avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Avocat - procedura informare mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Avocat - procedura informare mediere

Avocatul care realizeaza procedura informarii poate asista/reprezenta partea in proces ?
Fiindca e o absurditate "romaneasca" ca o persoana care nu are nicio legatura cu studiile juridice sa poata media. Cum poate acel mediator sa le explice partilor diferenta dintre un proces in fata instantelor si o intelegere amiabila ? Cum poate sa explice sau sa defineasca unele chestiuni juridice cu privire la care partile au niste dubii ? etc. Mi se pare normal si just ca un avocat sa poata intrerpinda aceasta procedura (care in 80% din cazuri este pur formala) si mai just sa poata chiar el media... oricum avocatii vor incheia o tranzactie si nu va trimite partile la mediator daca acestea se vor intelege.
Lasând la o parte faptul că dvs considerați că o persoană care nu este de condiție juridică este din capul locului incapabilă de a înțelege concepte de drept, țin să vă spun că există mediatori care sunt juriști, și care sunt, cel puțin la fel de calificați ca un avocat, sau, legea le permite să consulte specialiști, în cazul în care conflictul le depășește competența juridică (nu discutăm acum de abilitățile și tacticile sale ca mediator). Se întâmplă că lucrez la un Birou de Mediator, și am văzut Acorduri de Mediere încheiate chiar după ședința de informare, în condiția în care părțile și-au dorit soluționarea conflictului pe cale amiabilă, și nu au dorit să plătească onorarii peste onorarii la fiecare prezentare în instanță a eminentului lor avocat. În art. 6 din Legea 192/2006 se menționeaza că domnii și doamnele avocat sunt ținuți să își sfătuie și să își îndrume clienții în a încerca această metodă. Din nou încerc să vă lămuresc asupra aspectului care, după părerea mea este obligatoriu în orice fel de împăcare între părți : persoana imparțială și neutră care să stea între cei ce se împacă, să vegheze asupra drepturilor amândurora și să nu "tragă" pentru niciunul. Cât despre tranzacția între avocați... Imi pare rau că trebuie să vă recomand sa mai citiți legislația, care indica foarte clar si precis efectele juridice ale unei tranzacții facute între avocați si efectele juridice a unui acord de mediere încheiat în fața mediatorului. Așadar vă recomand pentru început ca bibliografie Legea 192/2006 și dacă doriți să aprofundați lectura dvs o să vă recomand și restul bibilografiei.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
FlaviaGazdovici, utilizator
Din moment ce avocatul mediator ia contact cu ambele parti litigante nu se poate considera ca ar avea dreptul sa asiste una sau alta.
Poate doar in caz de mediere reusita am putea discuta cumva insa si acolo exista probleme.
In general doar daca ambele parti au fost asistate de avocati la mediere s-ar putea considera ca nu le sunt vatamate in niciun fel drepturile si interesele.

Car3men a scris:

adi_09 a scris:

asa spun si eu, dar am citit undeva ca nu ar mai putea asista/reprezenta, fara insa sa se indice vreun text legal care sa prohibeasca o astfel de posibilitate.


nu exista un text de lege in acest sens.

Ceea ce ati citit sunt niste opinii si un fel de propuneri de modificare legislativa, ce sunt formulate exclusiv de mediatori.



Nu mai ascultati ce spun mediatorii. Solicitati un raspuns oficial la baroul de care apartineti (inteleg ca cel din Bucuresti are deja un punct de vedere). Daca vreti, ulterior il puteti posta si pe acest site.
Eu cred ca trebuie sa primeze...Legea.
Medierea functioneaza in conformitate cu L192/2006 cu amendamentele aduse in 2010..2012
L115/2012 stipuleaza care este rolul informarii si cum se face.
Posibilitatea ca informarea sa fie facuta de avocati, consilieri juridici, notari, procurori si judecatori a fost introdusa ca un paragraf din legea de punere in aplicare a Noului Cod de Procedura Civila, fara a se fixa un cadru legal sau norme metodologicede aplicare, de allfel problema este neclara in continuare.
Logic, informarea poate fi facuta de un avocat (chiar daca nu agreeaza medierea si nu cunoaste cadrul legal), dar deondologic, nu poate sa reprezinte partea.
De asmeni nu este un control daca au fost informate ambele parti pentru a elibera un Certificat sau numai o parte si elibereaza un Proces verbal. Care este dovada ca partea adversa, de regula paratul a refuzat informarea ?( cuvantul de onoare si...martorul, adica reclamantul!). Da, se poate face o tranzactie, dar numai dupa inceperea procesului si atentie o tranzactie nu este tot una cu un acord de mediere, cu toate ca au aceiasi valoare juridica in justitie.
Pentru o corecta informare dl. @adi_, ar trebui sa stie ca cca 85 % din mediatori au ca ocupatie de baza ....avocatura.
Cred ca polemica avocat versus mediator, nu aduce nimic nici unei din parti, din contra!

Alte discuții în legătură

Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a facut informarea privind medierea ContSters299584 ContSters299584 buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi ... (vezi toată discuția)
Medierea realizata de avocat Elena luminita Mangalia Elena luminita Mangalia Poate avocatul , potrivit atributiilor conferite de legea51/1995 sa realizeze medierea, chiar daca nu are cursuri de mediator?De ce era nevoie de o lege ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare mediator olivia stoicescu olivia stoicescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: am actionat o societate in judecata,pentru recuperarea unui debit. De la instanta mi se comunica ... (vezi toată discuția)