In 2008 am luat o masina in leasing. In 2010 am realizat ca nu mai pot achita ratele. Din proprie initiativa (nu m-au fortat cei de la compania de leasing: aveam doar o factura pe rosu), am mers cu masina le ei si am purtat o discutie.
In timpul discutiei mi s-a spus ca:
- avand in vedere ca masina e in perfecta stare
- ca are putini km la bord
- ca nu are valoare reziduala
...este absolut imposibil ca dupa predarea masinii catre ei sa mai raman cu vreo restanta.
Drept pentru care am zis ok, o predau. Le-am lasat-o pe loc, s-a incheiat pv de predare-primire, si s-a reziliat contractul de leasing chiar atunci. Se intampla pe 20 iulie 2010.
Astazi, 21.08.2013 primesc o notificare de executare silita cum ca in 24 de ore de la primirea notificarii trebuia sa platesc 18500 ron.
Am dormit linistit in decursul celor 3 ani si mai bine, la telefon mi-au spus ca trebuia sa ma interesez daca vroiam sa aflu mai devreme. De ce as face-o, din moment ce am predat masina TOCMAI pentru ca in urma unor calcule facute la ei la sediu totul era ok. Parea ok.
Puteti sa luati legatura cu ei,sa le explicati ca sunt in eroare.
Daca vor cere executarea silita, veti face contestatie la executare si cereti constatarea prescriptiei.
Lucrurile nu sunt asa simple cum par, iar termenul de prescriptie nu trebuie calculat de la data rezilierii, ci trebuie avute in vedere mai multe aspecte: data recuperarii si valorificarii bunului, respectiv prevederile contractului de leasing.
De cele mai multe contractele incheiate cu societatile de leasing prevad clauze penale, care obliga Utilzatorii ca in cazul rezilierii sa continue platile conform scandentarului agreat de parti.
De ex. daca in scadentar se prevede obligatia Utilizatorului de a achita debitele in 60 luni de la semnarea contractului, iar clauza penala stipuleaza faptul ca in cazul rezilierii Utilizatorul ramane obligat sa achite debitele conform intelegerii, s-ar putea sa nu mai poata interveni prescriptia.
In concluzie, pentru a va putea oferi un raspuns pertinent consider ca trebuiesc mai multe date referitoare la situatia de fapt si la ctr. dintre parti.
Intr-adevar, contractul a fost semnat pe 60 de luni. Dar acestea s-ar fi terminat pe 18.06.2013.
De asemenea, data recuperarii bunului este exact data rezilierii contractului(20.07.2010): povesteam in mesajul initial ca masina am predat-o din proprie initiativa in urma unei discutii cu ei la sediu, in care m-au asigurat ca nu am cum sa raman cu vreo restanta daca o predau atunci (mare credul am fost)
Daca as fi banuit macar ca se poate ajunge aici, pastram masina si ma chinuiam cu ratele.
In toti cei 3 ani de zile nu am primit nici cel mai mic semn de viata de la ei.
Foarte adevarat ca pot exista astfel de clauze. la fel de adevarat este ca, daca exista, ele sunt abuzive, exista numeroase decizii, practica judecatoreasca este cvasiunanima.
Am vazut ca, in contestatiile la executare impotriva contractelor de leasing se analizeaza si motive privind caracterul abuziv al unor clauze.
In alta ordine de idei, daca e reziliat contractul este ilogic sa mai aveti scadente ulterior rezilierii, eventualele sume ramase de plata curg de la momentul acela. Rezilierea are ca efect incetarea contractului, implicit si a clauzelor privind scadentele. Singurul efect fata de dvs ar fi ca ati mai datora sumele ramase de plata din contract. Asta inseamna ca de atunci ar trebui sa curga prescriptia.
Daca exista clauzele la care se refera dl de mai sus si ei considera ca nu e implinit termenul de prescriptie, faceti contestatie si cereti constatarea caracterului abuziv al acelor clauze. Odata primita masina si stabilindu-se de comun acord ca valoarea ei acopera creanta pe care o mai aveati fata de ei, contractul s-a incheiat.
Am inteles, si multumesc pentru sfaturi si lamuriri.
Momentan, in afara de a lua legatura cu ei (treaba pe care am facut-o pe email, intr-un mod politicos), nu stiu ce pot face: inca nu mi-au raspuns in nici un fel, si inca nu am ce actiune de executare sa contest.
Atunci cand spuneti
"Daca exista clauzele la care se refera dl de mai sus si ei considera ca nu e implinit termenul de prescriptie, faceti contestatie si cereti constatarea caracterului abuziv al acelor clauze."
va referiti cumva la a lua eu initiativa, si sa contest contractul in sine, inainte chiar de a incepe executarea silita?