avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Alienare parentala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Alienare parentala

Buna ziua,

Este vorba de copilul din prima casatorie al sotului meu. Am avut mereu probleme cu mama lui dar de cand s-a nascut si fiul nostru lucrurile s-au agravat.
Fetita a incercat sa ne spuna mereu ca acasa la ea lucrurile pe care le primeste de la noi sunt aruncate sau i se spune ca nu sunt bune dar noi ne-am bazat pe buna credinta a mamei si am zis ca sunt exagerari de copil.
La inceputul verii micuta a inceput sa manifeste un comportament foarte contradictoriu, incepuse sa planga cand isi vedea tatal ca vine sa o ia dar cand ajungea la noi nu mai vroia sa plece de aici. Ne mai povestea insa ca acasa la ea bunicii ne vorbesc de rau si desi mama infirma acest lucru chiar eu am auzit-o de cateva ori in parc vorbind urat de sotul meu in fata copilului.
Intr-un week-end de la inceputul lui august cand sotul s-a dus sa ia fetita cea mica a facut o adevarata criza de nervi si panica si s-a tavalit pe jos ca nu mai vrea la noi iar din acel moment mama a refuzat sa ne-o mai dea pe motiv ca traumatizam copilul. Nu a mai raspuns ;a telefoane din acel moment si s-a externat la cerere atunci cand sotul a aflat ca cea mica a fost operata de polipi si era in drum spre spital. Prieteni si vecini ne-au povestit ca celei mici i s-a cumparat 7 papusi in ziua operatiei ca sa refuze sa-si vada tatal in cazul in care aceste ajunge la timp si ca zilnic i se face orice capriciu si i se cumpara multe jucarii pentru a refuza sa vina la noi.
Am fost informati ca la ea acasa bunica materna ii da in cotninuare in gura la masa desi copilul e mare si mananca singur, i se face imediat pe plac cu absolut orice si daca nu se intampla asta a ajuns chiar sa dea in ei. Inainte sa ii fie refuzat accesul la copil sotul meu a fost la un concurs de karate cu cea mica, fosta sotie si parintii ei si dupa concurs in asteptarea premiului fata s-a plictisit si a inceput sa tipe si sa dea in mama ei si in bunici de fata cu toata sala si nu s-a potolit decat acasa la noi.
Sotului meu nu i se mai raspunde la telefoane sau mailuri si celei mici i s-a schimbat scoala si nu stie unde sa o gaseasca.
ce putem face in aceste conditii? Am citit pe internet ca de cand cu noul cod civil Protectia Copilului are mai multa autoritate. Ne sfatuiti sa ne adresam lor pentru o mediere sau sa mergem direct in instanta? Ce ne poate ajuta sa vedem copilul mai repede si sa avem informatii despre el?
Momentan aflam vesti doar prin intermediul vecinilor si nu e satisfacator.
Ni se rupe sufletul si ca cea mica este asa intoarsa impotriva noastra dar suntem convinsi ca daca ar incepe sa petreaca din nou timp cu noi ar reveni la sentimente mai bune. Cand e la noi e un copil exemplar, dulce, afectuos si vesel iar cand e langa ei e total schimbata. Chiar si la telefon inainte, cand puteam vorbi cu ea era total schimbata daca buncii sau mama erau pe langa ea.
Am citit pe internet despre alienarea parentala si se aplica exact in cazul nostru dar nu am inteles daca e o forma de abuz recunoscuta de instanta din Romania sau doar sunt simple discutii.

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:23, 14 Octombrie 2013
Nu am putut da toate detaliile intr-un mesaj scurt. Lucrurile s-au agravat dar nu in sensul de gelozii intre fratii. Cea mica a primit mereu cadouri cand eram insarcinata de la fratiorul ei si abia l-a asteptat sa vina. Impreuna ii faceam baie si o implicam in toate activitatile, erau tare apropiati.
Problema a fost mama de cand am nascut. Vroia sa vina sa calce camasile sotului meu daca ii spuneam ca nu pot vorbi la telefon ca am treaba, daca ii spuneam unde ducem fata in week-end aparea si ea acolo, era extrem de ciudat. Ea zicea ca vrea sa ne ajute pentru ca asa e ea o persoana buna. A facut o criza de nervi cand i-am spus frumos ca nu e indicat sa apara la botezul baiatului nostru pentru ca vroia sa vina. E o diferenta intre a ramane in relatii bune cu fosta sotie, mama copilului tau si asa ceva. Iar cand lucrurile chiar s-au racit si ajunsesem practic sa ne ferim de ea a inceput sa se schimbe si relatia cu fata.
Nu am precizat dar am fost la psiholog cu cea mica de cand eram insarcinata pentru ca avea anumite fobii si facea atacuri de panica. Am fost toti trei inclusiv mama si copilul a facut terapie. Psiholoaga ne-a invatat cum sa o facem pe cea mica sa fie nerabdatoare de sosirea fratiorului si sa o indrumam sa fie apropiata de el. Chiar si acum pastram legatura cu dansa.
Fata a fost hranita mereu de bunica materna. Daca sotul meu a avut o idee intotdeauna ei au fost contra. Anul trecut fata ajunsese sa aiba 30 de negi pe piciorus dintre care cativa de marimea unei monede de 50 de bani doar pentru ca mama nu vroia sa o duca la doctor ca or sa cada ei in timp. Dar da, sunt de acord ca in acest moment copilul are nevoie de psiholog dar si noi, cei implicati pentru ca orice probleme ar avea tin si de comportamentul nostru. Noi am mers si suntem dispusi sa mergem in continuare dar ce rezultat credeti ca are terapia daca copilului i se arunca la ea acasa cartile colorate de la noi, i se spune ca-i dam porcarii sa manance si e invatata sa ne urasca. Ii spunea "tac-tu" sotului meu.
Aveti dreptate, este o situatie complicata si neplacuta (putin spus). Este clar ca fetita este deja afectata (fobii, atacuri de panica, comportament agresiv, etc) si este extraordinar ca incercati sa o ajutati. Cred insa ca probleme fetitei sunt rezultatul problemelor mamei. De fapt mama ar trebui sa vada un psiholog. E clar ca exista frustrari si alte emotii negative peste care nu a reusit sa treaca, emotii ramase in urma divortului.
Stiu, dar din pacate nu poti sili mama sa mearga la un psiholog.
Si e greu sa faci o asa recomandare ca fost sot fara sa fi gresit interpretat.
Puteti sa apelati atunci la un alt membru al familiei sau prieten (al ei) de incredere, pe care ea sa il asculte si care sa o faca sa inteleaga ca are nevoie de ajutor?
Puteti incerca sa o chemati la mediere.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2013
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator

Alte discuții în legătură

Ce putem face si ce variante avem? lorey lorey In urma cu 2 saptamani fosta sotie a sotului me a decedat in urma ei ramanind o fetita de 13 ani( a sotului meu ) .Noi vrem sa trecem custodia pe numele ... (vezi toată discuția)
Raspuns urgent, va rog alyna25 alyna25 Buna seara, Ma numesc Aly, si sunt in proces de divort cu sotul meu si nu ne intelegem asupra dreptului de vizitare al fetitei noastre de doar 1 an. Nu ... (vezi toată discuția)
Refuzul minorului in varsta de 5 ani de a petrece timp cu tatal biologic fyvie fyvie Buna ziua, Am divortat in 2009 de fostul sot cu care am o fetita in varsta de 5 ani jumatate. Copilul s-a nascut in mai 2007 inainte ca noi sa fim casatoriti. ... (vezi toată discuția)