avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Alienare parentala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Alienare parentala

Buna ziua,

Este vorba de copilul din prima casatorie al sotului meu. Am avut mereu probleme cu mama lui dar de cand s-a nascut si fiul nostru lucrurile s-au agravat.
Fetita a incercat sa ne spuna mereu ca acasa la ea lucrurile pe care le primeste de la noi sunt aruncate sau i se spune ca nu sunt bune dar noi ne-am bazat pe buna credinta a mamei si am zis ca sunt exagerari de copil.
La inceputul verii micuta a inceput sa manifeste un comportament foarte contradictoriu, incepuse sa planga cand isi vedea tatal ca vine sa o ia dar cand ajungea la noi nu mai vroia sa plece de aici. Ne mai povestea insa ca acasa la ea bunicii ne vorbesc de rau si desi mama infirma acest lucru chiar eu am auzit-o de cateva ori in parc vorbind urat de sotul meu in fata copilului.
Intr-un week-end de la inceputul lui august cand sotul s-a dus sa ia fetita cea mica a facut o adevarata criza de nervi si panica si s-a tavalit pe jos ca nu mai vrea la noi iar din acel moment mama a refuzat sa ne-o mai dea pe motiv ca traumatizam copilul. Nu a mai raspuns ;a telefoane din acel moment si s-a externat la cerere atunci cand sotul a aflat ca cea mica a fost operata de polipi si era in drum spre spital. Prieteni si vecini ne-au povestit ca celei mici i s-a cumparat 7 papusi in ziua operatiei ca sa refuze sa-si vada tatal in cazul in care aceste ajunge la timp si ca zilnic i se face orice capriciu si i se cumpara multe jucarii pentru a refuza sa vina la noi.
Am fost informati ca la ea acasa bunica materna ii da in cotninuare in gura la masa desi copilul e mare si mananca singur, i se face imediat pe plac cu absolut orice si daca nu se intampla asta a ajuns chiar sa dea in ei. Inainte sa ii fie refuzat accesul la copil sotul meu a fost la un concurs de karate cu cea mica, fosta sotie si parintii ei si dupa concurs in asteptarea premiului fata s-a plictisit si a inceput sa tipe si sa dea in mama ei si in bunici de fata cu toata sala si nu s-a potolit decat acasa la noi.
Sotului meu nu i se mai raspunde la telefoane sau mailuri si celei mici i s-a schimbat scoala si nu stie unde sa o gaseasca.
ce putem face in aceste conditii? Am citit pe internet ca de cand cu noul cod civil Protectia Copilului are mai multa autoritate. Ne sfatuiti sa ne adresam lor pentru o mediere sau sa mergem direct in instanta? Ce ne poate ajuta sa vedem copilul mai repede si sa avem informatii despre el?
Momentan aflam vesti doar prin intermediul vecinilor si nu e satisfacator.
Ni se rupe sufletul si ca cea mica este asa intoarsa impotriva noastra dar suntem convinsi ca daca ar incepe sa petreaca din nou timp cu noi ar reveni la sentimente mai bune. Cand e la noi e un copil exemplar, dulce, afectuos si vesel iar cand e langa ei e total schimbata. Chiar si la telefon inainte, cand puteam vorbi cu ea era total schimbata daca buncii sau mama erau pe langa ea.
Am citit pe internet despre alienarea parentala si se aplica exact in cazul nostru dar nu am inteles daca e o forma de abuz recunoscuta de instanta din Romania sau doar sunt simple discutii.

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:23, 14 Octombrie 2013
Doamna, nu m-am suparat, din contra, am venit aici sa cer sfaturi reale nu sa fiu mangaiata pe spate sau compatimita.
Aveti dreptate, de regula petrecem timpul impreuna toti patru. Fetita nu a mai fost singura doar cu sotul meu de mult timp iar atunci cand ii cumpara ceva chiar daca este de la el percepe probabil ca si cum ar fi de la amandoi.
Sotul meu e extrem de implicat in cresterea fetitei doar ca el nu e genul sa scrie pe un forum.
Partea buna e ca mediatorul a reusit momentan sa mai linisteasca conflictul si maine luam fetita iar la sugestia dumneavoastra eu o sa stau acasa cu cel mic iar sotul se va duce cu fetita in parc si seara in vizita de joaca la o colega.
Nu ma deranjeaza sa fiu in plan secund. Ma intereseaza sa ii fie ei bine, sa aiba o legatura frumoasa cu tatal si fratele ei.
Nu vreau insa sa se simta respinsa la noi. Poate am fost mai atenta si mai prezenta in viata ei si de teama ca nu cumva sa se simta lasata pe planul doi din cauza fratiorului. O iubesc tare mult. Dar aveti dreptate, nu m-am gandit nici macar o secunda nici eu si nici sotul ca ea sa fie singura mai mult timp cu el, doar cu el.

Frecusuri de la fosta sotie ar fi o gramada. Ne-a sabotat aproape toate concediile, nu am plecat cu fata decat o singura data intr-un concediu altfel am reusit sa fugim doar in week-end-uri. Nu am avut copila deloc de Craciun, pana acum ne-a lasat-o doar un revelion si un Paste....in 4 ani. Nu a lasat sotul sa o vada sau sa o ia niciodata de ziua ei. A mintit anul asta cu ziua serbarii si sotul nu a ajuns. Sunt multe. S-a intamplat si sa avem perioade in care sa ne intelegem ok cu ea si sa comunicam dar totul se termina brusc.
Sunteti de admirat si ma bucur ca am intrat pe acest subiect. Medierea este cea mai putin consumatoare de nervi si, in situatia in care va aflati cu totii, cred ca e cea mai buna solutie.
Fratele poate merge cu fata si tatal ei; o puteti consulta uneori: "mergem la film, merge si fratiorul tau cu noi? Sau ai nevoie de un pic de timp doar cu mine? Il pot lasa cu mama lui sau ii lasam pe ei la alt cinema in drum..."

Femeile pastoresc sau monitorizeaza tot ce pot dintre relaiile care se formeaza intr-o familie, fie ea restransa, fie largita: frati-surori, tata-fiu, soacra-sot... pentru ca ne sta in fire.
Totusi, fara sa fie o jignire, in acest caz anume cei doi (trei si cu fiul dv.) sunt o familie, fara sa faceti si dv. parte din ea. Pentru sot si fiul dv. faceti, insa pentru fata nu. Va va include incet, poate daca treceti in plan secund va va simti lipsa o perioada, poate va cheama in fata, poate nu, in functie de nevoile ei. Important e sa-i lasati spatiu sa se cunoasca si sa isi dea seama care sunt nevoile ei.
Pe dv. va inteleg, pe sot il inteleg, pe fiul dv. il inteleg, insa acest copil nu are nevoie de inca o familie; ea are una, asa cum e, functionala sau mai putin. Ea are nevoie de un tata. DUPA ce il accepta ca tata, poate accepta ca acest tata are un bagaj, un fiu-alt copil, o sotie.
Daca stam sa ne gandim, asa suntem si noi, adultii; nu stiu cati s-ar casatori dupa ce si-au cunoscut intai soacrele dar sigur, multi nu ar mai ajunge sa-si cunoasca partenerii.
Cred ca puteti face activitati toti patru, atata timp cat ea stie ca exista si timp doar al ei cu tatal ei; incercati sa-i cereti acordul: mergem la festival/cofetarie/parc, nu o pot lasa pe sotia mea acasa singura, o luam cu noi, ok? Si sa stii ca tot cu tine voi sta mai mult...
Este un pseudoacord, o manipulare ca fata sa inteleaga si sa accepte fara sa simta o concurenta prezenta dv.

Despre sarbatori: nu conteaza, recuperati; am un client care i-a facut brad fiului sau in miez de vara, a fost crunt sa gaseasca un copac. Nu e o gluma, e o situatie reala. Prin joc invata copiii, nu prin trebuie si asa-i viata... asta o inteleg ei mai tarziu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce putem face si ce variante avem? lorey lorey In urma cu 2 saptamani fosta sotie a sotului me a decedat in urma ei ramanind o fetita de 13 ani( a sotului meu ) .Noi vrem sa trecem custodia pe numele ... (vezi toată discuția)
Raspuns urgent, va rog alyna25 alyna25 Buna seara, Ma numesc Aly, si sunt in proces de divort cu sotul meu si nu ne intelegem asupra dreptului de vizitare al fetitei noastre de doar 1 an. Nu ... (vezi toată discuția)
Refuzul minorului in varsta de 5 ani de a petrece timp cu tatal biologic fyvie fyvie Buna ziua, Am divortat in 2009 de fostul sot cu care am o fetita in varsta de 5 ani jumatate. Copilul s-a nascut in mai 2007 inainte ca noi sa fim casatoriti. ... (vezi toată discuția)