara nimica...apoi cica a scazut-o..adica e un haos total...SI ACUMA CAND EI AU TOTUL VRAISTE VOR SA LE PLATIM..GRESEALA LOR,A CONTABILEI SAU A CUI MAI E....IN NICI INTR-UN CAZ BANII ASTIA NU S-AU FURAT...NU DE MINE SAU COLEGA MEA...SI EI STIU ASTA...SI AU CURAJUL SA NE SUNE SA NE SPUNA SA LE DAM CATE 200 RON DIN SALAR...
De ce nu spuneti asta la ITM? Cine urmareste subiectul a inteles; asa cum ati relatat pe forum, faceti asta intr-o sesizare catre ITM....restul vine de la sine.
Ce sa faca ITM-ul in acest caz? Poate ii spuneti si ce sa controleze, legalitatea inventarului nu intra in atributiileITM-ului.

Codul Muncii prevede clar raspunderea patrimoniala a angajatului sau a angajatorului. Vinovatia sau nevinovatia o stabileste instanta si nu ITM-ul in acest caz.

Alte discuții în legătură

Gestiune comuna la serviciu - oprire bani din salariu in urma inventarului Edvinn Edvinn Buna ziua, Am un job in vanzari, unde gestiunea este comuna, iar in urma inventarului sunt lipsuri gestiune, in cauza oprindu-mi o mica suma de bani pe o ... (vezi toată discuția)
Angajare fara carte kakadu kakadu buna ziua.am si eu o intrebare care ma poate ajuta va rog..am lucrat la o firma timp de 12 ore pe zi de luni pana sambata..(patronii deschideau si vindeau ... (vezi toată discuția)
Lipsa gestiune alinapp alinapp Buna ziua!am lucrat o firma si colegul meu a fugit cu banii din gestiune!politia a facut ancheta si a zis ca eu nu am nici o legatura!dar firma respectiva mi-a ... (vezi toată discuția)