Ciobanu vasile a scris:
Logic, informarea poate fi facuta de un avocat (chiar daca nu agreeaza medierea si nu cunoaste cadrul legal), dar deondologic, nu poate sa reprezinte partea.
:foottap: Am ramas usor strambat de ras dupa ce am citit ce ati scris. De ce, doamne iarta-ne, n-ar cunoaste un avocat legea medierii? De ce n-ar agreea-o? E prea complicata pentru creierul avocatilor? E oarecum secreta? E redactata astfel incat doar mediatorii sa o poata citi si intelege? Eeeee?
Nu-i!
Haideti sa vedem impreuna ce-i cu povestea aceasta cu informarea asupra avantajelor medierii.
Unu. Cine alege, culege. Prima persoana care indeamna partea catre instnata sau catre mediere este ... avocatul. Cand vine cineva la mine si-mi zice ca are o problema juridica primul lucru pe care-l discut cu el este daca putem merge la mediator sau daca trebuie sa mergem la instanta.
Odata ce am hotarat impreuna ca voi face tot ceea ce este necesar in interesul sau cel care m-a angajat are nevoie de sfatul meu iar eu sunt cel care, dupa ce evaluez situatia, hotarasc daca trebuie sa aleaga medierea sau instanta de judecata.
Doi. Ar putea un avocat in capul caruia stationeaza un creier decent mobilat sa-si sfatuiasca clientul
In cel mai bun mod fara a-l informa despre avantajele medierii?
NU. Pentru ca atunci cand iti informezi clientul esti obligat sa-i zici despre varianta cea mai rea pentru el inainte de a-i spune varianta cea mai buna. Astfel, n-ai cum sa omiti medierea si impacarea si nici n-ai de ce sa faci asa ceva pentru ca ceea ce trebuie sa le spui partii/partilor este de ce au nevoie de mediere, de ce e bine sa se impace, nu sa discuti speta sau sansele de izbanda in instanta a unuia sau altuia din ei.
Trei. Indemnandu-i pe oameni sa se impace nu devi incompatibil sa-i aperi intr-un proces afara de cazul in care ai discutat cu ei si problema lor juridica.
Patru. Este greu sa-mi inchipui cum as putea sa-i conving pe oameni sa mearga la mediere fara sa le demonstrez ca ceea ce le recomand eu este in avantajul lor. Or, daca-i conving sa aleaga medierea nu cumva i-am informat deja despre avantajele acesteia?
:wave: