avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Numerele de Germania de 5 zile sunt valabile in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Numerele de Germania de 5 zile sunt valabile in Romania?

Buna!numele meu e rares si acu doua saptamani circulam cu o masina adusa din germania cu numere galbene de 5 zile valabile(valabile 100% cumparate de mine din germani) pana a doua zi....m-a oprit un politist si mi-a spus ca numerele nu sunt valabile si ca circul cu un autoturism radiat din circulatie,...dupa care acesta mi-a intocmit un dosar penal potrivit art.111,alin 1,lit b din o.u.g. 195/2002 republicata,cu modificarile si completarile ulterioare
Poate sa ma lamureasca cineva si pe mine,daca s-a comis o nedreptate din partea politistului sau aveam voie sa circul cu acele numere in ro?
Cel mai recent răspuns: Bocan Daniel , utilizator 12:36, 17 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimată Doamnă/Stimate Domn,
Va multumim ca ati contactat Serviciul de Consiliere “Europa ta”!
Ca regulă generală, cand un autovehicul dispune de o înmatriculare temporară într-un Stat membru UE, atat certificatul de înmatriculare temporară, cat si plăcuţele (numerele) de înmatriculare temporară) trebuie sa fie acceptate de autoritatile competente ale celorlalte state membre UE.
In conformitate cu „Comunicarea interpretativă a Comisiei privind procedurile pentru înmatricularea autovehiculelor originare din alte state membre [SEC(2007) 169 final”, libera circulaţie a autovehiculului care dispune de certificat şi plăcuţe de înmatriculare temporară poate fi împiedicată doar din motive legate de siguranţa traficului, în caz de suspiciune rezonabilă de furt de autovehicule sau atunci când autorităţile de control au îndoieli rezonabile cu privire la valabilitatea certificatului.
La nivelul Uniunii Europene multe State membre UE au pus în practică un sistem de înmatriculare temporară, pentru ca autovehiculul să poată fi condus pe perioade scurte, înainte de a obţine înmatricularea finală sau înainte de a părăsi teritoriul. Înmatricularea temporară are loc, de obicei, în statul membru de origine al vehiculului. Opinia Comisiei Europene este că principiul general al libertăţii de tranzit al bunurilor (articolele 34-36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene) şi directiva privind documentele de înmatriculare pentru vehicule (Directiva 1999/37/CE a Consiliului din 29 aprilie 1999) presupun că un Stat membru UE trebuie să accepte şi utilizarea – pe teritoriul său – a plăcuţelor şi certificatelor de înmatriculare temporară emise de alte state membre.
Deci in cazul Dvs, Romania trebuie sa accepte utilizarea pe teritoriul său a plăcuţelor şi certificatului de înmatriculare temporară emise de autoritatile germane.
În acest sens, Comisia Europeana precizeaza că pentru înmatricularea temporară Statele membre pot elibera:
- un certificat de înmatriculare temporară care nu diferă, sau diferă doar puţin de modelul prezentat în Directiva 1999/37/CE. În acest caz, alte state membre sunt obligate să recunoască certificatul de înmatriculare temporară emis de un stat membru pentru identificarea vehiculului în traficul internaţional, cu condiţia ca şoferul să deţină Partea I a certificatului de înmatriculare, conform articolului 5 alineatul (1) din Directivă;
- Alternativ, certificatul de înmatriculare temporară poate să difere substanţial de modelul prezentat în Directiva 1999/37/CE. Alte state membre trebuie să recunoască certificatul în conformitate cu articolele 34-36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (declaratia de export RDW ar putea intra in aceasta categorie).
Oricum Comisia Europeana retine ca Directiva 1999/37/CEE se aplică si certificatelor de înmatriculare temporară, care ar trebui să fie recunoscute de către Statele membre UE în conformitate cu:
- articolul 1 alineatul (2) litera (b), care stabileste dreptului statelor membre de a folosi, pentru înmatriculări temporare ale vehiculelor, documente care pot să nu satisfacă din toate punctele de vedere cerințele formulate în prezenta directivă, şi
- articolul 4 care stabileste ca certificatul de înmatriculare emis de un stat membru este recunoscut de celelalte state membre pentru identificarea vehiculului în traficul internațional sau pentru re-înmatricularea acestuia în alt stat membru.

In concluzie, posibilele restrictii la libera circulaţie a autovehicul in Romania, autovehicul ce dispune de certificat şi plăcuţe de înmatriculare eliberate in Germania, trebuie justificata in conformitate cu articolul 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (privind derogarea de la libera circulatie a marfurilor) si poate fi împiedicată doar din motive legate de:
- siguranţa traficului (cum ar fi aptitudinile şoferului, respectarea de către acesta a regulilor locale de trafic sau adecvarea vehiculului pentru trafic),
- în caz de suspiciune rezonabilă de furt de autovehicule sau
- atunci când autorităţile de control au îndoieli rezonabile cu privire la valabilitatea certificatului.
Daca autorităţile de control din Romania refuza sa recunoasca numere provizorii de inmatriculare eliberate in alte State membre, precum Germania, pentru a va rezolva problema puteti apela la reteaua comunitara SOLVIT.
SOLVIT este o reţea de soluţionare a problemelor, în cadrul căreia statele membre ale UE conlucrează pentru a soluţiona, fără utilizarea procedurilor legale, problemele survenite datorită aplicării necorespunzătoare a legislaţiei comunitare de către autorităţile publice. Pentru mai multe amanunte, link: [ link extern ]
SOLVIT Romania
Karina STAN
Romulus BENA
Ramona-Maria CIUCÃ
Ministerul Afacerilor Europene
Guvernul României
Bvd. Aviatorilor nr. 50A, Sector 1,
Bucureşti 011854, România
Tel. +40 21 308 53 40
Tel. +4021 308 53 71
Tel. +40 37 410 45 23
Fax. +40 21 308 53 96
E-mail: solvit@dae.gov.ro
valentin2873 a scris:

Romania trebuie sa accepte utilizarea pe teritoriul său a plăcuţelor şi certificatului de înmatriculare temporară emise de autoritatile germane.


Raspunsul este foarte documentat dar lipsit tocmai de ceea ce este cel mai important!

Atat timp cat in raspunsul primit nu a fost scris ca "Romania este obligata de Directiva XYZ sa accepte..." nu ati scapat de problema.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai cautai acul in carul cu fan. Am primit Rezolutie de la Procuratura de NEINCEPEREA URMARIRII PENALE PENTRU LIPSA FAPTA. Inafara de mine cu toata documentatia mea au scapat pana acum peste 12 persoane de Dosarele Penale inventate de niste asa zisi politisti cu 2 clase, nebazate pe nici o lege, pentru ca nu exista. Acum ca au dosare penale de abuz in serviciu si procese de despagubiri morale si materiale de sute mii euro, suna si plang pe la Telefon sa ne fie mila sa ne gandim ca au familii si copii. Dar cand m-au lasat fara carnet fara sa incalc vreo lege fara sa aiba nici un Motiv si mi-am pierdut serviciul lor lea fost mila. Trebuie arsi pana se lumineaza la creier si pricep ca a fi Politist nu inseamna sa faci legea, a fi Politist inseamna sa veghezi sa se respecte legea. Nu ai voie sa abuzezi de uniforma sa faci dosare fara Motiv, din exces de zel trebuie sa fondezi un dosar pe incalcarea unei legi ceea ce este imposibil in cazul numerlor galbene atat timp cat sunt sunt valabile in termenul de 5 zile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Romania este obligata potrivit Tratatului de aderarea la UE sa isi armoniezeze legislatia la normele UE, aceasta avand prioritate la aplicare acolo unde norma interna este diferit reglementata. Sunt mai multe decizii ale ICCJ si CCR in sensul expus. Probabil ca politistul a calculate gresit cele 5 zile incluzand si ziua de plecare a termenului, dar si ziua de implinire a acestuia, desi prima nu se ia in calcul iar ultima se implineste la ora 24. De asemenea, cred ca procurorul va aprecia ca fapta nu a fost savarsita cu vinovatie sub forma intentiei directe, astfel ca probabil nu veti fi sanctionat deloc sau veti primi doar o sanctiune cu amenda, in cel mai rau caz. success!
Buna ziua.Sunt sofer profesionist am luat o masina din Germania cu numere,cu terminatie galbena valabile 5 zile .Am ajuns in ro la Miercurea Sibiului am fost oprit de un politist,mi-sa intocmit un dosar penal mi-a fost luat permisul cu dovada pe 15 zile ,lucram sofer pe extern in urma cazului patronul m a dat afara de la serviciu.Va rog sa-mi spune ti cat ar dura acest dosar pana se solutioneaza si daca legea este publicata in monitorul oficial.Mentionez numerele erau eliberate de politia Berlin pe data de 19.06.2014 valabile pana in 23.06.2014 am fost oprit in tara pe data de 20.06.2014.Multumesc!

Alte discuții în legătură

Numere de inmatriculare provizorii pe 5 zile de germania.sint valabile in ro si in eu ? luk2011 luk2011 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:068:0015:0024:RO:PDF Va rog sa urmariti ce scrie la punctul 4.2 in documentul ( directiva ... (vezi toată discuția)
Se poate circula in ue cu dovada inlocuitoare a certificatului de înmatriculare? cristi4n cristi4n Buna ziua, Procesul de inmatriculare in Romania este luuung si complicat. Dupa o asteptare de 3 luni (3 LUNI) pentru programarea la RAR, am aplicat zilele ... (vezi toată discuția)
Autoturism inmatriculat germania/neinmatriculat in romania georgecostea69@gmail.com georgecostea69@gmail.com Dragii mei, problema mea este un semnal de alarma si avertizare in acelasi timp pentru toti cetatenii care intentioneaza sa achizitioneze o masina din ... (vezi toată discuția)